Гурт Orpha представляє новий мініальбом

Київський постхардкор гурт повертається після дворічної паузи в релізах з новим мініальбомом "Supersad".

Музиканти записували цей EP 435 днів і відобразили у піснях свої емоції ще ковідного періоду, а у звучанні — інфлюенси Quicksand, Turnstile, Helmet. Докладніше про це читайте нижче у їхніх відповідях Неформату.  

— Як довго ви працювали над цим альбомом? Якого звучання ви хотіли на ньому досягнути?

Антон (ударні): Альбом записували та зводили на студії "Звукоцех" у Дениса Ямбора, і загалом це зайняло трохи більше року. 435 днів, якщо бути точним. Типова класика українських гуртів — записували довше, ніж вигадували самі треки. Але, звичайно, війна й обставини внесли свої корективи.

Нам вперше вдалось зводити реліз саме в Україні, і це був максимально крутий досвід. Бо, як мінімум, нам давно хотілось приїхати в студію і потицяти пальцем в екран. Це реально ефективно для реалізації якихось фішок чи експериментів, які завжди є в голові, але ти не можеш їх пояснити у текстовому форматі.

Діма З. (вокал): Як на мене, альбом максимально прямий. Хотілось просто передати та зафіксувати тогочасні переживання як світлину. Згоден з Антоном: те, що ми писались і зводились в Україні, допомогло з експериментами в контексті звуку, а як вже воно слухається, це вирішувати вам.

Діма Т. (гітара): Також додам, що запис та зведення було повністю на аналоговій апаратурі, що круто відобразилось на звучанні. Загалом хотілось досягти більш агресивного звуку, ніж було в попередніх релізах.

—  Про що цей альбом? 

Діма Т.: Інструментальні демки усіх пісень були написані на початку COVID-у весною та літом 2020-ого року, коли був тотальний локдаун. Пізніше, коли ми поступово почали знову збиратись на репетиції, вже доводили пісні до ладу. Тоді, сидячи переважно вдома й у вільний від роботи час, я намагався відволіктись від тієї незвичної ситуації навколо, яка на той момент здавалась мені доволі депресивною, і, думаю, це в якомусь плані вплинуло на ці пісні. Ще я тоді багато слухав такі гурти як Quicksand, Turnstile, Helmet, які частково стали інфлюенсами для мене. Хотілось написати щось більш драйвове та грувове в такому ж дусі, що відрізнялось би по характеру від того, що ми грали раніше. Важко оцінювати себе зі сторони, але хочеться вірити, що хоч частково це вдалось.

Діма З.: З боку лірики концепція не планувалась, але об‘єднуюча тематика присутня, так вже склалось. Це – самотня людина у суспільстві,  осмислення стосунків між людьми, соціальних зв‘язків, ролей, очікувань від особи тощо. 

Як Діма згадував вище, основні демки створювались навесні 2020-го, коли вдарила епідемія. Вона явно вплинула на цей запис – сидиш один у квартирі, бачиш нову реальність, рефлексуєш і пишеш.

Ви також можете послухати свіжий Галас-подкаст з Orpha

— Чи вплинула війна на створення цього альбому та як повпливала на творчість гурту загалом?

Діма Т.: Війна вплинула на все — насамперед на переоцінку цінностей та сприйняття життя в цілому. Зараз здається, що будь-які мої проблеми в житті — це просто ніщо і єдине, що важливо — це наша перемога.

У контексті альбому — так склалось, що запис і усі потрібні редагування ми завершили буквально за кілька днів до початку війни. Коли війна почалась, я, чесно кажучи, вже не думав, що ми закінчимо цей реліз, та й це було найменше, що мене хвилювало. Проте на початку літа ми все ж таки почали говорити з Денисом зі "Звукоцеху" про те, щоб зробити зведення та мастеринг. Приступити вдалось десь у кінці літа, і треба сказати, що Денис зробив все дуже швидко.

Зараз особисто для себе я визнаю, що я дуже радий, що ми все-таки змогли доробити цей EP. Певна річ, що маємо завдячувати за це ЗСУ.
Як саме війна вплинула на творчість, поки сказати важко — на жаль, з початку війни я жодного разу не брав у руки гітару і сам не знаю, які композиції зможу написати під впливом усього, що відбувалось і відбувається. З часом побачимо.

Діма З.: На початку вторгнення було важко думати про музику, слухати музику. З часом це пройшло, хоча я зараз більше переслуховую артистів, яких слухав раніше, ніж знаходжу нових.

Війна сильно змінила життя і звички. Хотілось би продовжувати грати й записувати музику, але війна вносить корективи. При цьому я радий, що відчуваю це ж саме бажання шось робити від чуваків, тому – живемо.

—  Які ваші подальші плани? Чи будуть концерти? 

Діма Т.: Думаю, поки що ми хочемо хоч трохи відновити форму — як мінімум, зібратись на репетицію та згадати повноцінно пісні, що ми записали, ахах. Один раз намагались зібратись, то потрапили на блекаут на нашій базі, тому зараз банально порепетирувати стає проблемно. А проте, в нас були деякі напрацювання на нові треки — зайнятись буде чим.

Щодо концертів конкретних планів поки не було, оскільки ми були повністю сфокусовані на те, щоб доробити реліз. Зараз, як я сказав, треба повернутись до форми, далі буде видно.

Антон: Узагалі, ми вже помічаємо, що тенденція в сторону більш важкої музики. Тож далі ще більше груву, качу та потужних рифів. Але кардану не буде, поки що.

Діма З.: Дуже хочеться зіграти концерт у рідному Києві, повним складом, без будь-яких складнощів, побачити всіх знайомих і провести файно час, як колись, коли ми були веселі й молоді. І рано чи пізно це буде, завдячуючи ЗСУ.

 

Гурт Orpha виник у Києві у 2010 році. Після певних змін у складі колектив випустив дебютний мініальбом "The Dust" (2013). До нього увійшло 7 треків, які зводив шведський звукорежисер Gustav Brunn. У 2014 році учасники Orpha випустили другий EP "Born Into This", а вже у 2018 році вийшов їхній перший повноформатник "Orpha". Згодом у 2020-му виходив подвійний сингл  "Eyes and Coat / She Was".

Orpha у соцмережах:

https://www.facebook.com/orphakyiv/
https://orpha.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/orphakyiv/