Новий альбом Amphibian Man вже на стримінгах

Лейбл Neformat Family представляє "Flaming Home" — новий альбом київського surf-rock проєкту, і тринадцятий реліз серед його численних альбомів та EP.

Увесь матеріал для "Flaming Home" був створений ще у 2021 році, а записаний у січні 2022-го. В основному, реліз містить середньотемпові композиції, побудовані навколо незвичайного звучання інструментів, але буде й пару бойовичків для фанів цієї грані творчості Amphibian Man.

Також альбом доступний на стримінгових сервісах

Основою інструментальної концепції альбому є мікротональність

"Альбом був записаний на мікротональних інструментах, у яких використовуються чверть-тони, тобто виходить, що в октаві не 12 нот, а 24. Це також дає доступ до так званих нейтральних інтервалів. Наприклад, відстань у малій терції — 1,5 тону, у великій — 2 тони. У нейтральній же буде 1,75 тону. Такі інтервали часто використовуються в східній музиці", — розповідає засновник проєкту Іван Семещенко.

Що ж стосується тематики альбому, то всі інструментальні композиції об’єднує "концепція внутрішньої війни, яка проходить через різні етапи й у кінці дім головного героя згорає і його домом стає весь світ". І хоча альбом писався ще до повномасштабного вторгнення, він доволі добре резонує з актуальними подіями. Ось, до прикладу, пісню "Clay Colossus" (глиняний Колос), Іван придумав ще у 2017-му.

"Він є символом гордині. Протягом пісні цей Колос розростається до гігантських розмірів і набуває величезної сили, але врешті-решт його ноги перестають витримувати вагу його тіла, він падає й розбивається", — коментує музикант.

Чи візьмемо життєствердний перший сингл "New Dawn", основна ідея якого зводиться до висловленої автором тези: "Чим темніша ніч, тим яскравіший світанок. І тому в жодному разі не треба відступати, якщо навіть здається, що ситуація ніколи не зміниться".

 

Врешті Іван зазначає, що він пише інструментальну музику якраз із тим, щоби люди самі шукали в композиціях власні сенси:

"Моє завдання — задати напрям, набагато важливіше, що людина сама в цьому знайде. У цьому і краса інструментальної музики, у всіх людей є однакова можливість її зрозуміти."

Окремо хотілося б розповісти про візуальну складову. Над обкладинкою альбому працював Вадим Антонюк, він також робив артворк для попереднього альбому Amphibian Man — "Seven" (2021). Через початок воєнних дій робота над обкладинкою затягнулась майже на пів року, але для Івана ця пауза стала приводом перезвести альбом, тож тепер звуком він повністю задоволений.

Отож, сьогодні "Flaming Home" виходить у цифровій версії, а трохи згодом будуть диски та ще один незвичний мерч, про який ми розповімо  пізніше.

Amphibian Man - Flaming Home

Іван Семещенко традиційно дуже активний у своїй творчості, отож уже має записаний альбом у більш класичному сьорф звучанні, а також заготовки для ще одного лонгплею. Тож, найімовірніше, у 2023 на слухача чекає ціла серія альбомів Amphibian Man. Окрім того, оновлений живий склад гурту, до якого, окрім Івана, входять ударник Антон Хоменко та басист Михайло Патлань, вже розбирає програму, тож і живі виступи проєкту можливі наступного року.

Про проєкт 

Amphibian Man виник влітку 2015 року як сольний проєкт гітариста Івана Семещенка. Його філософія полягає в максимально простому, швидкому й чесному створенні музики.

"Грубо кажучи, сам придумав, сам записав, сам випустив, пішов далі. Насправді, я думаю, дуже важливо подавати творчість гарячою, щоби зберегти цей перший запал. Також працюю над тим, щоби максимально без втрат і особистого втручання реалізувати ту музику, яка приходить", — пояснює Іван.

Отож, музикант старається притримуватися перших написаних варіантів своїх композицій і розвивати аранжування для оригінально придуманих рифів і структур.

Дискографія Amphibian Man налічує 12 альбомів та EP, декілька альбомів каверів, а також декілька синглів.

Також важливою частиною філософії проєкту Іван називає відсутність прив'язки до певного музичного стилю або звучання. Як результат, у його доробку можна почути і швидкісний сьорф панк, і вестерн, й екзотичний сьорф за мотивами міфів давніх народів, і навіть альбом каверів на Контру.

"Насправді останні років 4–5 я дуже мало слухаю музики, набагато більше граю. І це теж допомагає, оскільки немає такого відчуття, що я десь це чув, або що хтось це вже зіграв раніше", — додає музикант.

Іван завжди самостійно пише музику для проєкту, але співпрацює з іншими музикантами, аби давати живі виступи. Перший концерт Amphibian Man відбувся у 2017 році, а концертна активність проєкту варіювалася, і протягом останніх років йдеться про кілька концертів на рік. Зараз в Amphibian Man є новий концертний склад, утім, разом хлопці ще не виступали.

Amphibian Man у мережі:

https://amphibianman.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/amphibianmansurf
https://www.instagram.com/amphibianmansurf/
https://www.youtube.com/channel/UCxQe123ykYlE6ZGrcjR4SKA