Foreign View: Greg Rekus (Канада)

У цій серії статей ми опитуємо іноземних музикантів та інших людей з андеграундної сцени про українську музику. Наступний наш герой — канадський панк-музикант Грег Рекус. Грег кілька разів поспіль гастролював Європою — від Лондона до України. Ще більше гастролював у США та Канаді. Врешті, він випустив три повноформатні альбоми та 7-дюймовий вініл у кількох різних країнах через мережу інді-лейблів.

Про сцену загалом

Вперше я грав в Україні у 2008 році зі своїм старим гуртом High Five Drive. Натовпи були дивовижні! Люди сходили з розуму, танцювали та мошилися. У мене не було жодних сумнівів, що ми були там, де панк-сцена ще "качала". Через кілька років я повернувся зі своїм сольним виступом, і шоу знову були дивовижними. Кордон — це не найпростіша річ, але воно завжди того варте. Деякі з нас справді заробляють на життя, граючи музику, в ці дні, але коли люди так само у захопленні від вашої музики, як і ви, це величезне задоволення.

Я грав в Україні 7 або 8 разів, і важко реально згадати будь-які проблеми з того, що пережив. Кілька разів шоу не були дуже відвідувані, можливо, тому що сцена не дуже велика, і якщо інші події відбуваються в один і той же час, люди розділяться, тож хтось гратиме перед невеликою кількістю слухачів.

Вінніпег — місто, в якому я живу, і наша місцева сцена чудова! Не величезна, але досить велика, тому щось відбувається майже щовечора. І у нас є декілька майданчиків, які підтримують місцеві концерти або невеликі концерти приїжджих музикантів. Я вважаю, що це дуже схоже на Україну, в певному сенсі. Ми маленькі, але могутні.

Про гурти та артистів

Я ще не виступав ні з одним українським артистом сольно. Останні кілька турів я проїздив з виконавцями із Західної Європи. Мені б хотілося гастролювати з кимось із України, але дуже часто ніхто не може, бо є основна робота, чи щось таке.

Я працюю як стейджмен на Національному українському фестивалі в Канаді, тому працював з Русланою, Mad Heads, Гайдамаками та кількома іншими популярними українськими колективами чи артистами. Що стосується панк-сцени, мій друг Андрій грає в ужгородському гурті під назвою Doping, а ще декілька друзів мають інші проєкти й те, що мені вдалося почути, дуже сподобалося.

Більшість українських виконавців люблять пиво так само, як і я. Вони, як правило, дуже добре грають, завжди професійні зі своїми інструментами.

Про релізи

Декілька українських артистів вельми відомі у Канаді, але, думаю, це через Національний український фестиваль. Поза цим колом я не думаю, що багато артистів мають шанс приїхати сюди. Було б круто, якби одного дня я міг проїхатися туром по Канаді чи США з кимось з України.

Mad Heads дали мені свій альбом, коли я працював з ними, і у мене давним-давно є альбом Doping. Я думаю, що за пару років отримав кілька демо від людей, з якими грав, але не можу пригадати, від кого саме. Я в дорозі 7 місяців на рік, і моя пам’ять не дуже гарна.

На Національному українському фестивалі люди одягають мерч гуртів, які приїжджають до Канади, але я не пам’ятаю, щоб хтось із гуртів обмінювався там мерчем. Хлопець одного разу обміняв свою футболку Radiohead на одну з моїх футболок. Я думаю, він буквально зняв її з себе. 

Про лейбли

Я не знаю жодного українського лейбла. Я завжди був незалежним артистом і маю лише декілька друзів, які допомагають мені організовувати концерти.

Про концерти

Я був лише на тих шоу, що сам грав в Україні. Вони не сильно відрізняються від шоу в Канаді. Просто купа людей, які добре проводять час та горять під музику.

Український фестиваль досить великий. Зазвичай близько 10 000 людей, тож приємно бачити, що багато людей захоплюються українською музикою. Зрештою, ми всі любимо танці, напої та хороших друзів. Нам усім подобається мати безпечний простір, де просто можна бути самим собою. Мені дуже пощастило, що всюди, куди б я не поїхав, я знаходив це, і Україна не є винятком. У вас чудова сцена, і я сподіваюся повернутися через деякий час після виходу нового запису у наступному році!

Раніше в серії: https://www.neformat.com.ua/rubrika/foreign-view

Neformat.com.ua ©