5 найкращих реп альбомів від Ігоря Кулі (Тулим)

Ігор Куля — один із тих "підземних" героїв, які роками невтомно підтримують і самі творять українську реп-культуру. Тиждень тому спільно з таким же реп-ветераном Zombo вони випустили новий мініальбом, а зараз матимемо невеликий екскурс від Ігоря у сучасні світові реп-тренди. 

 

Куля
DJ і директор бум-бепу в Україні

Засновник, МС та бітмейкер київської формації Тулим, яка діє з 2008 року.

 

Цього року я слідкував за новими релізами трохи менше у порівнянні з попереднім. Мабуть, через пандемію, але минулого року був нереальний бум альбомів, що я не встигав прослухати все, і лишилось ще на цей =) Як на мене, у жанрі продовжується тенденція, коли в репі знову цінується саме реп, і це, безумовно, дуже радує особисто мене. Акцент знову на речитатив, куплети, рядки, панчлайни, флоу, а не супернашпиговані аранжування, хітові хуки і тд. МС знову потрібно мати вміння, а не грамотного звукача, який все підправить на зведення. При чому ця тенденція торкається більшості артистів, як ветеранів, так і новачків, як мейнстрим зірок, так і найбільш підземних героїв.

Мій топ 5 альбомів за 2021, не в порядку кращого/гіршого:

 

Evidence — Unlearning Vol.1

Містер Слоу Флоу випустив ще один шикарний альбом. Мінімалістичні біти, де часто майже немає барабанних партій, вся увага на римах, така ж сама брудна, сира естетика, відео на сингли з альбому. Все це може здатись дуже простим, але Ев тримає твою увагу і затягує у свій світ монотонним флоу, окутуючи запахом дощу на Venice Beach.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Nas — King’s Disease 2

Не показник для мене, але минулого року перша частина цього альбому отримала премію Греммі, хоча, заслуги Наса набагато більші і він має своє визнання вже десятки років. На мій смак, друга частина вийшла навіть сильнішою за першу, а колаборація Наса як МС і Hitboy як продюсера виявилась дуже успішним тандемом. Неочікуваний фіт, на якому присутні EPMD та Eminem, і один з кращих треків альбому спільно із чарівною Lauryn Hill, де мене знову-таки порадувало, що вона саме зачитала, а не заспівала приспів. Мелодичні, цікаві аранжування від Hitboy + доросла лірика від легендарного, одного з найкращих МС всіх часів = ще один класичний альбом в історії хіп-хопу.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Westside Gunn — Hitler Wears Hermes 8: Side B

Вся тусовка Griselda — однозначно, нові герої, свіже дихання в хіп-хопі, одні з тих, хто якраз повертає моду на класичний реп, у якому є реп =) Вони бомблять стільки релізів, з’являються на стількох фітах, що я часто просто не встигаю відслухати все, що виходить від цієї мегапродуктивної формації. Цього року я виділю саме цей альбом від Westside Gunn, саме сторону B. МС із найупізнаванішим тембром, з найупізнаванішими едлібами, завжди обирає своєрідні біти, і цей стиль не сплутати ні з ким. Трек "Hell on Earth pt.2" — просто шедевральна відсилка до класики Mobb Deep, де, звичайно, настелили і його кенти по Griselda — Conway та Benny. Справжній сирий, класичний звук, який зараз набирає неймовірних масштабів, і вже буквально вийшов у мейнстрим.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

AZ — Doe or Die 2

Голос, який промовляв легендарні слова "Life’s a bitch and then you die" на культовому "Illmatic" від Nas — AZ випустив сіквел до свого альбому, перша частина якого виходила аж у 1995-му. Справжній мелодичний саунд Нью-Йорку, з тріском вінілу, теплими семплами та впевненим флоу від зрілого МС. Не дарма у списку продюсерів є такі мастодонти, як Pete Rock, Buckwild, Rockwilder, Alchemist, Heatmakerz. І знову-таки гості на фітах підтверджують, що мистецтво сирого емсіїнгу в тренді, бо тут можуть зустрітися і Rick Ross з T-Pain, і Lil Wayne з Conway the Machine з вищезгаданої Griselda.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

DJ Muggs x Rome Streetz — Death and the magician

Один з моїх улюблених МС сьогодення об’єднався із легендою DJ Muggs на продакшні. Похмура, темна атмосфера, кіношні семпли — все це у кращих традиціях туси Soul Assassins. Брудна хардкорова подача, такі ж інструментали, повільний темп, знову-таки, не всюди дуже сильно виражені партії барабанів — стиль який сьогодні яскраво вимальовує загальні тенденції у хіп-хопі.

Рекомендую копати глибше, тоді можна знайти цілу купу справжніх шедеврів, зроблених у наші дні.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Більше матеріалів із серії ТОП-5 альбомів 2021-го шукайте тут.

Фото надане героєм матеріалу 

Neformat.com.ua ©