PayPal і Bandcamp: кілька практичних спостережень

17 березня PayPal значно розширив свій функціонал в Україні. Як підтверджують наші джерела та інші українські видання, це все ще не повноцінний запуск. Як ми й писали раніше, пейпал відкрив для українців лише p2p-перекази, тобто між родичами, друзями тощо, однак комерційні платежі досі офіційно заблоковані — приймати оплату за товари чи послуги з-за кордону не можна.  

Як пише на своїй Фейсбук-сторінці засновник сервісу iPlan Любомир Остапів, теоретично сервіси на кшталт Etsy чи Patreon могли б перераховувати кошти на особисті рахунки українців, але це треба тестувати. Отож, і ми у випадку платежів з Bandcamp попросили наших читачів написати про свій практичний досвід. Поки можемо впевнено сказати, що невеликі суми (20-50 доларів) на особисті (не бізнес-акаунти) людям уже приходять. 

У процесі вивчення платежів Бендкемпу ми виявили деякі нюанси, які можуть бути корисними для музикантів:

- Бендкемп зберігає усі гроші, які коли-небудь вам заплатили. Вони нікуди не зникають та не повертаються покупцям. 

"У випадку цифрових продажів ми повторно надішлемо ваші гроші на електронну адресу PayPal, зазначену на сторінці вашого профілю, через 30 днів після нашої першої спроби (і продовжуватимемо повторювати спроби, доки не буде дійсного облікового запису PayPal, щоб прийняти гроші)", - йдеться у розділі допомоги Бендкемпа, присвяченому фінансам.

Бендкемп радить заводити бізнес-акаунт. Але, як показує практика, гроші приходять і на особисті гаманці. Ба більше, кнопка апгрейду до бізнес-акаунту банально відсутня в опитаних нами українських користувачів.

Водночас майте на увазі, що сам Пейпал проводить бізнес-моніторинг акаунтів, і якщо за місяць там буде дуже багато мікротранзакцій на більшу суму, то вас можуть заблокувати та попросити додаткові підтвердження про діяльність. Окрім того, з публікацій іноземних ЗМІ, де йдеться про останні податкові новації у США, можемо припустити, що критична сума, коли на вас звернуть увагу - 600 доларів. 

- Бендкемп окремо розглядає виплату більших сум. На сайті не уточнюють, чи стосується таке правило накопичених за тривалий період сум, або ж йдеться виключно про ціну одного релізу, але варто мати на увазі, що з більшими сумами, імовірно, доведеться чекати довше: 

"Платежі за цифрові релізи спочатку обробляються Bandcamp і виплачуються на ваш рахунок PayPal через 24-48 годин. (Покупки з більшою вартістю, наприклад, трек, що продається за 500 доларів, перевіряються вручну і можуть тривати до 14 днів.)". 

- Бендкемп знімає відсоток із ваших продажів. Якщо ви заглянули у статистику в розділ Sales і побачили там кругленьку суму, то майте на увазі, що отримаєте ви фактично менше грошей. Комісія Бендкемпа складає 10-15%, плюс можливі комісії самого Пейпала та комісії банку під час переказу коштів з Пейпала.

Screenshot_3

Зразок. Аби краще зрозуміти, як реально розподіляються кошти, загляньте на сторінку Payment Summary - https://назвавашого гурту.bandcamp.com/payments, або завантажте докладний Sales report (у розділі Tools >> Sales)

Отож: 
- створюємо гаманець PayPal тут 
- прив'язуємо його до акаунту на Бендкемпі - інструкція
- виводимо гроші на український банк чи переводимо прямо на пейпал-акаунт знайомих волонтерів.