Багатоголоса підтримка: лейбли чинять благодійність

Кожний голос важливий – це вірно сказано, але надійний щит утворюється з десятків таких. Саме із цим розумінням низка лейблів, українських та закордонних, швидко організували себе та своїх резидентів, аби підтримати Україну не лише морально, але й матеріально, та видали фандрайзингові музичні збірки.

House of Mythology – Slava Ukraini!

Знаний серед поціновувачів андеру лондонський незалежний лейбл House of Mythology видав музичну компіляцію під назвою "Slava Ukraini!", всі кошти від продажів якої зарахують Червоному Хресту.

Як це зазвичай буває, Марк Льюїс, директор лейблу, та його колега Джейк просто дивилися новини, коли їх вразило (в негативному сенсі) те, що вони побачили про події в Україні.

"Ми відчули, що маємо зробити щось. Спостереження за цією ситуацією спустошує, і ми не уявляємо собі тих болю та страждань, які українці зараз переживають. Ми дивилися за натхненною сміливістю людей в Україні й відчували сором за нашу безпомічність. Тож ми запитали наших найвидатніших артистів на лейблі як їм ідея видати унікальну збірку на Bandcamp й пожертвувати всі гроші з її продажів на українську благодійність", – ділиться Марк із Неформатом.

До треклистa увійшли як нові треки виконавців, так і дуже старі записи із мастер-плівок. Роботи для цієї мети артисти обирали самі.

Обкладинку для компіляції також виконав вручну один із музикантів, а саме Девід Тібет, учасник Current 93, Psychic TV та багатьох інших проєктів.

"Для творчих індустрій завжди є певний ризик, коли туди примішуються політичні міркування, але, я думаю, ми всі так відчули, що це того варте."

Наразі ця збірка допомогла зібрати 8 тисяч фунтів стерлінгів, тоді як, за словами Марка, вони сподівалися зібрати 2-3 тисячі в найкращому випадку. При цьому важливо підкреслити той факт, що збірку можна додати до своєї колекції і безкоштовно, тобто вона не має оголошеної вартості.

"Я думаю, це показує те, як сильно люди хочуть підтримати Україну. Багато хто з нас почувається нездатним допомогти, але ця збірка – можливість зробити бодай щось, аби проявити нашу солідарність, хоча б у такий незначний спосіб. Певна річ, порівняно з тим, що діється в Україні, це крапля в океані, як кажуть в Британії", – додає Марк. 

SonCe trio – #StandWithUkraine

Цікаву підбірку "#StandWithUkraine" з метою залучення коштів організувала українсько-закордонна формація SonCe trio. А все тому, що серед учасниць є ініціативна Мар’яна Головченко, уроджена киянка, яка обрала позицію активної участі у гуманітарній допомозі своїй батьківщині під час нападу на неї.

"Я зконтактувала з тими, кого знаю особисто і чию музику я вважаю якісною (дуже суб’єктивно, але в цій сттуації це не було для мене проблемою). Часу було мало, тому хто відреагував в дуже короткої строки – ті і увійшли в збірку. Всі неймовірні музиканти, багато хто з них працюють із зірками", – розповіла Мар’яна Неформату.

Вже протягом тривалого часу музикантка проживає у Нідерландах, а із Києвом її нерозривно пов’язують не лише спогади, але й члени родини, друзі та знайомі, які наразі інформують її про ситуацію в столиці:

"Мої батьки і бабуся залишаються в Києві, купа друзів там, в тому числі в теробороні, в ЗСУ. Я постійно відстежую чим можу допомогти їм. Наразі ми готуємо мінівен (ред. – із гуманітарною допомогою), який днями вирушатиме в Україну."

Мар’яна та її небайдужі знайомі із-за кордону та, зокрема, з лейбла Excelsior Recordings зібрали для наших бійців камери нічого стеження, кровоспинні бинти "як в НАТО", які, за словами виконавиці, дуже важко знайти. Також на момент написання цього матеріалу тривав пошук спеціальних рюкзаків, для військових та для парамедиків.

Станом на 11 березня, тобто за тиждень, збірка допомогла заробити майже 3 тисячі євро на гуманітарні потреби громадянам України.

Під сонячною обкладинкою, яку виконала українська художниця Anna Lee, об’єдналися музиканти різного походження та різних місць проживання, а також багато жанрів, які, тим не менш, склали одне одному гідну компанію.

Standard Deviation x Mystictrax – РАЗОМ ЗА УКРАЇНУ

Велику збірку під мото "РАЗОМ ЗА УКРАЇНУ" видали українські експериментальні лейбли Standard Deviation та Mystictrax – 65 окремих композицій від власних резидентів і не тільки, де всі як один засуджують війну.

"В перші дні війни мені розгубленому написала Саша Закревська (Poly Chain) із пропозицією збирати кошти і допомагати музикою. Я почав збирати треки артистів Mystictrax або просто виймав композиції з запланованих релізів лейбла на цей рік. Ми разом швиденько накидали презентацію, списки, ідеї. Зібравши десь з 30 композицій, ми дізналися, що лейбл з Кирилівської, 41, Standard Deviation, також збирає компіляцію та вирішили об'єднуватись", – розповів Неформату Lostlojic, виконавець та один із кураторів Mystictrax.

До збору матеріалу долучалися й інші музиканти, такі як Максим (Omon Breaker), а пізніше, за допомогою міжнародних зв'язків агентства Modern Matters на чолі з Agnesse Ghinassi до цього проєкту вдалося підключити світових зірок – Laurent Garnier (автор книжки "Електрошок"), Pablo Bozzi, Ben Sims, Henning Baer, Nene H та інших.

На додачу до цього обкладинку для релізу надав всесвітньо відомий німецький фотограф Wolfgang Tillmans. Інформаційно ж збірку підтримало немало світових музичних видань, серед них DTF Magazine, Dure Vie, The Vinyl Factory, Crack Magazine тощо.

Від дня публікації збірки й до сьогодні вдалося зібрати понад 13 тисяч євро, й реліз досі не втрачає популярності. Кошти з його продажів перераховуються у 4 фонди: Повернися живим, Ukraine Pride, Голос Дітей та на рахунок НБУ для гуманітарної допомоги українцям, постраждалим від російської агресії.

ERYTHROLEUKOPLAKIA RECORDS – ELP WAR SPLIT

Про збірку лейбла ERYTHROLEUKOPLAKIA ми вже згадували у нашій підбірці воєнних релізів, де також йшлося про одну її особливість – вона доповнюватиметься новою музикою до самого кінця війни. Як ви вже зрозуміли, ця музика писатиметься в умовах повітряних тривог та обстрілів, тобто в нових умовах життя кожного українця.

"Ідея з'явилася на третій день повномасштабного наступу орків. Ми з товаришами зрозуміли що мусимо допомагати не лише таскаючи пісок в тероборону, а і тим, що ми вміємо найкраще – шуміти за мир", – розповіли Михайло, куратор лейбла та ELP family Неформату.

У роботі над збіркою взяли участь люди з України, Англії, Чехії та Словаччини. 

"Виконавці, що долучились до підбірки - це наші соулмейти, небайдужі артисти та наші давні друзі. Доки війна продовжується, лави музикантів, які хочуть виcловити підтримку та допомогти нашим захисникам новими композиціями, будуть поповнюватись", – каже Михайло

Тож наразі команда лейбла допрацьовує збірку в реальному часі та висловлює сподівання, що цей спліт додасть впевненості у нашій близькій перемозі та лякатиме загарбників хвилями зарядженого музла!

Miss The Stars – Sampler To Help Ukraine Refugees

Берлінський лейбл Miss The Stars надав свій простір для українського хардкор-товариства й так з’явився фандрайзинговий семплер, що збирає кошти для українських біженців. Туди, до речі, увійшов і новий сингл КАТ, про який ми писали раніше.

Організацією цієї збірки займався Валентин із гурту Yotsuya Kaidan, чий трек теж можна почути серед інших.

HÖR Music – Надія в єдності

Берлінський лейбл HÖR Music теж включений у боротьбу України за право на самостійне існування, як, власне, і значна частина населення Німеччини, що багаторазово виходила на антивоєнні мітинги протягом російсько-української війни.

"Тільки-но війна почалася, як ми відчули необхідність допомогти та сприяти обізнаності про ці події. Ми одразу ж запустили дводенний стрім для збору коштів, де також просували інформацію про неурядові українські ресурси, куди можна здійснювати пожертви", – розповідають куратори лейбла Неформату.

До речі, серед артистів на збірці є колишня учасниця українсько-польського анархопанк дуету IlinxЗося Голубовська, яка веде власну творчість під іменем Mala Herba.

Пізніше працівники лейбла замислилися над більшим форматом допомоги, який відповідав би їхній діяльності й дійшли до ідеї з компіляцією:

"Ідея фандрайзингової компіляції прийшла до нас органічно, оскільки ми оточені багатьма талановитими артистами, звуковими інженерами та дизайнерами, які, ми були впевнені, відреагують на цю ініціативу готовністю."

Вже через тринадцять днів збірка з 27 треків була готова й опублікована. Кошти з продажів релізу будуть передані фонду Bridges Over Borders.

Muscut – ВОЛЯ

Неординарний лейбл Muscut апелював до зашифрованого в українському гербі слова, до нашого прагнення, й видав збірку експериментальної музики під назвою "ВОЛЯ".

Сто відсотків прибутку з продажів компіляції будуть передані до благодійної організації "Разом", а також розділені між друзями-волонтерами, які надають допомогу людям у різних містах України.

ШЩЦ – Various Artists 01

Дебютна компіляція лейблу ШЩЦ, на жаль, народилася в умовах війни. Реліз містить експериментальну та емоційну електронну музику 23 артистів, яких можна було раніше чути на вечірках лейбла, оскільки його історія, нагадаємо, почалася саме з них.

Усі кошти з продажів цього музичного доробку підтримуватимуть київську тероборону.

Flaming Pines – Kaleidoscope

"Калейдоскоп" – ембієнтна збірка, що була навіть доступна на фізичних носіях й вже повністю розпродана! За організацією цього релізу стоїть Ігор Ялівець, учасник проєкту Gamardah Fungus, який вже випускав свою музику на лейблі Flaming Pines раніше.

Окрім збору коштів, ця збірка переслідує й іншу мету – привернути більше уваги до сучасної музики в Україні, яка останні кілька років активно розвивається, попри економічні труднощі та, тепер вже, війну.

На момент написання цього матеріалу компіляція допомогла зібрати 2 тисячі доларів, їх всі перерахували до United Help Ukraine та Revived Soldiers Ukraine.

Women of Noise – For Ocalenie

Польський лейбл Women of Noise, створений для підтримки творчості жінок у музиці, видав збірку для збору коштів фундації Ocalenie, яка допомагає нашим землякам, які були вимушені бігти від війни, у Польщі.

І це безцінно, оскільки на Польщу припав основний "удар" міграційної хвилі, яку держава опановує завдяки благодійним внескам в тому числі.

Окрім того, варто згадати й такі збірки: 

На цьому все. Ми також обов’язково напишемо про компіляції, про які ми з певних причин дізнаємося пізніше, й згадаємо їх з усіма почестями в нашій регулярній рубриці ґаваnews!

Neformat.com.ua ©