Що послухати: телеґрам-канал bubblegum zine

Згадуємо в новому році про нашу нерегулярну рубрику з порадами проєктів, на які варто звернути увагу у вільний час. Сьогодні під світлом нашого прожектора телеґрам-канал bubblegum zine, присвячений, звісно ж, українській музиці.

Олена, єдина засновниця та авторка постів, започаткувала bubblegum zine рік тому, у січні 2021 року. Одного разу вона опублікувала рейтинг українських релізів за 2020 рік на "ресурсі імені всіх музичних нердів" Rate Your Music (aka Sonemic), що й поклало початок її справі. 

"Мені тоді здавалося, що я пишу очевидні речі, і робила я той рейтинг радше "на експорт", але він таки завірусився, тож друзі нарешті вмовили мене зробити канал в Telegram", – розповіла Олена Неформату.

Олена була у дещо протестному настрої на момент відкриття каналу – її дратувала розповсюджена думка, що в українській музиці нічого не відбувається.

"Якщо чогось не видно на поверхні, скоріш за все, це просто погано висвітлюється. Умовний пересічний “український погляд на музику” залишається замкненим у своїй тусовці, своєму місті, жанрі тощо. Насправді, редакція Neformat’у погодиться, в нас відбувається величезна кількість речей, але потрібні час, знання та інструменти, щоб їх окреслити й побачити. Тут на допомогу приходить музична журналістика."

Сама Олена навчилася слухати та відкривати музику завдяки журналу Rolling Stone та ресурсу Blogspot. Без відповідної журналістської чи-то музикознавчої освіти, вона навчилася читати критику й працює над тим, аби вміло її писати.

"На написання постів я витрачаю не так вже й багато часу, можливо, п’ять годин на тиждень. Але якщо додати до цього прослуховування музики і роздуми про неї, вийде набагато більше, навряд чи це можна якось точно порахувати."

Принциповими для Олени є відсутність активного просування каналу, репостів та реклами, а також вона не хотіла афішувати його появу в соцмережах.

"По-перше, це, як на мене, хибна звичка для культурної галузі, а по-друге, було цікаво перевірити, чи знайде його хтось, чи є люди, які поділяють мої погляди на музику."

Назва каналу походить від висловлювання Артура Расела (Arthur Russell), кумира Олени, який в одному з інтерв'ю сказав, що хотів би писати музику в жанрі "Buddhist bubblegum", щось одночасно просте і складне, піднесене і хукове, ну і далі в цьому напрямку. Тож цей підхід Олена сповідує на власному творчому шляху.

У 2022 році Олена планує розвивати свій стиль та сам канал.

"Точно додаватиму нові рубрики, може, буду потроху перекладати тексти близької каналу тематики. Монетизувати його не хочу, але не відкидаю ідеї співпраці з виданнями, яким може бути цікава музична аналітика. План “на виріст” – надрукувати кілька номерів невеличким накладом, але поки що я нічого для його реалізації не роблю, тільки мрію про це іноді."

bubblegum zine – телеґрам-канал самовихованої музичної критикині Олени, присвячений знахідкам української сцени. Канал був заснований у 2021 році й продовжує бути активним вже протягом року.

bubblegum zine в мережі:

https://soundcloud.com/abuddhistbubblegum
Telegram: @bubblegumzine

Фото обкладинки – Soundcloud Олени