Окупація Нової Каховки очима музикантів

Нова Каховка отримала свою нинішню назву наприкінці лютого багато років тому, а у 2022 році вона відмічає свій день народження в окупації російськими військами.

Це невелике містечко у Херсонській області, що солідно представлене на українській сцені й навіть має локальний музичний фестиваль, наполягає на власному звільненні й не готове здатися. Ми поспілкувалися з місцевими музикантами, які в тому числі чинять супротив кремлівському режиму, аби ясніше уявити собі умови їхнього життя та з'ясувати, чи все з ними гаразд.

Андрій Кожухар – новокаховський музикант, відомий за участю в проєктах Kadaitcha, Akhluth, Fogscape, який також має сольний проєкт Kojoohar.

Андрій залишився вдома й розповів Неформату про те, що він спостерігав за цей час.

"В перші дні гатили з міста по протилежному берегу Дніпра (ред. UPD – звідти зрештою евакуювали частину населення), в останні дні стало тихіше, саме місто обстрілам поки не піддавалося. Окупанти навезли сюди купу техніки й постійно сунуть далі. В'їхати чи виїхати з міста неможливо, непоодинокі випадки обстрілу цивільного транспорту і людей, є вбиті."

Нагадаємо, що мітинги в Новій Каховці не втихають – тисячний натовп виходить на мирні протести й пересувається вулицями без жодного страху.

"Наше місто та ГЕС від початку війни під російською окупацією, тому, на жаль, можливості тут вкрай обмежені. Але дух єдиний з можливих – перемога за Україною."

Детальніше про ГЕС та сцену Нової Каховки читайте в нашому матеріалі "Відзвуки каховської ГЕС"

Також своїм баченням ситуації в місті та настроєм поділився Юрій Самсон – ще один учасник Kadaitcha, а також проєктів Starless, Библиотека Просперо, Osfill Klayse та інших, організатор того самого локального фестивалю Buddha Noise.

"Ми живемо в окупованому місті – постійні рашистські патрулі, черги за ліками та продуктами. Вони не пускають більшу частину поставок. Розстріляли декілька цивільних людей. В місті нема поліції, є випадки мародерства. По місту не стріляють, і десь три дні взагалі стріляти стали менше."

Юрій також намагається мирним способом зашкодити планам окупантів:

"Ми виходимо на мітинг, тому що вони пригоняють "гумконвой" та знімають відео про те як їх гарно зустрічають. Це ведеться до об'яви "херсонської народної"."

Те, що герої змогли нам відповісти – диво, оскільки в Херсонській області, окрім нестачі всього, постійно фіксуються перебої зі зв’язком.

"Вчора заглушили мобільний зв'язок і інтернет, зараз трохи працює, тому і пишу. Поновлюється стрілянина, але поки не дуже активна", – підтверджує новини з області Юрій.

В рамках цієї серії ми плануємо зафіксувати якомога більше свідчень музикантів, імена яких знайомі нашим читачам, або просто реальних людей, які можуть розповісти про побачене власними очима.

Фото обкладинки – Радіо Свобода