La Horsa Bianca про волонтерство та благодійні вініли

Харків — одне з тих українських міст, що зазнало сильних атак росіян, і водночас тут було сконцентровано чимало крутих гуртів, багато з яких зараз розпорошило по всій Україні. Ми дізналися, як склалася доля психоделічних рокерів La Horsa Bianca і як можна підтримати їхні волонтерські ініціативи, аби разом наблизити перемогу України та всі ми змогли повернутися до нормального життя. 

 

La Horsa Bianca
Харків, психоделічний рок/прог-рок

На рахунку команди три повноформатні альбоми, останній повноформатник "Diluvian Beat" вийшов у грудні 2020-го. Це гурт із дуже барвистим звучанням, який вдало відтворює у своїх композиціях ту епоху, коли подібна психоделічна музика була на піку популярності. Почитати рецензію на дебютний LP "Somatic Schematic" (2018) можна тут.

La Horsa Bianca

Розповідає про справи гурту Євген Манко (по центру), мультиінструменталіст,
засновник La Horsa Bianca, учасник Gulliver's Thunder Machine. Автор фото - Androsova. 2020 рік

— Що зараз з учасниками La Horsa Bianca, на що спрямовуєте свій час та сили??

— Гітарист Андрій продовжує давати уроки класичної гітари, тепер на Львівщині. Барабанщик Ігор з дружиною й дочками на Кропивниччині працює контент-редактором у ліцеї дистанційного навчання та опановує дрібне сільське господарство. Євген на Хмельниччині віддалено працює свою айтішну роботу і недавно взяв участь в івенті War Poetry DJ Set від фесту Translatorium, на якому зібрали грошей на пікап для ЗСУ. Він також допомагає друзям з гурту Alcohol Ukulele як мікс-інженер та саундпродюсер — ви, мабуть, вже чули пісні "Чорнобаївка" та "Летить блєдіна". Будуть ще.

А наша клавішниця Ксендза з-поза України працює координатором волонтерів.

"Летить блєдіна" від Alcohol Ukulele 

— Чи залишився хтось у Харкові?

— У Харкові залишився гітарист Кирило. Він працює фотокором та знімає безліч фото- й відеоматеріалів для світових та українських медіа й волонтерських штабів. Після перемоги він зможе багато розповісти про те, як Харків жив протягом війни.

У деяких із нас в Харкові продовжують залишатись родичі. Це не питання "переконати виїхати", це їхній власний вибір, який ми поважаємо й тримаємо з ними зв'язок.

— Розкажіть трохи більше про волонтерську діяльність Ксендзи.

— Ксендза працює в ініціативі Допомога.Харків, її особиста задача — це координація завдань та збір коштів на медичні закупівлі. Допомога.Харків підтримують на Харківщині як госпіталі (ліками й обладнанням), так і літніх або маломобільних людей, які потребують евакуації або доставки ліків, їжі.

Діяльність Ксендзи можна підтримати: 

На Paypal гурту: lahorsabianca@gmail.com — всі перекази, в тому числі те, що заробляємо на Bandcamp, ми передаємо Ксендзі.
На Paypal Ксендзі особисто: fenix.faeton@gmail.com
На картку Ксендзі (грн, Укрсиб): 5354 3220 8283 7054

Ксендза, La Horsa Bianca

Ксендза

— Бачила також вініловий фандрейзинг. Чи лишилися ще копії та хто все це вигадав?

— Вініловий фандрайзинг запропонував наш друг Довіліс із Вільнюса, який у 2020-му нарізав на своєму станку наш сингл "Сурми останнього дня". Ідея була зробити 7-дюймові сингли у вигляді пікчер-дисків і віддати кошти на користь українських ініціатив. Ми миттєво погодились, знайшли два треки, які б вмістились на 7 дюймів нарізкою, і навіть розкопали дотепер неопублікований імпровіз з одного з наших перших концертів. Для оформлення ми взяли наявні роботи Ксендзи.

Сингли продаються по 25€ (можна більше) за екземпляр, всі гроші Довіліс віддає нашим волонтерам, які зараз у Вільнюсі — Насті Бондаренко та Олені Калашниковій. Вони роблять закупки для ЗСУ в Литві та возять їх в Україну. Довіліс каже, що з 30 дисків (по 10 екземплярів кожного) залишилось лише 6.

Благодійні пікчер-диски La Horsa Bianca

— Чи є у вас бажання та можливість писати нову музику зараз?

— Можливість є не в усіх, разом ми зібратись не можемо, бо розкидані географічно максимально. Але є деякі експериментальні ідеї, які ми спробуємо втілити в таких умовах, подивимось, що вийде.

— Яким узагалі ви бачите майбутнє гурту за тих обставин, що маємо на цей момент?

— Важко відповісти. Ми дуже багато зусиль доклали для того, щоб вміти слухати й чути одне одного в одному часопросторі, граючи як вивчене, так і імпровізоване. Зараз цією (супер)здібністю ми скористатись не можемо. Тож треба ще з'ясувати, яким може бути таке віртуальне існування.

La Horsa Bianca у мережі:

https://lahorsabianca.bandcamp.com/
https://fb.com/lahorsabianca
https://instagram.com/lahorsabianca
https://www.youtube.com/channel/UCUgWeOFjOzVzfcg8uIiNNjg

Neformat.com.ua ©