Новий гурт Milktuth презентував дебютний трек та відео

Нещодавно новий гурт, створений учасницями ai laika! та lisova, презентував дебютний трек "Easy" та відео на нього.

Ми поспілкувалися з дівчатами про те, як вони обирали назву для гурту, записували дебютний трек і не тільки. 

— Як ви записували цю пісню? Чи були якісь карантинні особливості процесу? 

Настя Спічка (барабани): Вдома! Дистанційно записали свої партії та відправили Вєрі. Ми так занудьгували без репетицій на карантині, що вирішили зробити за цей час те, що дозволяли умови самоізоляції. Одного прекрасного ранку в чат прилетіло "Так! Дєвачкі!" від Вєри, і ми різко розпочали роботу). Загалом, це був цікавий досвід. І серйозний тімбілдінг!

Лєра Гуєвська (гітара, бек-вокал): Так, якби не злагоджена робота, то цей реліз відкладався б і відкладався.

Вєра Білостоцька (гітара, вокал): Ми з Лєрою узгоджували партії дистанційно, і в цьому також є свої плюси. Живий джем — це круто, але ось такий формат дозволяє продумувати усі варіанти партій, і це вже повноцінна мелодія, нічого не треба змінювати. Вокал писали весело. У мене вдома паркет скрипить, а Женя любить пританцьовувати, коли співає. Довелося стояти смирно, бо було б чутно.

Женя Бондаренко (бас, вокал): Так, скрипучий паркет мені неймовірно заважав. Він усе волів увірватися до нашого запису. Ми прозвали його "Скриптоніт".

Вєра: У мене є ще сольний проєкт Lisova, в якому я працюю зі своїм другом Олегом. Якось я скинула йому демку Milktuth, і він був у захваті, сказав, що буде радий взяти участь у роботі над ним. Так і вийшло. Він допоміг з продюсуванням, зробив для нас мікс та мастеринг.

— Про що сингл і чи є у нього концепція? 

Женя: Сингл, звичайно, про кохання. Про те, як easy все покинути, і як важко зберегти. Чи можливо дізнатися фізичний розмір почуття, фактично виміряти його лінійкою, чи воно все ж таки ефемерне?

Вєра: Коли я почула найперший варіант "Easy", де Женя наспівувала на диктофон під акустичну гітару, одразу зрозуміла, що він уже склався і працювати над ним буде легко, бо навіть просто під гітару він звучав повноцінно.

Настя: Ця пісня взагалі має для нас особливе значення, бо це перший трек, над яким ми працювали в нинішньому складі. До нас вперше на "домашню" репетицію прийшла Лєра, і ми вирішили спробувати розібрати щось абсолютно нове. А Женя якраз принесла свою "Easy". Як результат — за декілька годин не тільки розібрали, але й записали перший варіант демо. Тут ми і зрозуміли, що спрацюємось!)

Лєра: Для мене було справжнім відкриттям, що ми одразу (ну добре, після обіду з хумусом і салатом) сіли, розібрали, записали. Весь процес був швидким, легким і надихаючим.

Настя: До речі, сингл буде доступний на всіх платформах на початку червня. Чекайте!)

Milktuth

— Хто працював над відео і як ви його знімали, знову ж таки у карантинних умовах? 

Вєра: Ох і намучились ми з конструкціями з книг, чашок та дзеркал, щоб було видно, що у кадрі! Бо саму себе на телефон знімати доволі важко.

Женя: А я не мучилась, в мене був штатив (хахаха)! Якщо серйозно, грати на гітарі та співати на камеру, попередньо підготувавши локацію, посунувши бутель з водою та вазон на власній кухні – це цікавий досвід.

Лєра: В основу концепції лягло те, що ми користувались зумом під час самоізоляції, як і більшість людей на карантині. Спочатку думали відзняти кліп повністю у зумі, далі штормили, створили розкадровку, домовились про основні плани, продумали сюжети. І так, згодна з Вєрою, що знімати себе досить важко. Окрім облаштування імпровізованого знімального майданчика, треба не забути відполірувати гітару, вазу та попрасувати одяг, бо камера бачить усі недоліки підготовки, і про це теж не можна забувати. А далі я все це звела докупи, бо монтаж — це ще одне моє захоплення.

Настя: Добре, що мені кота не довелось прасувати, хаха) Просто сам вліз! Ще Женя підкинула ідею з інверсією, нам всім дуже зайшло!

— Які подальші плани на цей рік?

Женя: Попереду багато репетицій! Звичайно, націлені на ЕР, матеріалу в нас чимало. Мої власні плани: багато нових басових педальок, хохохо.

Настя: По-перше — нарешті повернутися до репетиційної бази!) Маємо багато матеріалу, який потрібно зводити докупи, щоб кльово звучати наживо. Дуже хочемо цього року дати концерти. По-друге, нам імпонує формат, у якому ми записали перший сингл — цілковитий DIY. Тому думаємо видати ще кілька, і так само, своїми силами, зняти на них відео. А в ідеалі записати студійний ЕР, звичайно.

Вєра: Увірватися в музичну сцену, так!

Плейлист від учасниць гурту для g:/untitled

— Розкажіть про свій проєкт детальніше. Звідки взялася назва, на кого орієнтуєтеся? 

Женя: Усі мої друзі, з якими ми знайомі багато років, знають, як давно я мрію зібрати гурт. Зараз наш склад навіть крутіший, ніж у моїх найсміливіших мріях. Надихали мене на це — улюблені Chastity Belt, Warpaint, Sleater-Kinney та багато інших.

З Вєрою ми познайомились на дні народження спільної подруги, на балконі звичайної багатоповерхівки, де на відкритому вогні смажилися шашлики (це був якийсь психодел). I ось ми, окутані димом, розмовляємо про Warpaint. Виявилося, що ми вдвох дуже любимо Дженні Лі, їхню бас-гітаристку. Там, на балконі, і почалася наша історія. (шашлик, до речі, не куштували)

Вєра: Так, у нас з Женяо склався моментальний метч, коли мова зайшла про жанри та референси, ми одночасно сказали "Warpaint!" — так і зрозуміли, що буде діло! Я завжди мріяла грати у гьорлз-бенді й ось, нарешті, ця мрія справджується.

Настя: Мене в гурт десь рік назад покликала Альона (на той час наша вокалістка/гітаристка). Я нещодавно почала вчитися на барабанах грати і дуже хотіла вже щось пробувати з живим гуртом. Деякий час ми просто грали кавери, щоб "притертися", а потім почали писати своє. Восени наші з Альоною шляхи розійшлися, і ми на певний час залишилися втрьох. Довго думали, чи потрібний нам хтось ще і хто саме, бо співати почали Вєра і Женя. Вирішили, що ще одна гітаристка таки потрібна! І от, одного дня, нила я Лєрі, шо не можемо ніяк зайти нікого. А вона мені — ні, ну я не напрошуюсь, звичайно…)) Я так зраділа, що їй це цікаво! Дуже хотілося в гурт притарабанити когось такого ж креативного, відповідального трудяжку, як і ми.

Лєра: Я стежила в інстаграмі за тим, як дівчата збирались, грали. Писала і питала, як справи і все таке. Особисто мене дуже тішило, що ось-ось буде нова класна група, а сама потайки мріяла гет бек ту бенд. І точно вже не пам’ятаю, як було, але мені все ще здається, що я напросилась ахаха.

На цьому етапі ми часто збираємось на репетиції у Вєри вдома, бо це означає багато часу для ідей і спроб, на відміну від репетиційної бази. Мабуть, десь так і народились жарти про панелька-бенд i своя-кiмната-поп, які згодом стали важливою складовою нашої концепції. Якщо коротко про своя-кімната-поп — то це означає, що у нас є своє місце для творчої роботи, вільне від щоденних справ та часових рамок. А якщо ще глибше, то "Своя кімната" — це есей Вірджинії Вульф, можете погуглити і почитати про що це.

Щодо орієнтирів: орієнтуюсь на Женю, Вєру, Настю та власний досвід.

Настя: Стосовно назви, Milktuth — це метафора до набуття досвіду. Так само, як набити синець чи подряпати коліна. Не біда — на місці молочних зубів виростають нові, гостріші. Це добре співвідноситься з нашою творчістю, бо за кожною піснею стоїть справжня, щира емоція. Спогади, переживання. Часто не найприємніші. Коли вони стають піснями — це свого роду терапія. Так і стаємо "гострішими".

 

Milktuth — столичний квартет, до складу, якого входять учасниці гуртів ai laika! та lisova. Власну позику позиціюють як "своя-кімната-поп", себе ж називають "панелька-бенд". Склад гурту: Настя Спічка (барабани), Лєра Гуєвська (гітара, бек-вокал), Вєра Білостоцька (гітара, вокал), Женя Бондаренко (бас, вокал).

 

Більше українських дівочих проєктів за цим посиланням

Milktuth у соцмережах:

https://www.facebook.com/Milktuth/
https://www.youtube.com/channel/UCsI9TNXnLd2PPkcn8soIT_w