Arms and Sleepers коментують треки українських виконавців

Сьогодні, 31 липня, американці Arms and Sleepers, що неодноразово виступали в Україні, представляють новий повноформатний альбом "Memory Loops". Саме тому розповідаємо більше про нього, а ще попросили учасника дуету Мірзу Раміка (Mirza Ramic) послухати 10 українських виконавців та поділитися враженнями від почутого.

Arms and Sleepers
 

Це американський ембієнт/тріп-хоповий дует, до якого входять Макс Левіс (Бостон) та Мірза Рамік (Портленд). Гурт був заснований у 2006 році. Під час живих виступів музику супроводжують візуальні роботи Дадо Рамадані, художника з Бостона. Перший альбом "Black Paris 86" вийшов у 2007 році, а крайній "Memory Loops" - 31 липня 2020-го.

У рамках турне Північною Америкою та Європою навесні 2011 року музиканти відвідали, зокрема, Київ, Львів та Чернівці. Це був їхній перший візит до України. Згодом гурт ще кілька разів повертався, й останні їхні виступи у нас відбулися влітку 2019-го. 

Частина 1. Про "Memory Loops"

Сьогодні американський електронний дует Макса Льюїса та Мірзи Раміка — вони ж Arms and Sleepers — випустив новий повноформатний альбом "Memory Loops" на лейблі {int}erpret null. Реліз — третя з шести частин музичної серії 2020 року, що містить повноформатник "Safe Area Earth" та EP "Eastern Promises", які вже вийшли раніше цьогоріч (ще є альбом-сюрприз "Leviathan (In Times Of)", який був написаний під час карантину та вийшов у березні). Найважливішою темою музичної серії є "саморуйнування", причому "Memory Loops" репрезентує елемент психіки людини у цьому концептуальному проєкті.

Виступ Arms and Sleepers у Києві (Mezzanine, 2016)

Альбом яскраво демонструє повернення гурту до їхнього ембієнтного та посткласичного коріння, що раніше проявлялося на "Cinematique" 2007 року та "Nostalgia For The Absolute" 2011 року. 65-ти хвилинний "Memory Loops" — це колекція з 14 композицій — неквапливих, настроєвих і призначених для саморефлексійних та медитативних моментів. Багато в чому терапевтичний, цей новий альбом показує, як дует досліджує свої кінематографічні нахили більш цілеспрямовано, ніж у недавній творчості.

"Ми завжди зверталися до жанрів post-classical та ембієнту і ніколи не припиняли писати музику, що нагадує наші попередні релізи. Насправді, знадобився певний час, щоби новий альбом вийшов у цьому музичному стилі, але він, все ж таки, є природним продовженням того, чим ми завжди були, та того, що любили робити." — каже Рамік.

Такі артисти, як William Basinski, Library Tapes і Deaf Center спадають на гадку при спробі розмістити "Memory Loops" у музичному всесвіті порівнянь, — але альбом міцно стоїть сам на сам посеред інших, з його впливом джазу та французького кіно. "Memory Loops" — це ретельно продуманий ембієнтовий альбом, написаний та продюсований дуетом із 14-річною історією активного написання та випуску музики. Для прихильників Arms and Sleepers, які бачили, що гурт постійно занурюється в різні музичні жанри та стилі — творчої тенденції, яка стала визначати модус операнду дуету, новий альбом не повинен стати несподіванкою. 

Реліз уже доступний на всіх стрімінгових платформах.

 

Частина 2. Arms and Sleepers слухають українських артистів 

Коли ми почули про вихід нового альбому гурту, який так полюбився українським меломанам, вирішили написати про нього, але заразом, аби дотриматися концепції видання, попросили учасника гурту Мірзу Раміка послухати треки деяких українських виконавців. Музикант радо погодився, але наголосив, що буде максимально відвертим, а тому, можливо, і трохи критичним. Й ось, що з того вийшло. 

Endless Melancholy — Arrivals and Departures (ambient)

Я завжди любив ембієнт музику, і мені дуже сподобався цей твір. Музика, що розслабляє, плавна, і не намагається бути чимось, чим вона не є.

Grisly Faye — Fables (electronic, downtempo)

Я знаю Марго з Grisly Faye давно (фактично з 2011 року), коли Arms and Sleepers вперше приїхали в Україну. Я насолоджувався її роботою протягом багатьох років — творчість Марго значно покращилася, і вона знайшла свій класний стиль. Я чую трохи соло Тома Йорка у цій пісні, що, звичайно, чудово.

Tyupa — Привид (chillout / downtempo)

Це крута мелодія — мені подобається, коли артисти тримаються рідної мови у вокалі та назвах пісень. Темп цього треку дійсно приємний, а емоція за музикою переконлива.

2sleepy — A Driver For The Night (downtempo, indietronic)

Я не розумію цієї пісні. Це звучить безладно і заплутано. Це мені не сподобалось, вибачте.

Heinali — Diurnal Song (ambient, avantgarde, experimental jazz)

Цікаво. Не впевнений, що зміг би слухати цю пісню на повторі, але я поважаю ідею музики. Мені подобається багато виконавців, бо я поважаю їхні композиційні ідеї, але це не музика, яку я завжди можу слухати. Ця пісня, однозначно, звучить оригінально і неповторно, що класно. Можливо, я б хотів, щоб це було просто трохи більш мелодійно, але що, на чорта, я знаю. Це авангард — і це абсолютно добре.

Katarina Gryvul — lucid dreams (ambient, experiemental)

Я знайомий з роботою Катаріни, вона приїжджала на шоу Arms and Sleepers у Польщі, і мій лейбл -- {int} erpret null -- співпрацював з нею на короткому музичному творі (який мені дуже подобається). Знову ж таки, ця композиція є суперекспериментальною та авангардною, це не те, що я міг би слухати на повторі, але я поважаю ідеї, що стоять за нею.

r.roo — ghost dance (idm)

Ця пісня для мене теж не має сенсу, вибачте. І вона занадто довга. Я думаю, це, мабуть, для гулянь/танців, які я розумію, але мені просто не подобається така музика.

REGINA COLLAGE — Promenade (electropop)

Ще одна українська артистка, з якою я знайомий — отримав увесь цей альбом у березні, коли грав у шоу у Львові. Дійсно насолоджувався релізом, тож я поділився ним із деякими друзями, яким теж сподобалося. Мені подобається дивна атмосфера lo-fi, короткі влучні пісні та креативність за ними. Дуже круто.

stonefromthesky — Future Territory (electronic)

Це було цікаво — мені сподобалось багато використаних звуків, а також трохи темний вайб пісні. Можливо, мені не дуже сподобалися усі звуки ударних, але я думаю, що це було в плюс для пісні. Трохи нагадало мені Кріса Кларка та Trentmoller.

Starless — Kviten' (inudstrial, noise)

Що, на біса, це таке? Круто, мені подобається.  

Arms and Sleepers у мережі:

https://wearearmsandsleepers.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/armsandsleepers/
https://soundcloud.com/arms-and-sleepers
https://www.facebook.com/armsandsleepers

Neformat.com.ua ©