Знайомство з лейблом элек///чество: 5 знакових релізів

элек///чество — молодий лейбл із Києва, заснований навесні 2020 року, що встиг випустити понад 10 релізів, зробити шоукейс своїх артистів та заявити про себе як послідовників хвилі сучасного альтроку/шугейзу/дрімпопу. Відмінна риса лейблу — молоді артисти із локальним вайбом.

Що таке лейбл элек///чество

Головна концепція лейбла — це створення в Україні незалежної сцени, яка буде автономною та регулярно поповнюватиметься новими гуртами та виконавцями, а також проводити власні фестивалі, шоукейси, концерти тощо. Лейбл спеціалізується на незалежній музиці та андеграундних антимейнстримних виконавцях. Резиденти элек///чество грають музику в стилях шугейз, нойз-рок, дрім-поп, нойз-поп, мідвест емо, постпанк тощо.

Стартував лейбл у березні минулого року з виходом дебютного альбому проєкту пусть подышит, який, утім, зараз недоступний.

Першим релізом можна вважати альбом "ЬЕЬЕ" гурту Пацюк. Це український хардкор-панк з елементами постпанку, основу якого складають гуморні тексти з матюками про село та інші подібні речі, ну і, власне, такий же сирий, записаний у найгірших умовах на мікрофон від навушників, саунд.

Останній реліз (ред. на момент підготовки тексту) — це спільний трек Лунар і Delirium — "Вычерпывать воду". За словами творців лейблу, сингл вийшов доволі нетиповим міксом двох жанрів із шумним, готичним, навіть індустріальним духом.

Варто зауважити, що лейбл позиціює себе більше як дружній кооператив гуртів, схожих по духу, де кожен займається чимось корисним для просування. Зокрема йдеться про:

  • Микола Пацюк - організатор концертів, головний дизайнер, учасник гуртів Corn Wave, Поливокс, Цирроз Пенсии, має сольний проєкт Пацюк
  • Михайло Миколишин - СММ-менеджер, звукорежисер, технічний спеціаліст
  • Владислав Підгірний - мерч-менеджер і реалізатор, творець проєкту Corn Wave, учасник гурту Цирроз Пенсии
  • Лідія Загублена - учасниця гурту Povod
  • Микита Біт - відповідальний за соціальні зв'язки з іншими гуртами, фронтмен гурту Povod
  • Дмитро Юн - головний філософ і поет лейбла, учасник гурту Электроптицы
  • Іван Приходченко - "директор постпанку", фронтмен гурту Delirium
  • Ростислав Шамрай - "директор шугейзу", фронтмен гуртів Лунар і mbv
  • Сева Бабицький - фронтмен гурту Мулька (раніше Голый Завтрак)
  • Олександр Фендер - мультиінструменталіст, гітарист, басист, учасник Povod
  • Богдан Бобров - співзасновник лейбла, учасник гуртів Поливокс, Corn Wave, має сольний проєкт электроник.

 

Формат

Наразі лейбл поширює релізи виключно в цифровій версії через усі основні стримінгові сервіси (Apple Music, Spotify…), а також Bandcamp i Youtube, але найближчим часом планує ексклюзивні релізи на касетах.

"В Україні культура касетної музики померла з приходом CD і MP3 і не відродилася в середині 2010-х належним чином, як на Заході або в Росії. Ми вважаємо, що касети — це дуже крута ніша, особливий звук плівки, великий простір для творчої самореалізації та водночас ексклюзивний контент. Звичайно, є й недоліки в аналогових форматах, наприклад, мало хто має касетний плеєр, не кажучи вже про якісні касетні деки. Але все через те, що ніша касетної культури фактично в Україні мертва. Ми націлені її відродити", - зазначають представники лейбла. 

Артворки

У лейбла немає спільного підходу до обкладинок релізів — тут у всіх повна свобода, але є особливості підходу до афіш, конкурсів та запрошень на концерти. Афіші робить Микола Пацюк в особливому стилі, який поєднує постіндустріальну, індустріальну та супрематичну естетику. А запрошення на концерти — це відео від усіх учасників виступу з елементами гумору та взаємодії з аудиторією.

Дискографія

На рахунку лейбла наразі трохи більше ніж 10 релізів і десь стільки ж резидентів. Докладніше про найцікавіші з них:

Corn Wave — Some Junk Tapes From Outer Space (LP, 2020)

Київський інді-рок/дрім-поп/шугейз one man band, заснований Владиславом Підгірним у 2016 році та створений під впливом лоу-фай хвилі Петербургу 2016 року. З літа 2020 року — повноцінний гурт.

Povod — Пустой и бесполезный (LP, 2020)

Гурт виник під час ковіднпого локдауну у 2020 році. Грають музику на перетині шумного постпанку з відтінками гранжу, а також шугейзу/нойз-року.

Поливокс — Машиностроение (EP, 2020)

Київський дрім-поп гурт, створений у 2020 році. Музика надихається старими радянськими мультфільмами, звуками аналогових синтезаторів та драм-машин.У серпні 2020-го випустили перший і єдиний реліз "Машиностроение", записаний лоу-файним методом вдома. Також перебувають у складі гурту Corn Wave.

Лунар — Затмение (LP, 2020)

Меланхолійний дрім-поп із великою долею шугейзу, створений у 2020 році. Спершу був сольним проєктом, але згодом обріс додатковими учасниками. Ідеальний для прогулянок темною осінньою ніччю під світлом холодного місяця.

Электроптицы — Все закончится (EP, 2020)

Ізмаїльський постпанк/інді-рок проєкт, створений у 2020 році, що наразі базується в Одесі. Дискографія нараховує один мініальбом та один LP. Планують писати нові пісні, знімати кліп та поїхати в тур по Україні.

Окрім того, варто виділити ще двох резидентів лейбла. Це Мулька — нойз-рок проєкт, котрий до осені 2020 року мав назву Голый Завтрак. Музиканти надихаються музикою нових романтиків (A Flock of Seagulls, Spandau Ballet) та авангардистом Henry Cow. Готуються випустити дебютний повноформатний альбом. А також Delirium — постпанк тріо зі Слов’янська, створене у 2019 році. Атмосфера невеликого, колись процвітаючого міста, промислові руїни диктують відповідний настрій творчості проєкту. Активно концертують із 2019 року встигли видати кілька альбомів і синглів.

Плани

У планах лейбла велика хвиля нових релізів, проведення літнього фестивалю, організація продажу й запису касет, регулярне проведення шоукейсів, тур великими містами України (Київ, Харків, Одеса, можливо, також Львів і Дніпро).

"Що стосується підтримки в цей важкий карантинний час, то насамперед це прослуховування нашої музики на стримінгових майданчиках, а також поширення нашої музики в соцмережах. Також аудиторія може нас підтримати своїм приходом на концерт, ми регулярно проводимо шоукейси в Теплому ламповому, і донатами через наш Бендкемп", - додають на лейблі.

элек///чество у соцмережах:

https://linktr.ee/elek3chestvo
https://ele3chestvo.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/elek3chestvo/
https://www.youtube.com/channel/UCzKPKs7DYrCfLYok-_N1UDg/videos?view_as=...

Більше матеріалів про лейбли тут — https://www.neformat.com.ua/rubrika/znayomstvo-z-leyblom

Neformat.com.ua ©