Shiva the Destructor — Find the Others (2021)

У Shiva the Destructor вийшов повноформатник "Find the Others". Це концептуальний реліз, який запросто можна розцінювати, як інструкцію для виходу із Сансари або путівник у минуле життя, яке багато хто не заперечував би прожити так, як головний герой релізу: у шістдесяті, подорожуючи світом і тусуючись на фесті Woodstock.

Взагалі-то, в альбомі йдеться не про абстрактного героя. Реліз присвячений досить добре знайомій усім особистості. Звичайно, Шиві і його життєпису на сучасний лад. Утім, тут немає ніякої містики й (окрім імені) нічого "надлюдського". Оповідь цілком земна, герой також живе звичайним життям з абсолютно земними переживаннями, потрапляє в колообіг земних подій і відчуває те, що відчуваємо й ми з вами, звичайні люди. Тож для сприйняття атмосфери альбому, за наповненням барвистого, як різноманітні та прекрасні речовини, вам не знадобиться занурення у якісь надприродні стани, у цьому допоможе музика (втім, це залежить від ваших звичок її прослуховування).

За сюжетом "Find the Others" (відома цитата містера Лірі, до речі) Шива спускається на нашу грішну землю в шістдесятих роках минулого століття, мандрує, закохується, відривається й чілить у потертих джинсах на Вудстоку, насолоджується літом любові, рефлексує, шукає себе, радіє, страждає і змінюється, як і всі ми протягом свого життя.

Попри психоделічну спрямованість (або радше, на додаток до неї), Shiva досить відверто заграють зі східною тематикою. Творчість гурту просякнута східними мотивами й індуїзмом: назва, лірика, інструменти, артворк, філософія. До речі, про артворк. Його авторка — художниця Оксана Зіньковська, а на самій обкладинці зображені чотири відомі фігури, кожна з яких внесла свій важливий вклад у світову культуру. Назвемо їх чотирма іпостасями Шиви у межах його життєпису на цьому альбомі, або чотирма стовпами, які вплинули на формування героя як особистості, чому б і ні. Втім, розшифровувати ці послання, як і інші, музичні, слухач має сам, тому спойлерів не робитиму.Але підкажу, що на lyric cards до синглів альбому даються підказки, які можуть слугувати своєрідним "путівником", розшифровкою замислу альбому (цитати або символи, що пояснюють, який, власне, вклад зробила зображена особистість), тож ви не заблукаєте.

Одна з виразних рис альбому й колективу взагалі — це особливий гітарний "Шива-стрій", тобто дві гітари, які строять кардинально по-різному: одна — з вищим за стандартний строєм ("кобза-яйцерізка", як її називають хлопці), інша — з нижчим і товстими струнами, які характерно ляскають. Такий хід дає змогу поєднувати і втілювати кардинально різні задуми та передати широкий спектр різних настроїв і звучань: ефемерно-легке поєднується зі зловісно-дрімучим.

Між тим, про зловісність і нестандартні рішення. Як розповів про один із треків (а це трек "Hydronaut") гітарист гурту Родіон Цікра, він записаний методом "витяжки". Сам "дрімучий" основний риф, який народився в голові музиканта ще чотири роки тому, було записано в лупер, а вже на нього нашарувалися похідні мелодії.

"Метод полягає в тому, що я записую в лупер основний риф, лишаю його звучати в кімнаті, йду на кухню, вмикаю витяжку на таку швидкість, за якої я ледь чую риф, і мию посуд. За ці 5–10 хвилин у голові починають звучати "похідні" від основного рифу мелодії. Наступний крок <…> вимкнути лупер, узяти гітару і встигнути підібрати все, що звучить у голові."

 

Нестандартні рішення в "шиваїтів" на цьому не закінчуються. Наприклад, під час запису хлопці використали дутар (інтро в треку "Ishtar"), двострунний інструмент, поширений у країнах Близького Сходу та Середньої Азії, на якому грають бахши. Трек "Ishtar" звучить так, ніби Раві Шанкар заджемив або записав альбом разом із Джимом Моррісоном і The Beatles. За сюжетом альбому, цей трек оповідає історію про те, як Шива зустрів Іштар (Іштар — це ім’я богині аккадських культів). І нехай вас не засмучують різні міфології та просторово-темпоральні стрибки (Шива, який опинився на землі в шістдесяті, а потім із Варанасі ("Benares") потрапив прямо на Вудсток). Раві Шанкар же якось зустрівся з Джимом Моррісоном і "бітлами"…

Перша мініплатівка ("Supreme Light") у хлопців вийшла п'ять років тому. За цей час склад гурту змінився. Зараз до київського квартету входять Андрій Приймак (гітара, вокал), Родіон Цікра (гітара, вокал), Андрій Серняк (бас, бек-вокал), Костянтин Калачіков (ударні). Проте барабанні партії записані ще попереднім барабанщиком гурту, Марком Шарим, і деякі тексти написані ним же. Поряд із зовнішніми, формальними змінами (склад гурту, вокальні партії, що з’явилися на цьому релізі), помітні і зміни внутрішні. Схоже, що з цією платівкою хлопці демонструють нам, що вони, подібно до дерева з міцним корінням, ростуть у глибину, розвиваючи обраний ними напрям і, поєднуючи західну психоделію зі східною тематикою, розширюють власні межі. А це говорить нам про набуття творчої зрілості, з чим хлопців, звісно, не можна не привітати.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

 

Shiva the Destructor у соцмережах:

https://www.facebook.com/shivathedestructor
https://soundcloud.com/shiva-the-destructor/
https://shivathedestructor.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/shivathedestructor
https://shivathedestructor.com/

Neformat.com.ua ©

1. Benares
2. Hydronaut
3. Summer Of Love
4. Ishtar
5. Nirvana Beach

26.03.2021
26 березня 2021