Програми підтримки для представників культури

Чимало закордонних організацій пропонують допомогу українським митцям та загалом представникам культурного сектору. Ми зібрали кілька таких варіантів. 

European Cultural Foundation пропонує фінансову підтримку для культурних ініціатив, що стосуються України в напрямах боротьби з дезінформацією та силами, що роз'єднують людей. Окрім того, програма може допомогти з притулком для окремих осіб. 

"Путін повернув війну в Європу. Ця війна з Україною – це війна з Європою. Як європейці ми рішуче солідарні з народом України та всіма, (зокрема й тими, хто зараз у росії), хто опирається спробі Путіна переписати європейські кордони та європейську історію", - йдеться в оголошенні фонду. 

Спосіб подачі максимально спрощений та прискорений — слід лише розписати свою ідею та планові витрати на неї та послати на мейл cos@culturalfoundation.eu. Подробиці тут. 

Київська бієнале також запускає термінову ініціативу з підтримки української мистецької та культурницької спільноти. Першочергове завдання ініціативи — надати фінансову допомогу людям, що залишились в Україні, та забезпечити покриття їхніх базових потреб в умовах окупації та релокації. Якщо ви опинилися у скруті, пишіть сюди.

Також нагадаємо про перелік ресурсів щодо екстреного тимчасового переселення для митців і працівників культури — переходьте за цим посиланням. Головний укладач списку — неприбуткова організація Artists At Risk, яка, відповідно, допомагає митцям, що перебувають у ризикових ситуаціях. Звернутися по допомогу можна або напряму до них, або до решти ініціатив з переліку. Серед наведених пропозицій є як просто пропозиції безпечного місця для перебування біженців, за кордоном, так і мистецькі резиденції з різноманітними культурними програмами. 

Окремо працює список для підтримки музикантів. Там гурти та лейбли можуть залишити лінк на свій Бендкемп, а всі охочі можуть їх підтримати через купівлю релізів. 

Допомогу представникам українського культурного середовища також пропонують  в Австрії та ще ряді країн. Відповідну підбірку House of Europe знайдете за цим посиланням.