5 найкращих Dungeon Synth альбомів від Дмитра Кумара (1914)

Дмитро Кумар добре відомий своїм дез-метал гуртом 1914, але коло інтересів музиканта доволі широке і в нього потрапляє чимало різної музики, зокрема й Dungeon Synth. Підбірку саме цього жанру за 2021-ий Дмитро вирішив скласти для Неформату. 

 

Дмитро Кумар
Фронтмен blackened sludge/death metal гурту 1914

Раніше відомий також проєктами Ratbite, Люстри Чижевського, Johnny B Gut, Stalag 328. Гурт 1914 співпрацює з лейблом Napalm Records, на якому цьогоріч видав третій повноформатник "Where Fear And Weapons Meet" (2021).

 

Mithril Axe — Hithaeglir

Цей рік був багатий на класні релізи по Dwarven Synth, зокрема по світу Середзем’я, тож цьогорічні хайлайти полюбе містять декілька релізів дварфячої музики.

Бойовий і глибокий дворф сінт, зроблений у ключі набираючого обертів напрямку Basque dungeon synth militia (так-так, вони не тільки намагаються сепаруватись територіально, а і музично, той самий Narbaiz, Lord Orots чи Elffor).

Хороша підземельна музика для партій в D&D, поганяти в RPG чи почитати фентезі.

 

Minas Tirith — Battle For Middle​-​Earth

Ще один цьогорічний хайлайт по Dwarven Synth\Battle synth\Tolkien synth, а місцями це вже звучить як щось із Summoning чи Caladan Brood. (Власне, кавер на Summoning і є в альбомі). Епічно, розмашисто і досить cinematic. Реально альбом навіює відчуття битви, розмаху, в голові випливають картини Битви при Азанулбізарі. Ідеальна музика для гри, скажімо, в Dragon Age, звісно за дворфа)

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Fåntratt — Halvgången

Класичний представник третьої хвилі Dungeon Synth (так би мовити, DS revival), що на рівні з Örnatorpet, Goblintropp, Mörka Skogens Vindar, Taagebue й іншими повністю йде в оспівування легенд та міфів Скандинавії, зокрема частини про Альвів, Цвергів, Тролів і їхнє життя та пригоди. Зроблено більше в ключі old school dungeon synth, хоча відрізняється від нього світлішою, менш монотонною і більш оркестровою музикою.

 

Sombre Arcane — Realmsong

Переносимося зі старого світу у США, які наразі продукують і видають одні з найкрутіших релізів у світі DS, зокрема найпотужніші тематичні лейбли, фестивалі, музичні конференції, друковану періодику тощо. Гіг-культура у Штатах стоїть на порядок вище за Європу, тож не дивно, що DS як стиль там отримав величезне поширення.

Цей проєкт — не виняток, він вийшов із гіківської D&D тусовки, але стилістично гурт (а це вже гурт, бо в ньому два постійні учасники + запрошені гості) залишається там і пише музику для ігрових модулів. Цей альбом створений по світу і сетингу Forgotten Realms (що навіть видно з оформлення і назви альбому), який наразі є найбільшим і найвідомішим у світі сетингом D&D. Найвідомішими іграми у ньому є Baldur’s Gate, Icewind Dale та Neverwinter Nights. Тож цей альбом є чудовим саундтреком до партії в D&D чи будь-якої гри по світу.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Old Sorcery — The Hand Of Merlin

Ну і безпосередній топ цього року — монолітна, нереально довга (майже дві години), епічна робота, саундтрек до одноіменної гри.

Те, що DS проєкти пишуть саундтреки до фентезійних ігор, досить логічно, правильно і часто цікаво. Згадайте, наприклад, шедевральний і неперевершений саундтрек до гри "The Longing" (2020) або ж саундтрек Gnoll до варгейму "Zargo's Lords", або його ж до серій "Cro​-​man" і таке інше. Тут цей абсолютно різносторонній фін написав довгий, захопливий саундтрек, що виявився, якщо чесно, в рази цікавішим ніж гра. Це і не дивно, адже він відповідальний за два найпотужніші та вже фактично культові (ага, спробуйте їх купити на вінілі) альбоми у світі DS - "Realms of Magickal Sorrow" (2017) і "Strange and Eternal" (2019). Між ними він встигає випускати не менш прекрасні олдскульні альбоми по atmospheric black metal. Але незалежно від того, грали ви в гру чи ні, альбом звучить просто шедеврально і круто сам по собі. Дуже епічно, оркестрово, продумано, з нереальною потужністю і навіть місцями агресією. Самобутня робота, якій по суті й не потрібна гра.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Більше матеріалів із серії ТОП-5 альбомів 2021-го шукайте тут.

Фото надане героєм матеріалу 

Neformat.com.ua ©