РвБ — Дай мені знати (2019)

Тобі не змінити цей світ, не зняти планету з орбіти, а також не втримати свої стегна від похитувань у такт тому, що усією своєю ритмікою "хвилює" українську землю ще з 2007 року. "Дай мені знати" дозволяє не тільки словесно, але й музично, дізнатися всім, яким безвідмовним буває захоплене музикою тіло.

Якось, близько двох років тому, вокаліст і засновник РвБ Олександр Ремез обмовився про деякий компроміс, на який він готовий піти заради українських "сучасних вух". Не змушуючи довго чекати, квінтет дозрів для першого повністю українськомовного альбому "Дай мені знати". Реліз складається із 11 треків, найменш одноманітних, на відміну від попередніх шести альбомів бенду. Два твори, а саме "Я вигадав світ" та "Хитай стегна", вже були відомі загалу раніше, а на перший навіть є кліп, частково зрежисований Ремезом.

Для запису крайнього альбому гурту вистачило одного київського року та місця, наданого київською студією Different Sound, що колись записувала опуси Очі Рейчел та багатьох інших. Окрім експерименту з українською мовою, РвБ вирішили вперше писати кожен інструмент окремо, що свідчить вже про високий рівень професіоналізму. Презентація альбому відбулася 13-го вересня, у концерт-холі київського Caribbean Club.

З найпершого треку "Хитай стегна" відчувається певна зміна, що відбулася чи то з плином часу, чи то з прийнятого рішення співати рідною мовою, як гурт і планував на початку свого створення. Вокал мовою засновників жанру, до того ж досить впізнаваною, тому що обмеженою у своїх характеристиках, волею-неволею призводить до копіювання чужої манери, чого в цьому альбомі вокалісту, нарешті, вдається запобігти. У релізі, за словами артистів, обійшлося без ідеї, але з настроєм, Олександр Ремез й Олексій Філіппенков перелаштували свої гітари на 10 років вперед від того, як вони їх налаштовували раніше.

"У нас немає ніякої ідеї альбому. Це просто збірка наших пісень, яка, ми сподіваємося, налаштує слухачів на бойовий та позитивний лад".

Альбом починає контрабас В'ячеслава Краснопольського, що звично передує веселощам у пісні "Хитай стегна". Нехай це нагадує нам про те, що таке ритм-енд-блюз/рок-н-рол, але тут все вже не так, як раніше. Хоча термінологія, що виникла всередині жанру, з окликами й спрощенням відомих слів, готує слухача до часто повторюваних імперативів, на кшталт, "танцюй-танцюй, давай, ось так!", РвБ продовжують добросовісно писати тексти, що цей альбом особливо яскраво демонструє.

"Я чую крик" додержується нової традиції писати про більше, аніж танці, крихіток і тачки, а також тішить введенням електрооргану запрошеного музиканта Олексія Кравченка.

Перевалом між піснями із піднесеним настроєм стає лірична "Вітер дме". У ній вже знайомий нам саксофон Андрія Степанова конкурує із вокалом Ремеза, як вже бувало інколи до цього, й перемагає на цілу хвилину. Степанов бере оповідання до своїх рук і продовжує тримати нас в курсі поза словесними формами, а вводить цю мелодію до альбому його ж флейта. До речі, саме цю композицію учасники подарували нетерплячим слухачам напередодні виходу альбому, її можна було завантажити після заповнення форми на фейсбук-сторінці РвБ. Філіппенков також демонструє свої навички гри на духовому інструменті у треку "Гайда!", зрадивши гітарі із саксофоном.

Наївна композиція "Дурна" - данина баладам 50-х, сестра легендарної "Unchained Melody". Оскільки в ній можна почути вокал Олександра Степанова, звучання саксофону довірили ще одному спеціальному гостю – Михайлу Сарані, чиїми партіями усіяний майже весь альбом.

У "Дай мені знати" багато нового для творчості гурту, чого вдалося досягти у невимушений спосіб. Альбом вирізняється на фоні інших своєю широтою охоплення, що легко пояснити, враховуючи факт сьомого студійного запису та 12-ти років творчої діяльності. Сім – число щасливе, як і гарантований стан кожного, кому трапиться цей яскравий реліз вже не від "Руки’в Брюки", а "РвБ". І дай мені знати, життя, якщо є вагоміший привід відірватися, ніж цей альбом!

РвБ (Руки'в Брюки) у соцмережах:

1. Хитай стегна 03:32
2. Тримайся ритму 02:28