Огляд французької музичної сцени: La Mathilde та ще 10 цікавих гуртів

La Mathilde неодноразово бували в Україні і встигли полюбитися тут багатьом слухачам. Ми запитали музикантів, що їм запам'яталося про ці виступи, як іде робота над новим альбомом та кого зі своїх співвітчизників вони радять зацінити.

 

La Mathilde
Рок / шансон гурт із Парижа

Колектив випустив 4 альбоми та 3 ЕР, дав близько 200 виступів загалом і досі вперто вірить у те, що "астматичний акордеон, духовий саксофон та кашляючі гітари" якось можуть гармоніювати разом.

 

Майбутній альбом

Ми працювали над нашим п’ятим альбомом ще з часів першого локдауну (березень 2021-го), коли всі були замкнені по своїх домівках. Тож писали музику дистанційно, із використанням зламаних програм. Зважаючи на те, що наша репетиційна локація була зачинена, це був дуже довгий процес, пройшло сто років, перш ніж ми змогли все довести до спільного знаменника. Ми знайшли старий пластиковий завод і перетворили його на студію. У результаті альбом був записаний протягом квітня-грудня 2021 року.

Цей 12-трековий реліз — однозначно кульмінація нашого гурту, як технічна, так і емоційна. Також він найважчий з усіх наших альбомів. Уже наприкінці лютого чи на початку березня ми його опублікуємо на всіх стримінгових майданчиках.

Перший сингл із нового альбому

Зв’язок з Україною

Ми почали турити Україною ще у 2016 році й не зупинялися відтоді. Ця країна зустріла і прийняла нас найтепліше за всю історію життя нашого гурту. Ваша місцева DIY-сцена справжня та смілива, зокрема ми маємо на увазі гурти, згадані нижче. Наш останній тур Україною тривав 15 днів, за які ми охопили 14 міст. Протягом цього часу ми познайомилися з багатьма чудовими людьми / гуртами: Сашею Булем, Elephant Opinions, The Nietzsche, Septa, Somali Yacht Club, Raw Grip, КАТ, Alina Pash, Як Ми, ДЭПО…

Виступ у Калуші у 2016 році

Андеграундна музика у Франції

Чесно кажучи, Париж ніколи не вважався "живим" у цьому плані. Тут так багато гуртів та виступів, що люди вже наче як переситилися цим. Але якщо говорити про фестивалі в країні, то тут Франція має чим похвалитися. Молоді гаражні та гранжеві гурти й далі з’являються та розвиваються, і дуже цікаво спостерігати за тим, як їм вдається оновлювати ці жанри.

Французька сцена та COVID

Певна річ, незалежні організатори постраждали внаслідок пандемії, але гарною новиною було те, що немало місцевих артистів продовжували випускати матеріал онлайн. Це був їхній і наш спосіб залишатися живими як музиканти, але це також довело, що неможливість виступати наживо не означає суцільний колапс для артистів. По суті, інтернет убезпечив нас (артистів, гурти, людей) від ізоляції та творчого відступництва. Ми часто скаржимося на те, яке метушливе наше життя, тож ось, пандемія насильницьким шляхом виділила нам вільний час, аби ми могли мудро його витратити — писати нові пісні.

ТОП-10 французьких гуртів (хто вони та чому вибрали саме їх)

Eric:

Guizmo - французький хіп-хоп з околиць Парижа, печальніший за будь-який блек-метал чи скрімо гурт.

Bruit Noir. Дізнався про цей гурт під час першого локдауну — це було найкраще, що могло зі мною статися. Дуже цинічні та саркастичні тексти, жодної мелодії, взагалі.

 

Elliot:

Johnny Hallyday "Requiem pour un fou" - люблю за голос.

Bourvil "La tendresse" - люблю за слова

 

Moktar:

Klub des Loosers - французький хіп-хоп із заможного району Парижа. Я вважаю цього артиста одним із найкращих сонграйтерів узагалі. Його тексти реалістичні й дійсно хвилюють.

Las Aves - попрок гурт із півдня Франції. Потужно звучать на сцені, де можна добре почути їхні електронні та метал-запозичення. Концерти цього гурту — серед найкращих, що я відвідав.

 

Julien:

Meryem Aboualafa - чудовий голос, гарні аранжування та цілісність альбому від початку й до кінця. Ця музика ідеально підійде для кінця дня, аби відпочити.

Super Parquet - психоделічне тріо з регіону Овернь, яке грає щось на межі традиційної та електронної французької музики. Їх усього троє на сцені, а ефект надзвичайний!

 

Alix:

Laetitia Sheriff - ця виконавиця активна ще з 2004 року, і її музика настільки ж серйозна, наскільки сильні її альбоми в інших сенсах. Також вона басистка та вокалістка у постпанк/прог гурті Trunks, доволі вміла музикантка.

Birds in Row - один із найсильніших активних французьких гуртів для мене. Одна гітара, бас та барабани звучать так ефектно, наче грає й не тріо зовсім.

La Mathilde у мережі:

https://push.fm/fl/lamathilde
https://lamathilde.bandcamp.com/
https://facebook.com/lamathilderevient
https://www.instagram.com/lamathildeband/
https://www.youtube.com/c/LaMathilde

Раніше ми також писали про інші сцени Європи.

Переклад з англійської — Джулай Єлизавета

Neformat.com.ua ©