Як виживає український музичний бізнес в умовах війни

Чимало навколомузичних бізнесів в Україні вже закрилися на невідомий термін через війну і невідомо коли та чи взагалі зможуть відновити діяльність. Але деякі стараються виживати і за цих умов. Ми знайшли двох героїв для матеріалу та запитали їх, як вдається працювати під час війни, чому це важливо та яким вони бачать наслідки для підприємців у музичній сфері. 

Станіслав Бойко
СЕО Ideal Sounds

 

Одеський магазин вінілів Ideal Sounds продовжує роботу у цей час, хоча і відчуває певні труднощі. 

"На жаль, повноцінно працювати в умовах війни дуже складно. Більшість наших клієнтів змушені пересуватися країною та забезпечувати безпеку своїм рідним. Зараз ми отримуємо замовлення та підтримку з усього світу через сайт Discogs та відправляємо внутрішні замовлення у ті місця, де немає активних бойових дій", – розповідає Станіслав Бойко, СЕО Ideal Sounds. 

А щодо майбутнього Станіслав налаштований доволі оптимістично:

"Мільйони людей були змушені залишити свою країну і це спричинило ослаблення багатьох напрямків. Але будь-яка криза – це можливості до створення чогось нового та покращення старого. Звичайно, потрібен час, але якщо кожен у своїй галузі не буде озиратися назад, а рухатися вперед (як би це складно не було), то наслідки будуть подолані".

А підтримувати музичні бізнеси зараз людям треба, на думку пана Бойка, з ідейних міркувань:

"Не дивлячись ні на що, треба продовжувати жити далі, думати про майбутнє та будувати плани. Музика супроводжує людину все життя: від колискової мами до концерту улюбленого гурту. З музикою пов'язані спогади, переживання, й у скрутну хвилину це саме те, що дає можливість відволіктися від проблем. Тому я вважаю, що треба продовжувати доносити музику до людей усіма можливими способами, й після нашої перемоги кожен заспіває свою визвольну пісню".

Макс Товстий
засновник BrokenBricks Studios

Також засновник Presence Photography, лейбла Electric Experience Records, серії джемів Kyiv Blues Jam Sessions, учасник численних музичних гуртів 

Інший герой нашого матеріалу, Макс Товстий, засновник київської студії звукозапису BrokenBricks Studios, не такий оптимістичний: 

"Я, мабуть, студію вже не відкрию, просто до себе додому в Кам‘янець зміг забрати більшість речей звідти (дещо перевіз сам, дещо допомогли друзі). Тепер маленька квартира заставлена апаратурою та гітарами, інша половина підсилювачів та обладнання — в батьковому магазині (ред. у Києві), який також закритий (він торгує вінілами, компактами та футболками). Я сумніваюсь, що моя студія відновить роботу в Києві, хоча існувала вона з серпня 2010-го".

Максу, однак вдається працювати й зараз, він також відзначає, що є підтримка від клієнтів з-за кордону:

"Працювати вдається завдяки старим іноземним клієнтам та багатьом новим, часто люди самі пишуть, що потрібні послуги, бували випадки, коли люди мені висилали більше, ніж я просив, або взагалі давали гроші та казали, що звернуться колись у майбутньому. Хоча бували й такі, які казали що заплатять після того, як я закінчу роботу. Наймали мене і як звукорежисера, і як гітариста записати соло, як басиста (придумати та зіграти партію), і як аранжувальника. В принципі, я можу майже повноцінно працювати вдома, хоча в мене немає тут барабанів, клавіш та акустичної гітари, ну і, звісно, мого вінтажного мікшерного пульта, який був гордістю студії".

BrokenBricks Studios

Макс Товстий у своїй київській студії 

Макс наголошує, що музичний бізнес зараз потребує підтримки, втім, його слова актуальні і для будь-якого іншого малого, середнього та й великого бізнесу, що зупинився через війну. 

"Важливо підтримувати, тому що людям потрібні гроші. Моя жінка залишилась без роботи, за лютий їй не заплатили, в мене теж не було роботи майже три тижні; звісно, треба за щось жити. Після перемоги хочеться, щоб Україна була більше культурно розвинутою, без російської музики, шансону і т.д., але якщо не буде студій чи концертних клубів, то так теж не можна. Звісно, зараз важлива перемога, але про культурне майбутнє треба не забувати".

Утім, щодо того самого майбутнього Макс Товстий поки не певен:

"Думаю, що найближчим часом, після перемоги, концертів все одно не буде, так само як і попиту на студії звукозапису. Можливо, люди будуть ходити по барах, щоб розслабитись і відпочити. В цілому, я переконаний, що цей бізнес буде непотрібним, тому що багато людей втратили інтерес до музики.

Цього літа має вийти альбом The Heavy Crawls на вінілах, ми планували презентацію з великим концертом, але зараз не думаємо про це, так само з першим EP мого україномовного гурту Репрайз — я не знаю, коли його видати та чи це буде взагалі доречним. Чекаємо на кращі часи, надіюсь, що заклади запрацюють і гурти повернуться на сцену, а зараз головне, щоб повернулися живими".

Фото надані героями матеріалу