Ігор Зубко: ми закриваємо главу 5R6

Анонс учасників зимового фестивалю Winter Mass приніс слухачам не лише гарні новини. Зокрема, із нього стало відомо, що саме на цьому заході харківський гурт 5R6 матиме останній у своїй історії виступ. Новини ці виявилися досить несподіваними, тому ми вирішили дізнатися, в чому ж таки справа і яка доля чекає на гурт насправді. 

На запитання відповідав Ігор Зубко – гітарист та вокаліст колективу. 

- Почнемо з найцікавішого. Після анонсу учасників зимового Winter Mass стало відомо, що у Києві ви зіграєте свій останній концерт. З формулювання анонсу не одразу зрозуміло, про що саме йде мова. Отже, гурту 5R6 після того виступу більше не буде?

- Ми закриваємо главу 5R6, у січні в Києві зіграємо пісні що були записані під цією назвою востаннє. Можливо, ще зробимо концерт у Харкові. Далі буде новий матеріал та нова назва.

- Ви не вперше експериментуєте зі своїм звучанням, зі своєю музикою, власне. На що саме, хоч приблизно, нам варто очікувати зараз? І чому саме ця зміна настільки значна, що гурт вирішив зробити свого роду ребрендинг?

- Музика яку ми робимо зараз дещо відрізняється від того, що ми робили як 5R6, це і спонукало нас до зміни назви, в першу чергу. Ми ні в якому разі не зрікаємося минулого, музика яку ми робили не стала для нас поганою. Для мене, незважаючи на усі недоліки, це все ще круто. Але нам хотілося би рухатися далі, а не повертатися до того, що ми вже пройшли. По-друге, мене трошки задовбало відповідати на питання: "А чому в вас саме така назва?". Жартую. Або не зовсім.

- Ще у липні ви писали, що працюєте над новим альбомом в якості 5R6. Яка його доля?

- Так, працюємо над новим матеріалом і, в принципі, його достатньо для нового альбому. Але жодної студійної сесії ще не було. В процесі роботи над новими піснями і з’явилось рішення нарешті змінити назву. Буде новий альбом під новою назвою. Робити якісь прогнози, що до конкретних дат, я би зараз не хотів.

- Коли варто очікувати перших релізів від оновленого гурту? І чи можеш вже розкрити назву проекту?)

- На початок 2018 ми плануємо випустити окремим релізом під новою назвою трек "Owls", який вже виходив під назвою 5R6 на збірці "Electric Funeral Café Part III" від Robustfellow Prods. Цю пісню ми хотіли би взяти в наше майбутнє. Тоді і розкриємо нову назву)

Neformat_Interview-21-Dec-2017-photo

- У себе на сторінці ви написали "всупереч здоровому глузду ми не йдемо з музики". В принципі, не секрет, що андеграундна культура забирає від своїх творців чимало сил і грошей, які не особливо повертаються згодом. Але я не буду питати тебе про проблеми. Натомість скажи, що тримає тебе на стороні музики і чому ти продовжуєш нею займатися?

- Кожен наповнює своє життя сенсом як може. Я люблю музику, скільки себе пам'ятаю, займаюсь музикою більшу частину свого життя. Не бачу причин зупинятися зараз. Так, це складно і потребує часу, нервів і фінансових затрат. Для стороннього споглядача, мабуть, не зовсім зрозуміло, що це дає натомість. Але альтернатива мене зовсім не приваблює. Якщо я не займався би музикою, то, мабуть, займався би чимось іншим, але це виходить у мене найкраще.

- Який позитивний досвід із 5R6 ви збираєтеся перенести у оновлений гурт? 

- Зважаючи на довгу історію гурту, про це можна було би написати книгу або щонайменше посібник для початківців. Сподіваюсь, що наш досвід допоможе нам робити більше та краще справлятися зі складнощами.

- Половина вашого колективу тісно пов'язана з гуртом Кат. Та і ви самі є яскравими представниками харківської музичної сцени. Опиши, будь ласка, її сучасний стан.

- Насправді чверть тісно пов'язана, а ще чверть допомагала із записом альбому "Герніка", який на мій погляд є одним з найкращих альбомів в історій української важкої музики.

Сцена є, є цікаві та оригінальні гурти, мало місць для концертів неформатних гуртів і достатньо гуртів, які вже їх переросли; дуже мало людей, яким це все цікаво, хоча це, звичайно, дивлячись з чим порівнювати.

- Що плануєте зіграти слухачам на київському концерті? І чи збираєтеся проводити який-небудь прощальний концерт у Харкові?

- Плануємо охопити всю нашу історію та трішки зазирнути в майбутнє гурту, який вже буде мати інше ім’я та пісні. На жаль, ми не встигнемо зіграти все, що нам хотілося б на київському концерті, бо він буде у рамках фестивалю Winter Mass, а не сольним. Але буде дещо і з Knots & Spirals (2010), і з +6.5 and Brighter (2012), і з Islands (2015). Одну з пісень ми не грали щонайменше 5 років. Також, буде дещо нове.

Концерт в Харкові є в планах, але поки що рано щось анонсувати. Зараз ми намагаємось знайти якесь адекватне рішення щодо концертного майданчика, звуку та світла. 

Neformat.com.ua ©