Огляд естонської музичної сцени: Estoner та ще 10 цікавих гуртів

У 2018 році в рамках свого туру естонська команда Estoner відвідала кілька українських міст, а саме Київ, Харків та Львів. Музиканти пригадали пару випадків, які сталися з ними під час подорожей Україною, розповіли, що працюють над новим альбомом, який вийде разом із книгою коміксів про обскурного супергероя Асфальтмена, а ще порадили 10 крутих естонських команд на різний смак — від прог-року до дез-металу.

Estoner
Метал гурт із Талліна

Активні ще з 2009 року Estoner грають справжній мікс чудної музики. Вони випустили три альбоми й об’їздили чимало країн, від Франції до України. У 2020 році гурт виступав на фестивалі Eurosonic Noorderslag у Нідерландах. Їхня музика безперервно розвивається — новий вокаліст Віллєм Еплік (Intrepid, Weedbong) доєднався до гурту у 2021 році й ось їхній новий альбом уже на підході. І це попри те, що їхня репетиційна база повністю згоріла того ж року.

Майбутній альбом

Ми випустили наш попередній альбом "TAHM" у 2019 році й зараз уже працюємо над новим. Ми плануємо випустити його разом із коміксом, який репрезентуватиме альбом візуально. Або навпаки — альбом слугуватиме саундтреком до коміксу. Останній буде своєрідним сатиричним флешбеком до абсурдності радянських часів і матиме назву "The Amazing Radioactive Asphaltman" (Фантастичний Радіоактивний Асфальтмен). Йтиметься в ньому про дорожного працівника, який живе у 70-х та внаслідок дивного нещасного випадку опиняється "втоптаним" в асфальт. Певна річ, справа не обійшлася без ядерних відходів, тож він повертається до життя вже як Асфальтмен — супер(анти)герой, який намагається допомогти людям і одночасно спричиняє тону додаткової шкоди.

попередній альбом гурту

Зв’язок з Україною

Загалом ми зіграли чотири концерти в Україні — вперше у 2016 році, у львівському клубі Underground, тоді ми були в турі з Kannabinõid. Інші три виступи відбулися у 2018 році, тоді ми виступали в Росії, Україні та Білорусі. У тому турі ми грали у Yellow Zeppelin (Харків), Теплому Ламповому (Київ) та Музсвіті (Львів). Під час нашого останнього візиту сталося кілька сутичок із дорожньою поліцією, яка дала нам спокій лише після "щедрої пожертви", а телефон нашого ударника вкрали за лічені хвилини після нашого виступу. Попри це ми були в захваті від кожного моменту там і сподіваємося повернутися та зіграти ще більше концертів, а заодно показати вам наш новий матеріал.

Одна з найкращих частин будь-якого туру — відкриття нових гуртів. Ось кілька українських колективів, які нам подобаються і які ми знаємо чи то із сумісних виступів, чи то з відвідин їхніх концертів: Vovk, Stoned Jesus, Somali Yacht Club, Nonsun, Purple Blue, Straytones.

Андеграундна сцена в Естонії

Зважаючи на маленький розмір країни та невелику популяцію (приблизно 1,3 млн), Естонія має доволі яскраву та різноманітну сцену, де всі всіх знають і переважно ладнають одне з одним. З жанрової точки зору, у нас представлено майже все й ми маємо щонайменше одного крутого виконавця чи гурт у кожному жанрі. Проблема лише в тому, що з’являється небагато нових артистів, принаймні на метал-сцені. Під новими артистами я маю на увазі молодих людей, які створюють нову ж музику, тобто щось абсолютно свіже, не старих пердунів (як ми), активних понад десяток років, які нібито формують "новий" проєкт — це не рахується :D

Важливою для жвавості нашої сцени є діяльність двох ключових промоутерів, які діють протягом останньої декади, організовують багато подій та поширюють творчість багатьох чудових гуртів світом — DamnLoud Agency та Urban Culture Entertainment. Тож якщо якийсь український гурт захоче зіграти в Естонії, сконтактуйте з будь-якою із цих агенцій і, можливо, ми колись ділитимемо сцену разом ;)

Виступ Estoner у Києві, 2018

Естонська сцена та COVID

Початково в нас усе було зачинено й усі виступи були скасовані. Але більшість артистів побачила в цьому можливість повернутися до своїх печер і цілковито сфокусуватися на створенні нового мистецтва, ми — у тому ж числі.

Наші місцеві промоутери проявили велику стійкість протягом пандемії — вони уміло відклали й перебронювали багато виступів і деякі великі шоу таки відбулися, коли заходи безпеки стали м’якшими. Кілька клубів закрилися, але деякі, навпаки, винайшли інноваційні способи пристосування до нових реалій — один заклад почав готувати піцу та тістечка, а інший відкрився ще й як пивний магазин.

Але будемо чесними, пандемія важко вплинула на всіх нас психологічно, певною мірою, але вперед і вгору скажемо ми!

10 найкращих естонських гуртів (хто вони та чому ми їх вибрали)

Ось 10 естонських гуртів, які нам подобаються, у довільному порядку: