Phantasm Fest: Лавкрафтівські жахи і хардкор на березі моря

4 вересня в Одесі на локації ЦЕХ33 відбудеться фестиваль хардкору та металу, натхненний лавкрафтівськими хорорами. У лайн-апі переважно одеські команди Kingpin, White Ward, Light Of Mine, Floodlight, Superflat, Heruvim, Acid Blaze, а також кияни KentawrRude Riot, RemindedBlasphemy Squad, львів’яни Pusca і миколаївські Häxan.

Поспілкувалися з організаторами фесту про ідею створення фестивалю, його візуальні образи, а також про корисні речі — де покупатися, що поїсти)

На питання відповідали Валерій Blonde (вокаліст Kingpin, творець проєкту Heruvim), у якого вже був попередній досвід організації Cobra Fest та серії вечірок KIDS OF 90's; та Міша Упирь, що, зокрема, займався організацією славнозвісного одеського хардкор-фесту Маяк (Валерій також долучався до організації першого Маяка).

— Перше, що хочеться спитати, дивлячись на анонс — чому так дешево? За 300 гривень у Києві зараз проводять куди менші івенти… Чи ви плануєте підіймати ціну ближче до фесту?

Міша, Валерій (далі М. та В. відповідно): Під час формування ціни ми хотіли виконати наступні завдання:

  • Фестиваль повинен бути доступний усім бажаючим, незалежно від їхнього фінансового становища, а особливо молоді, що тільки долучається до важкої музики.
  • Захід повинен відповідати тій планці якості, яку ми собі ставимо.

Прайс у 300 гривень, на нашу думку й очікування, вирішує обидва ці питання;) Можливо, ближче до дати прайс незначно підвищиться, але точно залишиться гуманним.

Він виник на тлі відвідування локальних концертів за останні пів року — рік. Рівень місцевих команд дуже сильно виріс у плані матеріалу, іноді важко повірити, що це все в нас, а не "десь там". У культурному плані ми наблизилися до заходу ближче, ніж будь-коли. Це не означає, що нікуди рости. Є, ще й як. Проте дуже круто, коли є зміни, що такі помітні. Як наслідок, прийняли рішення зібрати все це в один фестиваль і оформити так, як це повинно бути зроблено — якісно й добре.

Плейлист з учасників фестивалю

 

— З одного боку, фест логічно сприймається, як таке собі продовження традицій Маяк Фесту чи Кобра Фесту, а з іншого, за лайн-апом він усе ж трохи відмінний — бачимо більше металу-металу. Тож питання — за яким принципом формувався лайн-ап?

М.: Маяк і Кобра були веселими днями нашого життя, проте я б не порівнював концепції цих заходів із Фантазмом. Цей фестиваль — данина поваги всім жанрам важкої музики, що супроводжують нас здавна, але також активно розвиваються останніми роками та знаходять місце в серцях людей.

В.: Ні я, ні Міша не позиціюємо це як продовження Маяка або Кобри. У якомусь сенсі так, можна так сказати, але для нас це щось нове, що переродилося в оновленій формі. Ще не будемо говорити, як ми це бачимо, не будемо розкривати всі карти. Приходьте й побачите все самі.

Чому так багато метал-гуртів? За останні пару років метал дуже щільно інтегрувався в хардкор сцену. Усе перемішалося й метал зайняв своє заслужене місце. Плюс дуже багато хлопців із хардкор банд зараз грають метал, я навіть не буду перераховувати їх усіх. Особисто я радий, що люди в сцені стали більш відкриті й розширили свій кругозір. Люди зрозуміли, що приголомшливі ідеї можуть приходити до нас у будь-якому жанрі, якщо це справжнє мистецтво.

— Чи планують команди з лайн-апу якісь особливі виступи, можливо, якісь прем'єри?

В.: Точно можу сказати, що Kingpin і Blasphemy Squad готують спеціальні сети. Сподіваємося, інші банди теж приготують сюрпризи для нас усіх)

— У вас обох вже є попередній досвід організації івентів. Чи є якісь позитивні особливості, досвід, який ви отримали там і перенесли на цей івент? І навпаки, якщо були тоді якісь помилки, що стараєтеся не повторювати цього разу?

В.: Помилок було дуже багато. Звичайно, намагався уникати їх максимально, але брак досвіду дав про себе знати. Зараз, через роки, можу з упевненістю сказати, що робота над помилками проведена. Насамперед позитивно позначився досвід організації вечірок KIDS OF 90's, стали очевидні всі недоліки та недоробки, які я не бачив раніше.

 

— Що за локація ЦЕХ33 і чому обрали саме її для фесту, а не той же Мore Мusic Сlub?

М.: Це місце — осередок андеграундної культури міста, але переважно в питанні електронної музики. ЦЕХ33 дасть нам змогу перенести дійство в трохи інший, незвичний антураж, і творчо підійти до візуальної частини заходу.

— Івент запланований на 4 вересня і багато хто планує й музику послухати, і на море сходити. Як зараз ситуація в Одесі з цим — можна нормально покупатися, чи є якісь хороші пляжі, особливо ближче до місця проведення фесту?

М.: Як відомо, одесити не ходять на море… Тим, хто бажає насолодитися чистотою моря та приватністю, доведеться на наступний день поїхати кудись за місто й там це відчути. У близькості до локації є тільки громадські пляжі, які особисто мене досить сильно бентежать!

В.: Я б радив або зовсім далекі пляжі, або “Отраду”. Особливо "Bright On Beach". Там завжди добре)

— Що плануєте по фудкорту?

М.: Топовий одеський веган-фастфуд WILD SANDWICH підготує спеціальну пропозицію для відвідувачів фестивалю. Ніхто не залишиться голодним!

— І наостанок — kirill lesnoy намалював для фесту чудову обкладинку, яка гарно вписується в загальний візуал, натхненний старими фільмами жахів. Зокрема однойменний "PHANTASM", очевидно, і дав назву фестивалю. Чому саме цей фільм чи ця тематика стали об'єднувальним елементом цілого фестивалю?

В.: Так, афіша Кирила приголомшлива. Цей хлопець найкращий у своїй справі. Я говорив це раніше і скажу ще багато разів.

Сама обкладинка — це відсилання до Говарда Філліпса Лавкрафта — батька хорорів. На ній можна побачити тих самих Deep Ones і, за задумом, там повинен був нависати Ктулху на задньому фоні, але деякі побачили в ньому інше божество зі світу Говарда Філліпса — Шаб Ніггурата. І дійсно, він на нього теж схожий, тому нехай це буде один зі стародавніх богів, ким би він не був.

Phantasm_Fest_21_inst4x5_bw

Що стосується фільму "Phantasm" — він був узятий за основу (хоч і не написаний за оповіданнями Лавкрафта, але канонічно вважається Лавкрафтівським). Він містить усі риси саме класичного хорору Говарда Філліпса і через це завжди є в топах категорії Lovecraftian movies.

Вибір припав на “Phantasm”, оскільки дуже подобалося ця назва, а сам фільм не особливо знає молоде покоління. Далі вже йде зв'язок з однією з концепцій фестивалю: в анонсах гуртів ми зробили акцент на нарізку з фільмів різних жанрів. Ідея була проста — найпримітивнішим чином показати, наскільки різний візуал і асоціативний ряд може породжувати музика, а також, що музика і відео дуже щільно пов'язані. Багато хто не замислюється, скільки гуртів і пісень стають культовими тільки тому, що майстри візуалу підбирають їм правильний відеоряд і знімають кліпи, що повністю передають атмосферу їхньої музики.

На жаль, у нас було мало часу на підготовку всіх відео, але ми постаралися, як могли. У майбутньому розкриємо цю тему набагато глибше і краще!

Квитки на фестиваль можна придбати за цим посиланням.

Phantasm Fest у мережі:

https://www.instagram.com/phantasm.fest/

Neformat.com.ua ©