Black Balloon повертається з новим повноформатником

Київський інді-гурт повертається до творчості після кількарічної перерви та водночас презентує перший у своїй дискографії українськомовний альбом 

Гурт Black Balloon було засновано 2012 року у Києві. Наразі до складу входять двоє учасників-засновників: вокалістка Аля Шандра та гітарист Олексій Бондаренко, відомий також як головний редактор музичного видання Лірум. У дискографії гурту є англомовний мініальбом "I Have Won (Actually Not)" 2015 року Згодом, у 2017-му, музиканти почали писати музику українською і презентували два сингли "Втеча" й "Пробач", а далі, після тривалої перерви, у жовтні 2023 року вийшла перша за 6 років пісня гурту — "Намалюю".

І врешті 10 листопада світ побачив перший українськомовний альбом Black Balloon — "Далі вище".

Альбом також доступний на Apple MusicYouTube, Deezer

Як зазначають музиканти у пресрелізі, "Далі Вище" — це рефлексія їхнього минулого досвіду як гурту, переосмислена в новій реальності широкомасштабного вторгнення.

"Звісно ж, в кожній пісні є сенси, на яких ми її будували. Але у нас немає на меті вкладати їх у слухача. Найбільше ми би хотіли, щоб наша музика, і пісні які увійшли до альбому зокрема, стали провідником від раціо до відчуття. Від опису буденності, до складності її переживання.

Саме тому текстово вони несуть у собі певну субʼєктність: адресуються комусь, розповідають від імені когось. Втім, хто саме розповідає, для кого і про що — вирішувати тільки слухачу. Ми ж просто хочемо створювати безпечний музичний простір для наповнення, зберігання і перепроживання важливих епізодів", — розповідає солістка й авторка пісень Аля Шандра.

Альбом був написаний і записаний у Києві, на студії Black Balloon. Запис ударних — на студії Sound Plant. Саунд-продюсером виступив гітарист гурту Олексій Бондаренко. Також на альбомі лунає бас-гітара Артура Стебловського. Барабанні партії для пісень "Далі вище", "Оксюморон" та "Шоста осінь" написала Катерина Багінська.

"Музика, яку ми граємо і музика, яка нас сформувала, — дуже повʼязані між собою. У нас не було референс-треків під жодну з пісень, але є елементи, якими ми надихалися і свідомо імплементували в творчість. Наприклад, цитата Океана Ельзи в "Намалюю" або шматочок бас-партії Fleetwood Mac в "Оксюмороні". Жанрово альбом вийшов десь посередині між інді-попом і інді-роком", — розповідає у пресрелізі Олексій Бондаренко.

Андрій Науменко створив муд-лірик-відео до треку "Намалюю"

До альбому загалом увійшло пʼять пісень, остання з яких — "Дінь Дінь" — це колаборація із музикантом Zvarych, який відповідав за написання треку, його зведення, а також виконав частину вокальної партії. А от у пісні "Оксюморон" звучить голос брата вокалістки Алі Шандри — бойового медика, який захищає країну від початку повномасштабного вторгнення. Це голосове повідомлення він записав з окопів Запорізької області.

"Далі вище" — це фактично новий початок для нас як для гурту. Власне, звідси й назва платівки", — розповіли музиканти.

Дізнатися більше про Black Balloon

https://www.instagram.com/black_balloon7/
https://www.youtube.com/@blackballoon7
https://www.facebook.com/black.balloon7