Дебют: похмурий дарк-фолк від Ace of Swords

Новий одеський дарк-фолковий проєкт дебютує з однойменним мініальбомом "Ace of Swords". 

Ace of Swords — фолк-проєкт Діми Доктора, що також відомий в ролі гітариста культового одеського хардкор-гурту Kingpin. Його дебютний однойменний мініальбом — це коротка, але багата на переживання історія, що стрімко розвивається в чотирьох піснях. 

Реліз також доступний на стримінгових платформах 

Усі пісні для цього мініальбому Дмитро написав ще у 2019-2020 роках, але несподівано для себе виявив, що деякі образи та сенси вкладені в них стали навіть більш актуальними з початком повномасштабного вторгнення: 

"Війна насправді стала імпульсом для того, щоб ці пісні все ж були записані та оформлені. Якщо чесно, у мене є погана звичка відкладати все у довгий ящик, але після 24 лютого 2022 стало зрозуміло, що цей реліз може просто банально не статися".

Записував пісні Дмитро спільно з Денисом Мельником (Liberty Studio) з липня по грудень 2023 року у власному приватному будинку в спеціально облаштованій під цю мету кімнаті. Денис також відповідав за зведення і мастеринг "Ace of Swords".

"Я обожнюю фолк! А робота над цим EP — це фантастична подорож; важко описати словами місце цих пісень у моєму серці, і через це дуже важко сухо розказати про якісь технічні аспекти запису та зведення.

Центром та душею кожного треку, авжеж, є поєднання вокальних мелодій та гітарних партій Дмитра. Як аранжувальник я хотів підкреслити це, додати навколо основних мотивів простору, який додавав би загадкової атмосфери.

Зведення було з акцентом на вокал та його художнє доповнення, адже в цих піснях окрім мелодій важливий зміст, історія, яку розповідає автор", — зазначає Денис

Мініальбом сповнений відсиланнями до відомих та не дуже фентезі франшиз, фільмів, книжок, музичних виконавців та відеоігор, які вплинули на самого Дмитра, але визначити конкретні інфлюенси музикант пропонує слухачам самостійно, інакше "зникне вся магія". 

"Але на дещо звернув би увагу: перший куплет пісні "The Witch" зроблений у стилі страшної лічилки або дитячої пісні, як у Фреді Крюгера була "One, two, Freddy's coming for you, Three, four, better lock your door". Взагалі цей трек про любов до жанру фолк хоррор та данина поваги всім виконавцям, хто в музиці таке втілював", — додає музикант. 

Обкладинкою мініальбому займався відомий у вузьких колах художник Сервер Терлекчі. За задумом, вона є візуалізацією назви гурту та авторською інтерпретацією однойменної карти таро, яка, на погляд Дмитра, найкраще передає багатошаровий символізм, яким сповнений реліз. 

Одним з основних поштовхів до звернення саме до фолкового та акустичного звучання для Дмитра став гурт Bathory

"Про них я дізнався ще в старшій школі як про легенду блек-металу, але вікінг ера цього гурту відкрилася у 2018 році після того, як почув пісню "Man of Iron", а згодом і всі інші їх балади у такому стилі, це досі одна з найулюбленіших моїх пісень. Саме після цих подій у мене почали з’являтись ідеї для пісень схожих на те, що зараз вийшло".

В першій композиції також є пряме відсилання на творчість композитора Метта Уельмена, з якою Дмитро знайомий ще з 2000-х років.

Одразу після закінчення роботи над мініальбомом "Ace of Swords" Дмитро почав працювати над наступним, наразі його запис та загальна реалізація є першочерговою задачею проєкту.

"Невеличкий спойлер – він буде складатися зі старих пісень, ідеї для котрих були з 2017 – 2019 роках, та зовсім нових, написаних вже під час блекаутів при свічках під обстрілами. Буде пряма рефлексія на війну, дуже особисті пісні, та стилістично це буде щось ближче до класичного американського фолку", — додає музикант. 

Ace of Swords у мережі:

https://aceofswordsua.bandcamp.com

Фото надане виконавцем