Знайомство з лейблом Світанок: 5 знакових релізів

Світанок — це всеукраїнський проєкт, спрямований на розповсюдження творчості українськомовних реп- і не тільки артистів. Лейбл вирізняється тим, що навчає своїх підписантів основам музичної теорії та продюсування, а ще експериментує із сучасними криптовалютами та NFT-токенами.

На питання відповідали:

 

Дмитро Лотоцький
Співзасновник лейбла

Дмитро зараз є лікарем-інтерном першого року у відділенні гастроентерології Івано-Франківської обласної лікарні. Паралельно в нього бувають комерційні проєкти по музиці та власна музична творчість (яка зараз на паузі). Тренується грати та виступати як діджей, планує розвиватися як артист у цьому напрямі в майбутньому. Іноді веде організаційну діяльність в інших комерційних та бізнес-проєктах.

Андрій Гавриш
Співзасновник лейбла

Андрій переїхав у Америку, коли йому виповнилось 11 років, закінчив бакалавра та подвійну магістратуру, а зараз займається продюсерством, аудіоінженерією та розвитком української музичної індустрії. Володіє багатьма музичними інструментами, грав у різних оркестрах, вчить дітей у музичній школі та наразі працює продюсером в американському лейблі.

Олександр Мрочко
Контент-менеджер лейбла

Студент другого курсу. Окрім соцмереж Світанку веде власний влог "Ксав’єр", де розповідає про різних артистів, музикантів, бітмейкерів і взагалі людей, які роблять, або хоча б підтримують українськомовний продукт. Постійно перебуває в пошуку чогось нового й саме так знаходить круті теми для відео або публікацій у соціальних мережах лейбла, а ще із задоволенням зробить коротеньку рецензію на ваш трек, кліп, вірш і так далі.

 
 
 

 

 

Що таке лейбл Світанок

Лейбл започаткували 20 січня 2020 року Дмитро Лотоцький і Андрій Гавриш. Ідея створення з’явилася досить цікаво — після особистого знайомства двох музикантів на весіллі у спільного родича.

Андрій на той час уже понад 10 років проживав у США та закінчував університет у Нью-Йорку за спеціальністю Audio Engineer. Дмитро ж розвивався як незалежний продюсер у жанрі електронної музики.

"Світанок" ідеологічно спершу розпочинався, як спільнота, для об'єднання різножанрових андеграундних українськомовних артистів, яка надавала б їм можливість взаємодіяти, колаборувати та розвиватися, але з часом набула формату лейбла.

Наша місія — популяризація української мови через музику, а ще ми хочемо підняти українську музичну індустрію з колін та виростити наступне покоління продюсерів. Світанок проводить початкові курси музичної теорії для всіх артистів та продюсерів, також є повна збірка плагінів та синтезаторів, до яких усі учасники Світанку мають доступ. Ще всі учасники діляться знаннями, фішками та курсами, на яких вивчали щось самі та які можуть порекомендувати.

 

Формат

Зараз проєкт спеціалізується на виконавцях репу з різними його підстилями, та все ж основна умова залишатиметься незмінною — українська мова. Адже це і є основна ідея "Світанку". Тому працюємо з більшістю жанрів, які набули популярності за останні 30 років.

Ми активно випускаємо релізи на цифрових платформах, це дає змогу почути українськомовні композиції в різних куточках нашої планети.

А ще Світанок є одним із перших у світі крипто-віртуальних лейблів, адже розпочав виплачувати роялті артистам за допомогою криптовалют (з початку січня 2020-го). Лейбл також планує випускати свої NFT та особисту криптовалюту, яка буде готова до продажу в кінці 2021-го року.

До артворків особистого підходу немає, тому що вважаємо за краще дати можливість артистам самим вибирати обкладинки. Але в нас є вимоги та формат подачі обкладинок: JPEG, 3000x3000, file<10MB

 

Промо

Підписники лейбла дістають підтримку на соціальних сторінках лейбла. Світанок допомагаєз розвитком соцмереж артистів, оформленням реклам, а також розробкою відео та фото для всіх їхніх релізів. Світанок також масово розповсюджує релізи через Twitter, Instagram, Telegram, та YouTube, окрім стандартних стримінгових платформ як-от Spotify та SoundCloud.

 

Нюанси роботи в Україні

Переваги в тому, що в Україні маса потенціалу для розвитку музичної індустрії на європейському та світовому рівні. Але недоліки є в тому, що просувати релізи справді дуже важко без підтримки публіки або допомоги більших лейблів. В Україні є дуже багато нерозвинутих талантів, які можуть світитись по цілому світу, але в нас їх ніхто не буде розвивати. Також один із недоліків — це різниця в годинах між артистами, які перебувають у Європі та Америці.

 

Дискографія

Першим релізом Світанку є пісня "Червоний Соняшник", яка вийшла в листопаді 2019 року. Ще відтоді концепція лейбла почала розвиватись, хоча офіційно він почав діяльність взимку 2020-го.

 

П'ять знакових релізів лейбла:

талан — Апокаліпсис сьогодні (ft. EasyLover, ябіда, Sleepy Andy, Anna Karina, nockonsep, B,4ZE, Veres) (2020)

Молодий гурт, мета якого — поширення українськомовної музики. Шлях цього музичного об'єднання розпочався минулого літа. Ігор Кайдаш та (тоді ще бітмейкер) merlean дуже легко знайшли спільну мову та цілі, відразу почали випускати сингли й лірик-відео. Познайомились вони у груповому чаті Світанку, а наживо ще не бачилися й досі. Знаковим релізом для гурту та в цілому лейблу є сайфер цього гурту "Апокаліпсис сьогодні (ft. EasyLover, ябіда, Sleepy Andy, Anna Karina, nockonsep, B,4ZE, Veres)" Це остання пісня талану, якою автори хочуть показати, що в нашій країні є достатньо артистів, котрі роблять якісну музику та співають саме українською. Від трепу до техно, від лоуфаю до поп-панку. Усе це — великий, але малопомітний пласт нашої музичної індустрії.

 

Sleepy Andy — Дзен (2020)

Другий знаковий реліз — це перший з опублікованих ЕР нашим лейблом та дебютний альбом для нашого артиста Sleepy Andy "Дзен". До речі, який нещодавно з нашим іншим артистом Lizzzard були представлені в номінації "Fresh" на Rap.ua Awards. Також головними хедлайнерами лейбла є drimandr, нестор та гурт Байстрюки, про яких ви могли неодноразово чути. Повертаючись до дебютного мініальбому Sleepy Andy, який про пошуки свого дзену, ностальгію за пройдешнім, галичанську Харлі Квін, вічний fight із самим собою та багато іншого, через що не висипається Сонний Енді. Усе це є в ЕР, який можна послухати на всіх платформах.

 

Світанок Бітпак

Це репрезент бітмейкерів, продюсерів та звукоінженерів лейбла "Світанок". Участь у формуванні цього паку, який можна переглянути на YouTube, узяли merlean, bezlad, xenelas beats, aHgPiu, Lototskiy, whitelope та nockonsep.

 

Lototskiy — Mindscape EP (2021)

Дебютний мініальбом — це поєднання агресивних звуків, які притаманні техно-музиці, та мелодійних елементів, створених звуками синтезаторів. EP розкриває абстрактну сторону уяви слухача, малюючи в ній новий ландшафт з образів та різноманітних деталей.

 

Sad Novelist і SadSvit! — Холод (2020)

Спільний мініальбом від Sad Novelist і SadSvit! — це ті самі мурахи по шкірі, що приводять до тями. Слова, що спонукають і збуджують свідомість. "Холод" — це про емоції, а емоції — це важливо. Цей реліз став дуже знаковим для нас, тому що він дуже класно відгукнувся в серцях усіх слухачів, а трек "Наосліп" взагалі сильно завірусився в тік-тоці.

 

Плани

Нас можна підтримати багатьма способами. Насамперед найбільша допомога — поширення наших плейлистів та соціальних сторінок, щоби більше людей про нас дізнались. Також нас можна підтримати донатом на Patreon, оскільки витрат на підтримання лейбла багато. Наша команда працює на ентузіазмі, тому кожен буде дуже вдячний отримати на чай/каву!

А ще дуже скоро Світанок випустить свій криптотокен, який можна буде вживати повсюди, як і всі інші криптовалюти. Також до кінця 2021-го готуємо спільний ЕП новорічних та святкових треків від учасників Світанку.

 

Світанок у соцмережах.

Більше матеріалів про лейбли тут.

Neformat.com.ua ©