Український Youtube: хто розповідає про музику у 2023 (Блог)

Два роки тому ми вже робили підбірку українських Youtube-каналів, що присвячені музичній тематиці. Але за цей час з'явилося чимало нових влогерів, до того ж зріс запит на український контент! Отож, подивимося, що додалося, що змінилося, і вкинемо у цей мікс ще парочку цікавих подкастів. 

Насамперед дуже коротко нагадаю минулу підбірку та дам короткі апдейти по частині згаданих каналів:

  • СіНТ (246 підписників) — канал мав тривалу паузу, але місяць тому розпочав нову серію відео "Основи синтезатора"
  • ЗІРВАНІ ГОЛОСИ (164 підписники) — на жаль, після кількох роликів цей припанкований відеозін перестав видавати новий контент 
  • Bezodnya Music (115 тисяч) — став за цей час, мабуть, найбільшим українським каналом про музику, концентруючись на актуальних трендах та цікавих новинках 
  • ОВЕРЛУК (1,7 тисяч підписників) — наразі концентрується на новинках української рок-музики, куди потрапляє широко коло різних жанрів
  • HipHop LuVeRZ (3,5 тисячі підписників) — Lex та Vikki досі ведуть свій подкаст і загалом знімають різноманітні відео про український та закордонний хіп-хоп
  • Звукоряд (637 підписників) — Олександр Пролетарський і досі спілкується з українськими, переважно андеграундними музикантами 
  • Ukrainian Rock News (4,7 тисяч підписників) — сильно виріс за два роки та пропонує глядачам чимало актуального контенту про український рок та метал у різних форматах
  • АШОШ (3 тисячі підписників) — канал виріс удвічі, наповнення лишилось те саме — професійні та глибокі розповіді про музику, музичну теорію, історію тощо, зате тепер українською
  • Gary Guitarplayer (майже 2 тисячі підписників) — на жаль, рік тому Ігор припинив ділитися своїми професійними інсайтами, але будемо сподіватися на його повернення колись пізніше
  • Sata Overdrive: зухвало про музику (305 користувачів) — як і раніше, відео не є для Сати основним типом контенту, але хочеться тримати і цей канал у переліку перспективних
  • ДеЩо (200+ користувачів) - у лютому після річної перерви канал перезапустився як ДеЩоВлог (майже150 підписників). Зараз ведучий Сергій Чегеварченко та оператор Іван Буянський знімають репортажі на київських концертах. 

А тепер розберімося, які нові музичні ютюб-канали з'явилися чи розвинулися та про що там розповідають. Почнемо з більш металевих каналів.

Всесвіт Metal Pilgrim 

Основний канал "Metal Pilgrim", додатковий "MP2 be Metal Pilgrim" (обидва англомовні) та найбільш цікавий для нас "MP Українською" є творінням однієї людини — власне, Metal Pilgrim'а.

Кількість підписників: майже 9500
Формат контенту: дайджести, інтерв'ю, огляди новин та релізів тощо
Хто, що: Метал-дайджести, інтерв'ю, огляд важливих подій у світі метал музики та насамперед добре відомі імена від Оззі Осборна до наших Space of Variations. Все це Metal Pilgrim спершу робив виключно англійською мовою, але рік тому з'явилася повноцінна версія проєкту українською.  

 

Metal Country Media

Кількість підписників: майже 1900
Формат контенту: насамперед огляди гуртів, сцен, особистостей
Хто, що: Канал виник чи то активізувався вже після повномасштабного вторгнення. Його два основні напрями — розповіді про українські метал-гурти або ж цілі метал-сцени, а також докладний розбір "зради" у світі музики. Отож, з одного боку, ведучі розповідають, наприклад, про олдскульний український треш, а з іншого нагадують, чому Макс Кавалера — кримнашист.  

 

ЧУЄШ

Кількість підписників: понад 1300 
Формат контенту: огляди 
Хто, що: Тематика каналу концентрується навколо української рок- та метал-сцени, з акцентом на гурти, що були популярні чи здобули славу у минулі десятиліття, наприклад, АННА, Карна, Тонкая Красная Нить. Також є ціла серія "Втрачені метал гурти України" з яскравим акцентом на старі металкор-команди. 

 

Ukrainian Metal Universe

Кількість підписників: понад 400
Формат контенту: огляди
Хто, що: Metal Priest започаткував окремий канал для оповідей про український метал, і поки фокус відео зміщений у сторону найбільш  народного жанру — блек металу. 

 

Droptape

Кількість підписників: понад 6500
Формат контенту: огляди гуртів, альбомів тощо
Хто, що: Ведучий Олександр зазначає, що створює "есе на тему того, чому метал є мистецтвом". У своїх відео він докладно аналізує творчий шлях і звучання відомих іноземних метал-команд на кшталт Gojira, Deftones, Slipknot та їм подібних. 

 

E5150

Кількість підписників: 550+
Формат контенту: довгі огляди гуртів та альбомів, цілих жанрів
Хто, що: Відеоогляд — доволі поширений формат роликів у музичному Youtube, однак цей канал виділяється на фоні решти одразу двома фішками. Перша — це тривалість відео, наприклад докладний і глибокий аналіз такого жанру як сладж тут триває годину. А друга — це вибір героїв. Богдан Марченко, хоч і теж спеціалізується на оповідях про закордонних виконавців, часто обирає для своїх роликів нетривіальних героїв на кшталт Helmet, або, як йдеться в описі, "від трушного андерграунду до високолобого авангарду".

Нові відео автор створює вже українською. 

 

Історія металу

Кількість підписників: 1000+
Формат контенту: дайджести, огляди гуртів, альбомів, актуальних новин і трендів
Хто, що: До жовтня 2022-го цей канал називався "Роцк", але загалом його творець і раніше часто розповідав про метал, однак після ребрендингу пообіцяв робити це якісніше та глибше. Отож, тут ви знайдете підбірки українського та закордонного металу і року, трошки українських лайвів, огляди актуальних гучних новин від світу металу, наприклад, про новий альбом Металіки, а ще чимало відео на загальні теми на кшталт "10 рок камео у Південному Парку" або "Що не так із російськими гастролерами?". 

 

А зараз перейдемо до неметалевої частини нашої підбірки, і тут буде трохи різного та цікавого. 

ТУЧА

Кількість підписників: понад 14 тисяч
Формат контенту: огляди-рефлексії, інтерв'ю 
Хто, що: Марія Тучка, відома музична виконавиця, пів року тому почала вести власний влог, у якому найчастіше аналізує ті чи інші актуальні явища, тренди або події в українській музичній індустрії. Часто це дражливі питання про, наприклад, проблемні тексти музикантів, роль та становище жінок в українській музиці, музичну критику. Разом з тим Марія і просто радить хорошу нову українську музику, оглядає Євробачення, знакові для української музичної культури фестивалі чи передачі і таке інше.

На відміну від більшості згаданих тут влогів, які стараються робити подачу інформації більш сухою та нейтральною, Марія не цурається демонструвати свої емоції та озвучувати позицію стосовно обраних тем.  

 

Рись

Кількість підписників: понад 2500 
Формат контенту: онлайн-лекції та живі записи
Хто, що: Канал культурно-мистецького проєкту "Рись" ділиться цікавими знахідками зі своїх мандрів та експедицій Україною, а ще — знаннями про традиційну музику та спів. Отож, тут навчальний формат онлайн-лекцій  про, наприклад, силабічний ритм чи лади у традиційному співі поєднується з реальними записами народних пісень, а ще новотворами у дусі традиційних пісень на актуальну воєнну тематику. 

"Нас вражає відчуття стилю музикантів з сіл, які створюють цю надзвичайно якісну музику. Тому ми — команда людей, що закохані у цю красу і простоту, — створили проєкт, який дає можливість усім охочим повчитися і, за бажання, навчитися традиційного співу, танців і гри. Це музика, яку ти будеш грати просто тому, що хочеться. Це геніальна простота", — з опису. 

 

Платівка

Кількість підписників: майже 24 тисячі
Формат контенту: огляди, дайджести, реакції
Хто, що: Певно, канал найбільш широкого профілю у цій підбірці. "Платівка" розповідає історії про музику загалом — які існують теорії змови у музиці, які пісні вкрали від нас росіяни, що таке Греммі, які відомі кліпи знімали в Україні й таке інше. Можете сміливо радити цей канал своїй мамі)

 

UARAPEAN

Кількість підписників: 1100+
Формат контенту: дайджести, навчальний контент
Хто, що: Вадим Улановський, відомий також як CRESCO, ділиться корисним досвідом (наприклад, як римувати), коментує новинки українського репу та аналізує актуальні явища вітчизняної реп-сцени. 

 

НА РЕП ІТ

Кількість підписників: майже 1200 
Формат контенту: дайджести, реакції
Хто, що: Ще один реп-влог. В описі нас запевняють, що це "канал першого розважального шоу про українську музику", а точніше про український реп та навколо нього. Ведучий ХЛОПЕЦЬ (і група підтримки на фоні) подає інформацію дуже суб'єктивно та емоційно, що якраз і підтверджує розважальну концепцію цього влогу. 

 

Потоп

Кількість підписників: майже 2500
Формат контенту: подкаст
Хто, що: На каналі є два основні типи контенту. Перший — шоу "парт.таймери", де постійні ведучі Сергій Воронов та Євген Руденко у форматі діалогу обговорюють актуальні явища української музичної індустрії, наприклад, неошароварну музику чи музичні премії, та їхню проблематику. Другий формат — це, власне, подкасти з різними молодими й актуальними українськими виконавцями, серед них — Артилерія, Промсоня, vioria та багато інших.

 

Галас

Кількість підписників: 430+
Формат контенту: подкаст
Хто, що: Головний подкаст українського андеграунду. Цікаві та актуальні гості, лампова спільнота в телеграмі і вдумливі розмови про музику від таких же андеграундних музикантів — Тараса Шевченка та Кирила Бренера.

 

Neformat Media

Кількість підписників: майже  7500
Формат контенту: переважно дайджестги та огляди, подкасти
Хто, що: На нашому ютюб-каналі ми щомісяця робимо огляд актуальних вітчизняних релізів, а віднедавна започаткували і щомісячний огляд закордонних альбомів та EP — рубрику "Важкий місяць". Tакож регулярно записуємо подкасти з цікавими музикантами (Тулим, Cape Cod, Ігор Сидоренко). Маємо кілька додаткових рубрик, які виходять рідше, наприклад, досліджуємо історію та ключових представників тих чи інших українських музичних жанрів. А ще маємо свіже поповнення у нашій відеородині — нового ведучого Вадима Олійникова, який спеціалізується нся різних похмурих жанрах музики (готика, дарк-фолк, пост-панк і таке інше) і розповідатиме саме про них.

 

Також можете зацінити:

  • METAL NOT DEAD (530 підписників) — свіжі лайви з київських андеграундних концертів. На цю ж тему є канал Creature From Deep (120+ підписників)
  • SoundCheck (1300 підписників) — "платформа просування молодих українських виконавців" з лайвами та інтерв'ю молодих і не дуже виконавців на кшталт Renie Cares, Макса Пташника чи Мії Рамарі
  • Горище ШО (близько 500 підписників) — також лайви плюс інтерв'ю українських виконавців. Серед героїв Risin Sabotage, Wentseat, Ульмо Три та інші
  • MUZIKA UA  (812 підписників) — окрім типового формату новинних дайджестів тут можна знайти багато корисних порад для планування, ведення і просування музичної творчості
  • Михась Коргоруш (430+ підписників) — влогер давно активний у Тік-Току, але на Youtube вже є кілька довших відео, наприклад, про те, чому варто закенселити Поплавського
  • More Music Club (майже 2500 підписників) — головний одеський андеграундний клуб активно фільмує свої концерти і часом радує  глядачів ексклюзивами від дружніх гуртів
  • Ukrainian Black Metal (майже 7500 підписників) — для любителів слухати музику прямо у ютюбі. Певно, найбільша централізована колекція українського блеку на всякий смак
  • Ukrainian Rap (понад 11,5 тисяч підписників) — для любителів слухати музику прямо у ютюбi (2). Але тут ви знайдете вже не блек, а величезну підбірку українського репу 
  • Шлях Самурая — ще геть молодий подкаст від Юри та Олеся про українську музику
  • МЕЛОМАН (майже 700 підписників) — відеоогляди, підбірки та рецензії на новинки сучасної української та іноземної музики, переважно року.  До створення цього каналуведучий був автором проекту "Первый Рокерский", але відмовився від нього через російську мову
  • SICKRAP (майже 2000 підписників) — відеодайджести з новинками українського репу
  • МУЗвалище - MUZtrash (майже 4 тисячі підписників) — насамперед підбірки, наприклад, "8 пісень, які сподобаються твої мамі" або "5 ПОПулярних треків із сопілкою"
  • DICHENKO (500+ підписників) — ведучі разом із запрошеними гостями щоп'ятниці слухають на Спотіфаї різноманітні нові релізи (від Лободи до Седсвіта) та діліться враженнями від почутого
  • Ukrainian guitar tabs (700+ підписників) —  Сергій Степаненко, гітарист гуртів Haspyd та Chur, підбирає гітарні табулатури до своїх улюблених гуртів, насамперед йдеться про український метал
  • Більше - подкаст, у якому музикант Юрій Бондарчук спілкується з різними героями про музику та культуру загалом. 
Neformat.com.ua ©