Schizogen - Spawn of Almighty Essence (2020)

Гурт Schizogen виник у Києві у 2011 році. Музиканти грають класичний brutal death metal та добре відомі як в Україні, так і серед поціновувачів жанру за кордоном. Їхній альбом "Spawn Of Almighty Essence" — другий повноформатник в історії колективу після виданого у 2016 році дебютного LP "Parasitic Origin". Новий альбом вийшов за підтримки американського лейбла Willowtip Records у цифровій версії та на дисках.

Космічні жахи, створені Говардом Лавкрафтом, Пітером Воттсом, Деном О’Бенноном, Філіпом Айзнером та іншими, надихають багатьох, проте не залишають великого простору для фантазії: космічний жах коїться у космосі або раптом приходить на Землю, у більшості випадків завершуючи її існування. Тексти з книг та кадри з фільмів досі створюють лячну атмосферу, в яку складно не поринути з головою. Та найбільш моторошні сюжети зараз вже мало кого дивують.

Так само, мало кого дивує своєю складністю та збоченістю brutal death metal. Це стиль, авторитети якого здебільшого живуть в Індонезії, США та Німеччині та знають, як втопити у киплячому звуковому потоці, смачно нагодувавши гострим чилі, інгредієнтами якого є ведмеже ревіння вокаліста, ураганні бластбіти та ламані ритми, приправлені купою дисонансів та флажолетів. Проте ці суміші вже давно стали звичними. 

Як віддані послідовники підтримують життя старих мертвих культів, так є серед них і люди, що намагаються дати нове дихання застарілим, давно знайомим речам. Ти вже не винайдеш колесо чи восьму ноту, але з колесом ти зможеш створити Теслу чи за допомоги пітчшифтерів та октаверів зробити ноту багатошаровою.

Лірик-відео "Genes Encoding"

Немає точної впевненості, чи кияни Schizogen прагнули створити щось нове, розповідаючи філософську історію про космічний жах, що приходить на Землю та з особливою жорстокістю руйнує її. Квінтесенцією цього стало лірик-відео на композицію "Genes Encoding", де все чітко та прозоро пояснювалось: як, хто, де плавиться, від чого мучиться, яка чума та безумство жере залишки людського роду.

Та є впевненість, що все, зроблене гуртом на новому альбомі "Spawn of Almighty Essence", має таку високу якість, що він повинен стати поряд із колегами гурту з тих трьох країн, де, як відомо, живуть експерти своєї дивної справи. З точки зору звуку та виконання матеріалу — жодних нарікань. Якщо абстрагуватись від снобської ідеї, що гурти, які грають brutal death metal — це наче клони один одного та виконавці певних "брутальних" стандартів, як-от джазових, то серед тих стандартів, що наявні у музиці Schizogen, можна почути, що музиканти, все ж, радше ті, хто прагне дати нове дихання стилю, а не просто використовувати його труп.

Дебютний кліп Schizogen

Найяскравішим прикладом є трек "The Last Stage of Colonisation", який вирізняється з-поміж інших і довжиною, і насиченістю, і в міру мелодійними змінами динаміки. А ще треба чути, як під час послідовного прослуховування альбому він досягає тотальної гармонії з апокаліптичним в усіх сенсах аутро "Cold Winds of the New World". Це слід подавати як приклад ідеального переходу та структури альбому, де такий зв’язок має бути не тільки між двома треками, а між усіма, та до якого потрібно прагнути не тільки метал-гуртам.

Маючи доволі типову для стилю обкладинку, проте майстерно виконану італійцем Марко Гассманом, а разом із нею типовий для стилю, але якісний звук, за який відповідає Олександр Борових з TsunTsun Records, та на 70% типовий для стилю матеріал, реліз виявляється глибшим, ніж здається. Його цікаво слухати, вихоплюючи вухом окремі нюанси та акценти, які у більшості гуртів стилю недоступні для усвідомлення через звукову лавину. Однозначно вартий уваги альбом, який дає надії на те, що із наступними роботами гурт зможе вийти ще далі за тісні рамки брутал-дезу.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

 

Schizogen у соцмережах:

https://www.facebook.com/schizogen.ua
https://soundcloud.com/schizogen
https://schizogen.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/schizogen/

Neformat.com.ua ©

1. Birth of the Great Mass
2. Galaxies Systematic Infection
3. The Physical Essence of the Devourer
4. Biological Damage Processes
5. Roots of the New Civilization
6. The Genes Recoding 04:14
7. The Last Stage of Colonization
8. Cold Winds of the New World 

21.02.2020