Statist видали перший повноформатник

Наприкінці грудня грайндкор-гурт Statist видав свій перший альбом "Antitötalitar". Повноформатник вийшов на німецькому лейблі Lower Class Kids Records.

Як ми писали раніше, гурт анонсував цей альбом ще в травні минулого року, але життєві перипетії та відсутність вільного часу затримали вихід релізу.

"Оскільки сам рік був непростий, склад гурту практично зник, а я сам щільно займався волонтерством, часу займатися виданням було катастрофічно мало..." – згадує Old, вокаліст гурту, для Неформату.

За його ж словами, цей альбом був готовий ще наприкінці 2021 року й відтоді не зазнав змін, навіть попри розпад складу гурту.

"[Альбом] залишалося тільки записати. Чи переосмислили? Напевно, так. Все-таки матеріал, присвячений антитоталітаризму теоретично в мирний час, раптово виявився актуальним у фактичному розумінні: Україна бореться з тоталітарним режимом на практиці".

Створений в оригінальному складі гурту, цей LP увібрав в себе ідеї всіх попередніх учасників Statist, притаманних обраному жанру: політика, соціальна тематика, протест.

"Цей альбом був спочатку задуманий у ключі серйозного аналізу проблемних соціальних питань людства. На відміну від попередніх записів, витриманих у дусі сатири та чорного гумору. Відповідно, в плані музики вималювалася похмуріша атмосфера: з'явилися елементи death metal тощо – такий собі groovy grind death. Складали матеріал колективно, тому є стилістичне розмаїття".

Як ми вже сказали, альбом видав німецький лейбл Lower Class Kids Records, в тому числі на касетах.

Statist в Німеччині є друзі, повністю занурені в grind-сцену, тому запис їм надіслали практично першою чергою. Там таку музику люблять, ахах! Lower Class Kids Records одразу зацікавився і запропонували реліз у дусі D.I.Y., що вельми близько нам по духу. Тому спільну мову було знайдено відразу. До того ж, особисто я обожнюю касетний формат", – додає Old.

Наразі колектив наново формує свій склад – новим гітаристом гурту став Артем, ексучасник Epicrise, також музиканти вже знайшли нового ударника. Басист колективу зараз перебуває на воєнному фронті, але навіть звідти він примудряється робити начерки для майбутніх релізів Statist. Окрім того, гурт планує видати альбом "Antitötalitar" ще й у CD-форматі, розглядається також видання його на вінілі, тож stay tuned!

Statist – київський грайндкор/метал гурт, створений у 2018 році. Дискографія нараховує один мініальбом, демку та промореліз. Серед інфлуенсерів музиканти вказують Yacopsae, Hellnation та Christcrusher.

Statist у мережі:

https://www.facebook.com/Statist2018

Фото обкладинки – надали виконавці