Gentle Ropes — Consolation (2019)

Київський дует Gentle Ropes як справжні нонконформісти випустили свій ЕР в самий розпал мертвого сезону. Що ж, задушливе київське літо 2019-го якнайкраще відтіняє в'язку атмосферу darkgaze. Крім улюблених авторами Christian Death та The Cure, на саунд альбому, так чи інакше, вплинули мастодонти індустріального даркгейзу Bleak.

Раніше відомий, як ванменбенд Sad S, проєкт був заснований київським музикантом Сержем Костом у травні 2017-го року, а у 2018-му до нього приєднався басист Предсмертной кадрили — Стефан. Перший LP "Rose Wine & Gallows" був виданий на німецькому лейблі Black Verb Records в грудня 2017 і його тепло зустріли закордонні музичні видання.

"Consolation" — четвертий реліз гурту, який став продовженням першого LP, відрізняється зміщенням фокусу з гітар на синтезатори, а основою для лірики стали записи Франца Кафки з його щоденників. За словами виконавців, на музику релізу вплинули мінімал синт і синт-поп 80-х. З першого альбому незмінними залишаються вінтажні синтезатори, оксамитовий, потопаючий у густій ​​реверберації вокал, романтична лірика англійською мовою і місцями готична гітара.

Кліп до першого альбому гурту

"Blocked" — перший трек в альбомі. Починається композиція з широкого похмурого пада. Трохи пізніше вступає тягучий мінімалістичний, примочений ділеєм біт. Вокал рясно оброблений і потопає у міксі, манерою і тембром дуже нагадує Майка Ванпортфліта (ред. співак, засновник darkwave гурту Lycia). Лірика обмежується трьома в’їдливими рядками:

"I blocked my way, / Я заблокував свій шлях, 
Cause it's the only way, / Бо це єдиний спосіб
To feel myself alive. / Відчути себе живим."

"Consolation" лірично продовжує і розвиває тему першого треку: відчуженість, відмова від світу та добровільне ув'язнення. Повністю синтезаторне аранжування підкреслює ліричну складову, занурює слухача в стан тривоги та відчуття неможливості знайти ту саму, жадану розраду. Характер вокалу дрейфує в бік Роцца Віл’ямса (ред. співак, відомий співпрацею з Christian Death, Shadow Project і Premature Ejaculation). Прямолінійний мелодизм, насиченість міксу, арпеджіо, що перегукуються, переносять нас у стан героя, який ходить по колу всередині своєї клітки й не бачить виходу з ситуації.

 

"Milestones" — найромантичніший та найбільш інтимний трек на альбомі. Оповідає про вислизаючу надію, про пошук порятунку в любові. Красиві, неспокійні синтезаторні партії, то підіймаються і розвиваються у світлій меланхолії, то згасають і виставляють на перший план нервову драм-машину. Мерехтливі пади занурюють у сумніви, сплутаність свідомості та хворобливе очікування розв'язки.

"Alone". Але гепіенду не буде. Надія, яка примарно з'являється в "Milestones" гасне, так і не встигнувши яскраво розгорітися. Повна фрустрація. Синтезатори стають по-справжньому траурними, їх починає лихоманити. Підступає божевілля, яке змушує бачити в любові не порятунок, а лише джерело нових тривог. За рахунок ритмічності вокалу і влучної мелодії олдскульного стринг-синтезатора, "Alone" — однозначно найбільш хітова пісня на альбомі.

Сингл "Burning Flowers" з майбутнього альбому гурту 

Повне прийняття і маніфестація самітництва, згоди з тим, що це єдиний вихід, в першому треку, проходять крізь роздуми, сумніви всередині альбому і в заключній пісні приводять до гарячкового божевілля під час блукання на цьому нескінченному шляху.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Gentle Ropes у соцмережах:

https://gentleropes.bandcamp.com/
https://vk.com/gentleropes
https://www.facebook.com/gentleropes
https://soundcloud.com/gentleropes

Neformat.com.ua ©

1. Blocked
2. Consolation
3. Milestones
4. Alone

18.07.2019
18 липня 2019