Український Youtube: хто розповідає про музику (Блог)

Чи є в українському Youtube канали про музику і які вони? Так, є, і вони дуже різні. Розберімося в цьому разом.

Я дуже люблю Ютюб. Це як контрольований телевізор, під який можна готувати їжу, прибирати, словом, виконувати будь-яку тупу механічну роботу. Ну і, звісно, частину влогерів я дивлюся сконцентровано та свідомо, тобто процес заради процесу. У якийсь момент мені стало цікаво, чи є в українському сегменті Ютюбу передачі про музику. Не лайви з концертів (про них ми писали раніше і мало що змінилося), не сторінки гуртів, не вузькоспеціалізовані канали з драм-камами чи оцінкою гітарних педалей, а саме передачі, де б цілеспрямовано говорили про музику для досить широкої аудиторії. З листопада мені вдалося зібрати близько десятка активних каналів. Застосувати до них якесь сортування окрім країни походження творців і музики як головної теми неможливо, тому далі буде дуже різна тематика, атмосфера, мова, масштаби, якість і т.д. коротше, я зібрала все, що могла, а ви вже дивіться, чи щось вас зацікавить.

Спершу я виділю канали, які ведуться українською мовою, адже й у мене особисто, і в багатьох інших людей є доволі великий запит на українськомовний контент.

СіНТ

Кількість підписників: 70+
Мова: українська
Тип контенту: навчальний
Хто, що: Серія відеоінструкцій для тих, хто хоче освоїти популярну програму Ableton. Веде його електронний музикант Гена Соколов (його власна музика тут).

Моя думка: Мені складно коментувати професійність автора, бо я не володію цією програмою, але подібного роду відео, де ти прямо бачиш, на яку кнопочку треба тиснути для досягнення певної мети, цілком можуть бути корисними. Гадаю, я зроблю експеримент і спробую освоїти Ableton трохи згодом за відео каналу СіНТ. Але що точно слід покращити, то це звук, бо поки більше схоже на ASMR, ніж на лекцію(

 

ЗІРВАНІ ГОЛОСИ

Кількість підписників: 120+
Мова: українська
Тип контенту: інформаційний /розважальний
Хто, що: Олександр Рожковський, активний діяч музичної сцени Хмельницького, учасник гурту Rene Maheu, творець однойменного з каналом панк-зіну наче створив його відеоверсію, де розповідає про вітчизняні гурти, досліджує окремі музичні течії.

Моя думка: Як на мене, загальна якість відео на каналі, зважаючи, що це робота однієї людини, цілком нормальна, хоча я бачила й не дуже схвальні відгуки. Якщо зазначати якісь зауваження від себе, то це мала кількість та частота виходу контенту. Тобто загальна подача мені подобається, але тема французького скрімо — не дуже, тому мушу чекати до невідомої пори на щось новеньке від Олександра. Але його рівень вивчення тем та старання все гарно проілюструвати варті уваги.

 

Bezodnya Music — Українська музика

Кількість підписників: 50,800+
Мова: українська
Тип контенту: інформаційний/розважальний
Хто, що: Основу каналу складають підбірки ТОП 20–30–50 пісень місяця чи року на стримінгових сервісах, у самому Ютюбі, за версією творців. Доповнюються вони легкими відео про те, на кого вчилися українські зірки, що стало із зірками 90-х чи учасниками Фабрики Зірок, словом, контент орієнтований на досить широку аудиторію. Пробували на каналі вводити й рубрику "Вгадай пісню за 10 секунд", але якось наче не зайшло, бо вона припинилася.

Моя думка: Якщо ви з тих людей, які легко ловлять крінж і не мають нерви на топ-10 кліпів Ютюбу за рік, то краще не мучте себе, бо на окремих підбірках мене в якийсь момент розбирав нервовий сміх, а я ж загартовна) Але якщо бажання володіти ситуацією та розуміти, що реально слухають люди, для вас важливе, то тут усе подають доволі лаконічно і швидко. Ну й деколи половити крінж у компанії з друзями навіть весело)

 

ОВЕРЛУК

Кількість підписників: 220+
Мова: українська
Тип контенту: інформаційний
Хто, що: Канал про український рок, де поки з'являються переважно невеличкі підбірки українських рок-гуртів відповідно. У кожній підбірці ведучий, фронтмен гурту Break In, описує творчість та історію різних колективів і вмикає шматки їхніх треків.

Моя думка: Мені подобається, як поводиться ведучий у кадрі, тривалість відео та якість звуку. Загальне оформлення простеньке, але мені ок. Нюанс же в тому, що треба цікавитися тематикою каналу, інакше не зайде.

 

ДеЩо

Кількість підписників: 110+
Мова: українська
Тип контенту: інформаційний / розважальний
Хто, що: Сергій Чегеварченко, вокаліст гуртів BLOODLUST і DASH, розповідає насамперед про концерти, які відбуваються в Києві та інших містах, але віднедавна говорить і про гурти з різних українських регіонів, їхні кліпи та музику загалом. Фішкою можна назвати вертикальний формат роликів.

Моя думка: У Сергія доволі широкий зріз гуртів, що може зачепити і простого любителя українського року, і меломана, який любить копати глибше в андеграунд, і це відкриває для каналу потенційно ширші можливості. Але специфічна манера розмови ведучого, як і вертикальний формат може зайти не всім користувачам сервісу.

 

HipHop LuVeRZ

Кількість підписників: 2,930+
Мова: українська, англійська
Тип контенту: інформаційний / розважальний 
Хто, що: Lex та Vikki щотижня знімають реакції на музичні відео реп-виконавців, а також записують власний подкаст про улюблені хіп-хоп релізи. 

Моя думка: Канал зосереджений на репі з великим акцентом на українську сцену. Сподобалося, що вітчизняні кліпи оглядають, відповідно, українською, а закордонних виконавців — англійською, цікаве поєднання. З реп-влогерів можу згадати класний проєкт Пес, do it! Довгого Пса, що, на жаль, довго не протримався і неактивний вже років 2. 

,

 

Далі в нас йдуть канали або повністю, або переважно російськомовні, та навіть є один англомовний

Найпопулярніші в українському музичному ютюбі — огляди гуртів та, рідше, релізів у форматі підбірок та інтерв’ю.

Zvukoryad

Кількість підписників: 340+
Мова: російська, українська
Тип контенту: інформаційний
Хто, що: "Замальовки простих людей, які чують і хочуть бути почутими. Музика з людським обличчям". Такий опис дуже пасує каналу, який спеціалізується на інтерв’ю з переважно українськими музикантами. Веде канал одесит Олександр Пролетарський (ШО, Артмагеддон).

Моя думка: Відео, очевидно, часто знімаються в прив'язці до концертів, тому не завжди є можливість зробити хороший звук. Але та доволі широка підбірка андеграундних виконавців, яку вдалося зібрати на каналі Олександрові, справді унікальна. Чимало глядачів підкупає авторський стиль ведучого.

 

Ukrainian Rock News

Кількість підписників: 860+
Мова: російська, українська
Тип контенту: інформаційний
Хто, що: Ведуча Торі проводить у Теплому Ламповому інтерв’ю з українськими музикантами та періодично робить огляди самих гуртів, переважно йдеться про метал-, рідше рок-гурти.

Моя думка: Мені дуже симпатичний вибір гуртів для рубрик (Ignea, Hell:On, White Ward, Way Station тощо), більше, ніж у деяких інших тут згаданих каналів, але дещо наївна манера подачі інформації трохи відштовхує й не тільки мене. Водночас із якістю звуку чи картинки все дуже добре.

 

Music On

Кількість підписників: 160+
Мова: російська і трошки українська
Тип контенту: інформаційний
Хто, що: Музична менеджерка (Season Of Melancholy) та учасниця AC/She-C Катерина Дерев’янко проводить тривалі інтерв’ю, але не з гуртами, а з учасниками музичної індустрії.

Моя думка: Безумовним бонусом є те, що Катерина націлилася не на самих музикантів, а на різного роду музичних професіоналів. У її обоймі вже є знаний музичний продюсер, піарниця топових на цей момент українських проєктів, відомий звукорежисер та радіоведучий. Також доброю є ідея виділяти й окремо публікувати невеликі шматки відео для тих, хто не має часу чи не хоче слухати цілу розмову. Я би лише хотіла чути більше української, інакше все тут добре.

 

Я обіцяла не включати в підбірку канали окремих гуртів, але в наступних випадках мова йде не про висвітлення творчості окремих колективів, а про цілком повноцінних влогерів, чиї відео можуть бути цікавими та навіть корисними багатьом музикантам і меломанам.

Helle Bogdanova

Кількість підписників: 1160+
Мова: англійська
Тип контенту: інформаційний/ навчальний
Хто, що: Вокалістка Ignea, Хель Богданова спілкується переважно з іншими вокалістками метал-гуртів з усього світу про їхню творчість, а також різні практичні нюанси діяльності гуртів.

Моя думка: Щиро вітаю такий підбір героїнь, адже хто як не метал-вокалістка краще зрозуміє колег? До того ж радує фокус на професійних аспектах діяльності гуртів. Місцями картинка не дуже, але іншої технічної можливості зібрати професіоналок з усього світу, тим паче під час пандемії, абсолютно очевидно немає. Я б сказала, тут наповнення важить більше, ніж будь-що інше. 

 

World of MP

Кількість підписників: 13,100+
Мова: російська
Тип контенту: інформаційний
Хто, що: Басист та менеджер треш-метал гурту Bestial Invasion Metal Priest створює власний треш-метал всесвіт, обговорюючи різні всесвітньовідомі метал-гурти, їхню історію, дискографії, але з яскравим акцентом на окремі альбоми.

Моя думка: Якщо ви в темі металу й живете цієї культурою, то має бути цікаво. Наприклад, рубрика "Fashion Байки" про косухи, батл-джекети, патронташі дасть змогу вибрати ту саму правильну косуху, а супердеталізовані огляди альбомів допоможуть гідно триматися перед товаришами. Утім, поза межами метал-бульбашки такий контент може бути й не дуже цікавим, але він і не мусить, власне.

 

І ще кілька каналів, які не зовсім вписуються в типові патерни.

АШОШ

Кількість підписників: 1,590+
Мова: російська
Тип контенту: інформаційний / навчальний
Хто, що: АШОШ — це влог, подкаст і Телеграм-канал двох митців із Києва: саундартиста Олега Шпудейка та академічного композитора Олексія Шмурака, націлений на популяризацію знань про музику. Подача спрямована на широку аудиторію, саме тому навіть складні теми розкриваються простою мовою, без зайвих термінів тощо. Випуски охоплюють багато різних тем: від історії та теорії музики до економіки та індустрії.

Моя думка: Мене цей канал чіпляє великою різноманітністю контенту й доволі нетиповими, глибшими, у порівнянні з багатьма іншими каналами, темами. Наприклад, прикольна рубрика "Коротка історія музики" про музику в давні часи чи в Середньовіччі. Поряд із цим Олег та Олексій можуть говорити і про ділову етику музикантів, і про музичну освіту, і про насильство за допомогою музики. Єдиним нюансом може бути тривалість лекцій — хлопці говорять мінімум пів години, а теми часом вимагають концентрації, тому глядачеві деколи треба підшукати вдалий момент для перегляду.

 

Gary Guitarplayer

Кількість підписників: 1,650+
Мова: російська
Тип контенту: інформаційний / навчальний
Хто, що: Це канал Ігоря Настенка, артдиректора київського Volume Club, гітариста Pomsta. Як артдиректор Ігор має великий досвід активної роботи в музичній сцені, чимало зв’язків, і ділиться своїм практичним досвідом. Окрім того, тут є огляди техніки, багато контенту для гітаристів.

Моя думка: Я — не гітаристка, тому цю частину каналу упущу, а от влоги Ігоря про роботу клубу, проведення концертів, організацію турів тощо я б назвала дуже цінними, тому що там справді можна почути практичний досвід людини, чимало інсайтів, а ще Ігор говорить доволі лаконічно та структуровано. Якби хтось просив моєї поради, то, на перший погляд, канал виглядає трохи хаотичним і, хоча тут є поділ на плейлисти, я б усе ж спростила та зробила читабельніші обкладинки відео.

 

Насамкінець кілька honorable mentions про проєкти не дуже активні, які тільки починають розвиватися, або не зовсім відповідають критеріям вибірки:

ABO ABO від концертного агентства BANANA events, зроблена за зразком французьких передач Fast & Curious. Є зняті англомовні випуски з реп-виконавцями Coolio, JMSN, Night Lovell, але на цьому передача поки припинилася й карантин її відновленню явно не сприяє.
Ельф Кравчук від закарпатської організації свят Наша Файта. Поки є один випуск і він сильно нагадує білоруський ОВОЩЕВОЗ, де так само потрібно вгадувати пісні за кількасекундним уривком. Учасниками відео є представники цієї ж організації, тому закарпатцям дивитися, напевно, буде найцікавіше. Але лайк за спробу.
FlowMaster-медіа від франківської студії звукозапису NICE, що спеціалізується на репі. У першій передачі бачимо інтерв'ю гурту Ціна Ритму, але надалі хлопці обіцяють більше аналітичного та освітнього відеоконтенту, а саме відгуки на окремі треки та альбоми, огляди дискографій, конкурсів, запрошених гостей, базові питання в процесі роботи з DAW тощо.
"Sata Overdrive: некультурно о музыке" поки має лише два відео на каналі, а саме ведуча більше активна письмово, наприклад, у Телеграмі. Поки ж можемо подивитися два інтерв’ю — з вокалісткою Death Pill про фемінізм та із сайкобільщиками The Troubled про організацію турів.
Чьоткий Кач від Громадського. Тут є, згрубша підсумовуючи, хороший зріз по українській інді-сцені, або як її ще називають оверграунду. Olive Taud, паліндром, Kurs Valut, Zbaraski… А ще на Громадському авторську програму має Альберт Цукренко, журналіст, учасник гурту ХЗВ. Серед його героїв відеоблогери, дизайнери, бізнесмени-стартапери, але також дуже багато музикантів.
100 тижнів до рок зірки. Андрій Собчук у рамках гурту Пандора втілює свою дитячу мрію стати рок-зіркою й супроводжує весь процес регулярними відео. Ролики дійшли до 56-го тижня і 4 місяці тому перестали виходити.
Твоя Підпільна Катеринка — проєкт, у якому творці каналу "Твоя підпільна гуманітарка" Євген Лір, Остап Українець, Катерина Дудка за допомоги інших людей готують тематичні підбірки музики, слухають та обговорюють їх. Наприклад, там був Вечір пам'яті Леонтовича, але насправді жодних жанрових рамок канал не має, лише акцент на українську музику.
"Тут і Зараз.Електро" — це проєкт про українську електронну музику, де творці каналу Тут і зараз: нова українська музика LIVE спілкуються яскравими представниками сцени. Героями проєкту вже побували Junkets, Karoon та The Lazy Jesus. Формат каналу — це поєднання лайв-виступів музикантів та розмов із ними. У подібному форматі "лайв+інтерв'ю" працюють і "Горище ШО". 
WaxNation (раніше Diskultura Live) — серія відео київського магазину вінілів, у популярному форматі на кшталт "What's In My Bag?" від Amoeba - музиканти обирають цікаві для себе вініли та коментують свій вибір, але у цьому випадку це саме українські виконавці. Нові випуски перестали виходити рік тому. 
— "Зробити трек за 45 хвилин!" — цікавий формат на каналі музиканта і саундпродюсера Morphom. Його ідея наступна: у студії зустрічаються артист та саундпродюсер, які, не готуючись заздалегідь, мають зробити пісню та повний музичний продакшн за короткий час (45-90хв), все прямо в ефірі. Вже є кілька випусків.  

 

Висновки

Я свідома того, що моя вибірка може бути неповною, і точно вона не орієнтована на поп-сцену, бо її я не досліджую активно, але водночас це й демонстрація того, що українські музичні влогери існують! Бо як показало моє невелике опитування у Фейсбуці, багато хто вважає, що такого контенту взагалі нема.

Які ж можна зробити висновки з моєї підбірки?

  • Переважає інформаційний контент. Не можу сказати, що наявний контент у більшій своїй масі вимагає якихось особливих знань чи заглиблення в тему, а все ж він саме інформаційний. Відповідно багатьом юзерам бракує чогось справді веселого та розважального.
  • Мало цікавих форматів. В основному, йдеться про формат підбірок та інтерв’ю. Це не погано й не добре на цьому етапі, але, очевидно, для розвитку цього сектора Ютюбу потрібно більше креативності (і, напевно, ще грошей).
  • Поширена проблема зі звуком. У відео може бути яка завгодно чудова картинка, але звук, як на мене, завжди суттєвіший. З цим є нюанси в багатьох ведучих. Йдеться і про технічні труднощі, і про манеру ведення оповіді.
  • Української мови загалом виявилося більше, ніж здавалося на перший погляд. І це чудово.

Я й сама навела ряд проблем, і вже прямо бачу ці зауваження про якість контенту, і розумію, що завжди можна увімкнути якогось англомовного блогера, який у ділі вже 10 років, але мені здається, у процесі творення української культури, музичної й не тільки, нам, глядачам, треба проявити трохи терпцю й більше звертати увагу на унікальні переваги. Наприклад, Ігор Настенко дає практичний досвід по концертах в Україні; ану покажіть мені того закордонного металіста, який вам точніше розкаже про вітчизняні реалії. Водночас і блогерам варто думати не лише про самореалізацію, але якось вивчати запити аудиторії. Ясно, що для цього треба гроші, але, мені здається, справді креативну ідею можна реалізувати і з малим бюджетом. Ну й соціальні контакти, гранти, спонсори — треба шукати можливості. Тим паче, якщо говоримо про щось простіше, я не бачу причин відкладати запуск каналу до часів, коли вдасться досягти якоїсь ідеальної планки якості, бо є багато речей, які здобуваються лише досвідом.

П.С. Ми на Неформаті теж поки робимо тільки інформаційний контент і тільки підбірки у рамках передачі Мага‘zine, але далі буде цікавіше)

Neformat.com.ua ©