XX.XX зафіксували емоції початку війни на новому мініальбомі

Житомирський прог-рок гурт представляє двотрековий мініальбом "XVII–III", що виходить за підтримки нашого лейбла Neformat Family.

Реліз також доступний на всіх стримінгах

Наразі колектив не має змоги повноцінно репетирувати чи записувати нові пісні, адже їхній ударник захищає країну в лавах ЗСУ.

"Востаннє ми зібрались ввечері 23 лютого. Дуже запам’ятався той момент. Після репетиції ми вже виходили на вулицю і я запитав нашого барабанщика: «А якщо завтра війна, що будемо робити?». «Підем воювати та захищатись!» — сказав він.

Так і зробив. 24 лютого вже був у військоматі. Поки ми так і не бачились…

Тому новий мініальбом хочеться присвятити йому, кожному захиснику та кожному українцю, який зараз відстоює свою свободу. Ми чекаємо нашої перемоги та моменту, коли повернемось до активної творчості", — зазначає у пресрелізі Валерій Зубрицький (бас, вокал).

Отож, два треки для цього мініальбому музиканти записали значно раніше, водночас із попередніми синглом та мініальбомом "III" (2022), усього за добу. Запис відбувся в грудні 2021 року на нині вже зачиненій житомирській студії Е-nota.

"Для нас ці 2 пісні — прямо якийсь зріз нашої творчості, тому що перша була написана майже 3 роки тому і виконувалась увесь цей час, а другий трек доробляли прямо на студії під час запису. Але в цьому й була ідея поєднання цих двох пісень в одному EP", — додає Валерій. 

Водночас, хоча інструментал і був записаний ще до війни, над вокалом робота велася пізніше, тож емоції від подій після 24 лютого відображені й у ліриці, і в самій назві релізу — "XVII–III" (17–3), що позначає період за тиждень до й тиждень після початку повномасштабного вторгнення. Ця назва також продовжує традицію назв попередніх релізів, та й самого гурту. Як пояснюють музиканти, усі події в житті людини пов’язані із часом та датами, тому такий підхід для них цілком логічний.

"Не маємо бажання робити пісні про війну, її і так багато в житті кожного з нас. Але цей період, ці емоції та спогади ми вирішили зберегти в такому вигляді", — каже музикант.

XX.XX

Також цей невеликий мініальбом може похвалитися цікавим запрошеним гостем — Олександром Куцом, вокалістом київського прог-рок гурту VOVK. За словами Валерія, музикантам давно хотілося, щоб хтось заспівав на їхню музику, а вокальні мелодії Сашка чудово доповнили їхній інструментал. Запис вокалу дещо затягнувся через постійні відключення електроенергії, але врешті робота була виконана.

До слова, саме Олександр Куц запропонував тему й текст для пісні "Малесенький світ".

"Написати пісню на вже готову музику це ще той челендж. Музика в композиції постійно змінює настрій, і це наштовхнуло мене на відчуття першого дня повномасштабного вторгнення. Раннє пробудження, слабке усвідомлення, що відбувається, але чіткий сигнал, що потрібно діяти. Ці емоційні гойдалки від роздратування та злості до холоднокровних і розсіяних зборів тривожної валізки я намагався передати в словах. Наче ми збираємо весь свій світ у маленьку валізу, щоб він постійно був із нами. А, ну і, звичайно, не забудьте переноску й у ній кота", — коментує створення пісні Олександр Куц.

Обкладинку для EP намалювала художниця Maria Galicky, стара подруга гурту, яка раніше також проживала в Житомирі, аж доки не переїхала в Італію.

"Ми дуже хотіли, щоб обкладинка була нетипова, так би мовити, не в стилі музики, яку ми граємо. І в нас це вийшло: сплетіння літер, відсилки до арканів… у ній дійсно дуже багато всього", — коментує Валерій.

XX.XX

Звучання гурту можна віднести й до прог-року, і віднайти в ньому елементи построку або інших подібних жанрів. Самі ж музиканти запевняють, що не мали якихось конкретних зразків, коли готували цей реліз, а у своїй творчості інфлюенси використовують доволі вільно.

"Спробую пояснити на прикладі. У нас у гурті два Сергії, один грає на барабанах, другий — гітарист. Так от, ударник Сергій Ковчан дуже полюбляє гурт Tool (та і в принципі всі гурти Кінeна) а от гітарист Сергій Амоленкан фанатіє від King Crimson. У житті, наприклад, King Crimson був дуже впливовим гуртом для музикантів з Tool, але чи можна почути щось музично в нас від них, то дуже сумніваюсь. Але загалом нам дуже норм, коли нас не можуть чітко стилізувати", — додає Валерій.

В учасників накопичилося багато творчої енергії та планів, і щодо нових записів, і щодо туру, але команда не репетирувала вже понад рік, доробляючи натомість записані раніше пісні.

XX.XX — житомирський рок-гурт, у творчості якого можна знайти елементи построку, прог-року, альтернативи. Гурт виник у грудні 2019-го, коли відбулася перша його репетиція. Зараз на рахунку команди один мініальбом та два сингли.

У ранніх роботах гурт більше асоціювався з інструментальною музикою, але вже на мініальбомі "III" (березень 2022) можемо почути вокал Валерія. Тож зараз мікс вокальних пісень та інструментальних треків гурт називає своїм стилем та наголошує, що хоче відходити від канонічних рамок тих чи інших стилів і не буде фіксуватися на них.  Тож зараз музиканти насамперед прагнуть відображати настрій та емоції музикою, і не зациклюються на тому, скільки можуть зіграти нот за хвилину або яке вигадати соло.

Актуальний склад XX.XX:

  • Валерій Зубрицький — бас, вокал
  • Сергій Амоленкан — гітара
  • Василь Лютко — гітара
  • Сергій Ковчан — барабани

Соцмережі XX.XX:

https://linktr.ee/xx.xxband