"Hedenite": інді-гра на основі Києва та ретрофутуризму

Лесь Виноградов, відомий як учасник гуртів Vin de Mia Trix, KAUAN, і як творець сольного проєкту a noend of mine, розповів про роботу над своєю першою інді-грою "Hedenite", що надихається естетикою Києва та музикою 70-х. 

"Hedenite" — це перша гра маленької інді-команди, що зібралася на третьому сезоні Gamedev Camp і з серпня цього року працює разом. Команду утворили:

  • художниці Аня Іваненко та Женя Полосіна, які є успішними українськими ілюстраторками;
  • гейм-дизайнер та композитор Лесь Виноградов, який також є культурним менеджером, райтером, музикантом і кандидатом філологічних наук;
  • програміст Назар Мазур — дослідник, кодер і кандидат фізико-математичних наук.

Оскільки всі розробники гри з Києва, то і її ідея виникла як "спосіб пережити ті часто руйнівні зміни, що відбуваються в улюбленому міському ландшафті".

"Всесвіт гри почався з моєї фантазії про два міста, поєднані фунікулером, де нижнє місто населяють ремісники, торговці й контрабандисти, що цінують свободу, а у верхньому мешкає аристократія й духовенство, що прагнуть контролю. Ця ідея, звісно, походить із історії Києва з його Подолом з одного боку, і Верхнім містом та Печерськом з другого. З цього постав світ Гедена й Воґіса, нижнього й верхнього міст, де і відбувається дія гри.

"Hedenite" — це квест, що поєднує класичний point-and-click із жанром візуальної новели. Ми граємо за еМ, звичайн_у геден_ку (звідки й назва гри "Hedenite", що співзвучна з Kyivite), як_а щойно скінчи_ла школу й не знає, що робити у житті, аж доки не отримує раптове запрошення навчатися у престижному університеті Воґіса. З цього починається пригода, протягом якої нам треба буде здолати непростий шлях до Воґіса, у процесі відкриваючи для себе цей казковий світ, спілкуючись із його чудернацькими мешканцями, і розв'язуючи не дуже складні, але веселі головоломки.

Попри легкий та невимушений тон гри, поступово світ Гедена й Воґіса виявляється не таким уже й казковим, і ми впізнаємо у ньому імперську й колоніальну динаміку, знайому кожн_ій україн_ці. Зрештою "Hedenite" — це історія про пошук власної суб'єктності й прийняття своєї ідентичності", — розповів у коментарі Неформату Лесь Виноградов. 

Елементами Києва просякнутий увесь світ гри "Hedenite". Крім уже згаданої вертикальної географії, тут є і улюблений міський рейковий транспорт — трамваї, фунікулер і метро — і будинки з безумними балконами поверх київського цегляного стилю або постмодернізму Чотирьох кварталів на Подолі; і помішаність на каві, і вуличні барди, і багато інших дрібничок, які впізнають усі мешканці Києва чи ж просто люди, які щиро люблять місто. 

"Оскільки головним натхненням для гри є Київ, у графіці можна помітити різні будівлі Подолу, що вписані у візуал за допомогою колажу. Уважний глядач може впізнати навіть цілі перехрестя. Ми дотримуємось стилістики, що підігрує легкому і дещо жартівливому тону розповіді і водночас дозволяє залишити конкретику деталей світу", — уточнює Аня Іваненко. 

За музичний супровід гри, очікувано, відповідав Лесь Виноградов:

"Світ "Hedenite" ретрофутуристичний і дещо ностальгійний, тому я обрав за основний стиль мікс прог-року та джаз-ф'южну 1970-х, розбавлений ембієнтом і звуками міста, де нема автомобілів, але багато трамваїв і велосипедів. Це не буде очевидно одразу, але в якийсь момент гри стане зрозуміло, що музика anom, мого сольного музичного проєкту, насправді належить до того самого всесвіту".

16 листопада на демо-дні Gamedev Camp команда творців презентувала гру й отримала на неї теплий фідбек. Паралельно "Hedenite" також пітчили на GDBAY, а зараз розробники подалися на Indie Cup Ukraine. На початку грудня у рамках Gamedev Camp демо гри має з'явитися на itch.io, де в неї зможуть пограти всі охочі. Окрім того, у "Hedenite" незабаром з'явиться сторінка на Steam, і її можна буде додати до вішліста.

"Зараз нам важливо, щоб про "Hedenite" дізналися, оскільки попереду робота над повноцінною версією гри, і ми шукаємо фінансування та однодумців. Тож паблішери, інвестори та розробники, які роблять схожі за духом інді-ігри, — давайте дружити!", - закликає Лесь Виноградов. 

Дізнатися більше про "Hedenite":

https://hedenite.myportfolio.com/
https://www.instagram.com/hedenite.game/
https://twitter.com/hedenite
https://www.youtube.com/@Hedenite