Neformat Family: oh, deer!

Якщо вже ностальгувати за гуртами, що завершили своє існування, то без згадки про цю команду — ніяк. Житомирський скрімо гурт oh, deer!, без сумніву, можна назвати одним з флагманів української панк-сцени, а їхній вплив на жанр незаперечний — багато хто з музикантів та слухачів досі виділяє колектив, як одне з найяскравіших явищ нашої сцени. Тож нагадаємо вам хронологію життя команди.

oh, deer! беруть свій початок у 2009 році у складі: Женя і Юра К. — гітари, Сергій Т. — бас, Саша — барабани та Юра Бондарчук — вокал. Ось як гурт згадує перші концерти:

"Перший концерт oh, deer!. Виступ у рідному селищі Едіка (першого барабанщика групи). Нові Білокоровичі здавався гарним стартом для молодих і недосвідчених нас у далекому 2009-му. Назва групи на афіші вказана без розділових знаків, з цим ми ще не один раз стикнемося в майбутньому. Крім згаданих уже груп, у той вечір також грали різного роду обласні колективи — від козацької рок-пісні до панк-бойовиків ("Ми є братство панків, нічого не боїмось, навіть танків").

Подивитись і послухати концерт прийшли чи не всі мешканці Білокоровичів. Недостатність концертного досвіду та алкоголь зробили виступ oh, deer! надмірно емоційним: ми кілька разів випадково знеструмлювали сцену, конвульсії вокаліста лякали людей поруч ("Я не знав, що рятувати — його чи колонки"), а промови зі сцени — тих, хто стояв трохи далі ("Яке "самогубство"?! Тут діти!!!"). Потім була безсонна вписка в Домі культури, обіцянки місцевих вбити нас по дорозі до потяга і відхід з усім, що можна використати як знаряддя для самооборони, що закінчився досить мирно.

Через 3 дні у нас був концерт у Рівному. Після концерту на місцевому форумі з'явилось повідомлення приблизно наступного змісту: "Я все чекав, коли вони скажуть: "А зараз — пісня про те, як я вступив у гімно"."

Снимок_экрана_2019-04-06_в_21.28.40

Снимок_экрана_2019-04-06_в_21.29.33

Перший рік існування ознаменувався випуском спліта з тернополянами Elephant Opinions — обидва гурти представили по чотири пісні.

У 2010-му гурт порадував шанувальників сплітом з Violence For Hurley, де вперше в записі з'являється пісня "кораблі", яка надалі стане однією з найулюбленіших для багатьох слухачів та яку на концертах проситимуть зіграти найчастіше.

У 2011 році виходить дебютний однойменний альбом, який містить п’ять пісень та кавер на Джона Кейджа.

Після продуктивного періоду гітаристи гурту вирішують припинити музичну діяльність, через що oh, deer! беруть рік паузи, після якої повертаються на сцену вже в оновленому складі — Сергій Топачевський міняє бас на гітару, до гурту також долучаються Аркадій Зимбіцький (бас) та Сергій Шимко (гітара).

Повернення гурту знаменується виступами на Burn The Scene For Fun (2012) та .aorte Fest (2013), а також виходом касетного релізу "Диптих про Смерть", який містив дві нові пісні — "Фронтир" та "Міф про Сізіфа".

18579511_435708160114780_6336709806950187008_n

Наступного року, разом з іншим житомирським гуртом Barenzburg, oh, deer! вирушають у свій перший тур на 5 міст і вперше відвідують Білорусь.

У тому ж 2013 році виходить спліт з Dan Stark, що містить, окрім пісень обох гуртів, ще й кавери на один одного: oh, deer! виконали "В один прекрасний день", а Dan Stark, у свою чергу, - "вони не повертаються зранку".

"Ідея цього спліта народилась у вересні 2012-го, а після коментаря до Диптиха "вокал як в дан старк, а музика протилежна))" ніхто з нас вже не збирався здавати назад."

Окрім цього хлопці встигли виступити разом з американським гуртом Loma Prieta в Києві (також грали Date Rape та kusto.) та відіграли концерти в рідному Житомирі та Мінську.

В останній день 2013 року світ побачив спліт oh, deer! з La Belle Verte та hurtovyna, на якому пісня "кораблі" отримала нову версію — оригінальний текст виконував його автор — Сергій Рафальський, з партіями гітари та скрипки допомогли музиканти hurtovyna. Реліз вийшов на касетах та дисках.

У 2014-му колектив покидає гітарист Сергій Шимко і пошуки нового виявилися не такими простими — склад змінювався тричі. Проте це не завадило гурту виступити на фестивалях Neformat Fest, Burn The Scene For Fun, Zpcore Fest, Вены-Реки, Маяк Fest, дати концерти в Києві, Вінниці та Кам’янці-Подільському. Найбільш вдалими музиканти вважають виступи на фестивалях Zpcore Fest та Вены-Реки.

13724437_101853983589973_730412911_n

Трохи пізніше гурт випускає кавер для збірки "Invasion USSR Compilation", у якій різні гурти з пострадянського простору представили свої версії пісень легендарного гурту Orchid.

2015 рік став знову насиченим на концерти — на підтримку альбому "Сім сестер" гурт їде в тур, у рамках якого відвідує близько десяти міст України та Білорусі. У серпні колектив випускає альбом "Сім сестер", який теж здобув славу одного з найкращих альбомів oh, deer!.

У 2016 році колектив бере велику паузу через і цілих 8 місяців не дає концерти. Зрештою до гурту приєднується ще один учасник — Міша Якимчук (який, втім, протримався у гурті лише одну репетицію) і команда вперше відіграє в Харкові разом з Orpha, KAT та unholydays, а також бере участь у фестивалі Маяк Fest та відіграє концерти в різних містах України.

Того ж року oh, deer! презентують нову пісню "У затінку дівчат-квіток", яка потім увійде в новий та останній альбом хлопців.

2017 рік став вирішальним для існування колективу.  Спочатку світ побачили три пісні, які були записані ще у 2009-му — це "Птахи", "Троянди" та "Слова", які увійшли в ЕР під назвою "2009"

Згодом виходить останній та найкращий (за словами гурту) альбом "Як перестати хвилюватися і полюбити війну", після чого oh, deer! оголошують про завершення своєї історії та відіграють останні концерти в Києві, Житомирі та інших містах.

Так завершилася епоха oh, deer! — одного з найвидатніших гуртів нашої сцени, якому сьогодні виповнилося 10 років. Хоча хтозна, може, колись ми їх ще почуємо.

oh, deer! у соцмережах:

https://ohdeerband.bandcamp.com
https://www.facebook.com/ohdeerscreamo
https://www.instagram.com/ohdeerband

Раніше у рубриці: https://www.neformat.com.ua/neformat-family

У матеріалі використані фото з офіційних спільнот гурту в Facebook та VK. 

Neformat.com.ua ©