Stay Tuned! Щирі гурти з поганим вокалом від Тараса (Halas, Yah, Wormitorium)

Тарас, відомий за подкастом Halas і гуртами Yah та Wormitorium, склав для Неформату плейлист, який сам же назвав "Beautifully flawed" або "Щирі гурти з поганим вокалом". Вийшла доволі різножанрова підбірка, яку, однак, об'єднує певна м'якість і щирість звучання, ну і, звісно, особливий підхід до вокалу. 

 

Тарас
учасник Yah, Wormitorium

Юзер форуму, грав/грає музику, співхост подкасту Галас, ні в чому не розбирається, не експерт.

Слухаючи музику, часто ловив себе на думці, що знаходжу красу в недосконалості: коли канонічно-традиційно "добре" чи навіть "віртуозно" написана та виконана музика викликає лише фонові почуття, я звертаюсь до "дивного" у музиці — неочевидне зведення, нетипові аранжування, харизматично брудний звук... Історії в текстах, герої, що оживають і до яких хочеться проявити емпатію, сторітелінг — інша величезна музична цінність для мене. Нещодавно мені стало зрозуміло, що найбільше мене чіпляє музика, яка поєднує ці дві складові — розповідає щирі та цікаві історії через призму недосконалого, нетипового вокалу. Чому так виходить, у мене не вийшло дослідити, але історіям, які розповідають саме у такій манері, мені чомусь легше повірити.

Також плейлист доступний на Spotify, Deezer, Apple Music i Youtube Music

Protomartyr - The Devil In his Youth

Вокаліст Джо Кейсі малює у своїх треках неймовірно поетичні, сумні картини, сповнені глибоких метафор та референсів, у власній дуже специфічній декламаційно-мимонотній, "антихаризматичній" манері. У його треках — геогліфи Наски, Сталін та сумна рефлексія на тему поточного стану людства, великий власний унікальний світ.

 

Drug Church - Drunk Tank

Вокаліст End Of A Year, Self Defense Family та Drug Church Патрік Кіндлон сам неодноразово іронізував над своїми вокальними здібностями у піснях, подкастах та інтерв'ю, втім, це точно не заважає йому будувати неймовірно живі образи, яким чомусь дуже хочеться вірити. Характерна надривна манера або створює специфічний "щирий" вайб, або викликає бажання вимкнути. Вокал на записаних лайвах для непідготованого вуха може здатись, ммм, навіть занадто специфічним. Тематика текстів у цьому випадку — особисті розчарування та соціальна несправедливість.

 

Dry Cleaning - Strong Feelings

Всі, хто мають нещастя хоч якось близько зі мною спілкуватися, вимушені останнім часом вислуховувати багато вражень від цього треку. Втомлений жіночий голос під мінімалістичний інструментал монотонно декламує щось на зразок потоку свідомості — текст з розрізнених коротких образів різного значення та важливості. Все, що я так люблю. Пісня-2021(неіронічно).

 

Pavement - Grounded

Легендарна команда (і один з моїх найулюбленіших інді-рок гуртів в історії), на мою думку, абсолютно позбавлена якогось "рецепту успіху" - все що вони роблять, інші гурти того часу робили або так само, або краще. І їхні вокалісти/вокалістки вміли співати... А проте гурт має абсолютно унікальну іронічну дивну атмосферу, а вокал її ідеально доповнює. Планую відвідати один з концертів їхнього реюніон-туру цього року.

 

Iceage - Catch It

З Iceage у мене довго були дивні стосунки, їхній найбільш трушний ранній період я ніколи не міг терпіти й усіляко від нього тікав, в тому числі буквально якомога далі від їхньої сцени на музичному фестивалі. Менш трушний і більш пісенний пізній Iceage - вже ближче, і хоч вони так і не стали моїм улюбленим гуртом, їх не можна не згадати, говорячи про дивні вокали та специфічну музику.

 

Ought - Beautiful Blue Sky

Ought колись були цікавим і специфічним постпанк гуртом, потім стали просто гуртом, а потім перестали бути й ним. Не найдивніший вокал з цього списку, але список мій, тому вони тут будуть.

 

Girl Band - Paul

Нойз-рок гурт з найкращою у світі назвою. Характеризувати вокал нойз-рок гурту як нетиповий дивно, але враховуючи, що залізна рука цензури Неформату змусила мене додати треків до 7, додаю і його. Послухайте, звучить цікаво і, враховуючи деякі факти життя вокаліста, доволі страшно.   

 

Більше тематичних плейлистів тут. 

Фото надане Тарасом

Neformat.com.ua ©