Elephant Opinions та зворотний бік молодості

Після тривалої перерви тернопільська скрімо команда повернулася з новим повноформатником. Чому робота тривала так довго й чим особливий новий альбом, ми дізналися від гурту.

Elephant Opinions
Одні із ветеранів українського скрімо

Серед поціновувачів жанру відомі темним звучанням та глибокою лірикою. Гурт зібрався у 2008 році в Тернополі, а їхня дискографія на цей момент нараховує три альбоми та декілька сплітів.

Elephant Opinions зараз — чи не найстаріший з активних вітчизняних скрімо-гуртів та один із найдавніших представників української панк-сцени.

"Ми бачили все від початків; напевно, більшість гуртів, з якими ми грали перші концерти, уже не існують. Коли я приїхав на Back To Youth, а до того два роки не був в Україні, то було дуже гарно побачити старих знайомих, було приємно познайомитися з новими людьми, почути нові гурти, багато хто з них був радий заграти з нами на одній сцені. Після таких слів розумієш, що ти щось таки робив ті 13 років і щось залишив для наступного покоління. Напевно, такого я й хотів тоді у 2008-му, але ніколи не міг подумати, що все на стільки затягнеться", — розповів у коментарі Неформату гітарист Elephant Opinions Петро Стойків.

Утім, перерва між найновішим лонгплеєм гурту "Another Side of Youth" (2021) та їхнім попереднім LP "Awakening Will Be A Journey" склала цілих сім років. Причини тому були різні. Після виходу альбому 2014 року в гурту був запланований тур, який так захопив хлопців, що наступного року вони відправилися в іще один, потім інший із канадсько-українським гуртом Life In Vacuum. До того ж усі ці роки двоє з п’яти учасників жили в інших містах, а зібратися всім разом у Тернополі їм вдалося лише у 2017 році.

"Діяльність в інших гуртах ніколи не була причиною студійних пауз, оскільки всі учасники Elephant Opinions у різний період його існування брали участь в інших проєктах (ФРН, Brave Week, Raw Grip, Suicideburg тощо). Попри це ЕО завжди займали особливе місце в житті кожного учасника", — розповідає вокаліст Андрій Шкляр.

Отож, хоча перший трек для нового альбому хлопці написали ще у 2015-му, далі робота йшла повільно, і до студії команда добралася лише у 2018-му. Потім були ще переїзди учасників, пошуки лейблів, пандемія, але цієї осені ми нарешті можемо оцінити результат багаторічної праці.

Записували альбом на тернопільській студії Shpytal Records, а його зведенням та мастерингом займався Steph Tanker з французької Disvlar Studio. Обкладинку для альбому створила івано-франківська фотографка Kerrifun, а всіма дизайнерськими питаннями займався басист гурту Дмитро Rust.

"Another Side Of Youth" — це символічна назва, бо альбом, в основному, про те, що ми всі з кожним роком стаємо все старшими й перед нами відкриваються нові етапи нашого життя.

Ми зібрали гурт, коли були ще підлітками, а тепер ми вже зовсім дорослі люди, багато що навколо нас змінилось, змінилися й ми самі, але в жодному разі не змінилась наша любов до панк-сцени та до музики загалом. Де б ми не були, на якій роботі не працювали б, внутрішньо ми є тими, ким і були на початку нашої історії. Саме тому ми все ще тут разом із вами та все ще створюємо для вас", — додає Андрій.

Складаючи музику до нового альбому, музиканти прагнули насамперед зберегти свій оригінальний стиль, але водночас і привнести щось нове, аби не стояти на місці. Обидвоє зауважують, що нова робота стала таким собі міксом "важчого металево-меланхолійного "Awakening Will Be A Journey" та мелодійного й панкового "Dancing on Corpses' Ashes" (2011)."

"Якщо добре подумати, скрімо-сцена завжди була таким собі сірником. Гуртів багато, але життя їхнє надкоротке. По собі історія лишила декілька представників, які на фоні інших помітно виділялися, й ЕО були тими, хто всередині жанру намагалися робити експерименти без крайнощів построку, істерії, блеку, або, наприклад, красту.

У мене, звісно, є питання до хронометражу, бо 17 хвилин за стільки років очікування — мало. Це канони жанру, але що мені заважає крутити носом? З іншого боку, "слони" цікаві тим, що, певно, перші в історії почали себе тегати як dark screamo. Цей альбом його квінтесенція — темний не за звучанням, а за наповненням. Темне не означає важке, брудне або бридке — це теми, що захоплюють, болять, ностальгують. Скрімо від 33-річних панків, котрим усе ще не соромно розповідати про особисте у 2021-му — кайф", — ділиться враженнями від релізу наш рецензент Єгор Фелюст.

Документальний фільм до 10-річчя гурту

"Ми не хотіли видавати альбом лише в цифровому форматі, як заведено робити серед більшості українських гуртів, а зразу вирішили, що спробуємо нарешті його видати на вінілі", — наголошує Андрій Шкляр.

За рік пошуків гурту вдалося знайти на один, а цілих 7 лейблів, що, як практикується у DIY-сцені, розділили між собою витрати на видання платівки. "Another Side of Youth" виходить на 12- дюймовому вінілі й кожен лейбл має "частку" цього альбому у вигляді кількох десятків копій. Музиканти вбачають додаткову вигоду в тому, що лейбли розташовані в різних куточках світу, відповідно зможуть забезпечити гурту нову аудиторію. Йдеться про німецький Dingleberry Records, канадський Les disques Rabat-joie, французький Seaside Suicide Records, російський Unlock Yourself Records, італійський Fresh Outbreak Records, іспанський Quebranta Records та український Surrogate Records.

Альбом доступний на стримінгових сервісах, а вініл в Україні можна придбати тут або напряму на офіційних ресурсах гурту. 

Elephant Opinions у соцмережах:

https://www.facebook.com/elephantopinions/
https://www.instagram.com/elephantopinions/
https://elephantopinions.bandcamp.com/

Фото надані гуртом

Neformat.com.ua ©