Як виживає український музичний бізнес: Volume Club

Продовжуємо розмовляти з музичними бізнесами про те, як вони переживають війну та на що очікують після її завершення. Сьогодні торкнемося теми клубів, які за чинних умов взагалі не можуть працювати. 

Артдиректор київського Volume Club

Гітарист groove metal гурту Pomsta, також веде влог на гітарну, клубну та загалом музичну тематику

"Звісно, зараз працювати за своїм призначенням клуб не може, — розповідає Ігор Настенко, артдиректор київського Volume Club. — Тому весь персонал зараз розв'язує якісь свої питання. Використовувати приміщення клубу під склад або укриття — не дуже гарна ідея, тому що, хто був у нас, бачив як ми розташовані. Це 2-3-ий поверхи, над нами — горище, і дах, і це досить великий зал. Тобто це не підвал чи якійсь -1 поверх. Отже, не дай боже, щось впаде з неба, то воно через 2 перекриття буде у клубі. У стінах з обох сторін величезні вікна, так, вони закриті, щоб не проходив звук, але захист від звуку — це одне, а тут трохи інша історія... Коротше, клуб — точно не найкраще місце для складу чи укриття.

Але в нашого звукорежисера студія в тому самому ДК "Росток", у справжньому бомбосховищі в підвалі, і деякий час частина персоналу з рідними були в нього, також він у нашому пабліку писав, що може прийняти певну кількість людей. Ось там такі перекриття навіть вибухів не чутно..."

Ігор переконаний, що зараз слід думати насамперед про підтримку армію та ЗСУ, а підтримка клубів — справа другорядна:

"Я вважаю, єдині, кому зараз треба допомагати — це ЗСУ, постраждалі, поранені, ті, хто лишився без даху над головою. Сподіваюсь, що протримаємось. Отож, якщо у вас раптом виникла ідея якось підтримати клуб, то краще допоможіть якійсь бабусі, котра повинна за буханкою або ліками стояти по 2 години у черзі...". 

Прогнози на майбутнє клубів після перемоги Ігор Настенко вважає невдячною справою: 

"Треба розуміти, як і коли закінчиться війна. А тут вже сценаріїв безліч... Якщо, наприклад, вже завтра скаженого діда свої ж пристрелять у кремлі, його війська зупиняться і зрозуміють, що пора звідси валити, це один сценарій. Але є й інші варіанти, довші та неприємніші.

Одне можу сказати, точку неповернення ми ще не перетнули й запас потужності ще є, щоб швидко відновити роботу. Наслідки, звісно, будуть, навіть якщо війна закінчиться вже завтра, і чим далі, тим серйознішими вони будуть для клубу, особисто для мене і всієї індустрії загалом.

Як тільки замовкнуть гармати, звісно, з'явиться попит на культурне життя, так, можливо не наступного дня, але він буде. І я вважаю, що попит буде дуже великий на всі види мистецтва. Але це вже окрема досить цікава тема, якою буде українське музика та  андеграундна сцена після війни".

Нагадаємо, раніше ми вже писали про те, як виживає український музичний бізнес в умовах війни на прикладах одеського магазину вінілів Ideal Sounds, звукорежисера Макса Товстого та магазину музичних інструментів JAM.