5 найкращих блек-метал альбомів від Олександра Кітаєва

Завершує наші новорічні топи із блековою підбіркою Олександр Кітаєв — фронтмен Vidmershiy Shmat, (у минулому фронтмен listera. та гітарист-вокаліст у NoirPill) й один з організаторів ряду концертів Pelena у Житомирі. 

За цей рік дуже багато хороших релізів і неочікуваних, як по музиці, так і по звучанню. Можу виділити Darkthrone — "Eternal Hails" та Deafheaven — "Infinite Granite". Окремо дуже приємно, що українські блек-метал гурти та проєкти потрапляли у топи, як-от Këkht Aräkh — "Pale Swordsman" чи 1914 — "Where Fear And Weapons Meet". Але говоритиму я не про них, бо, думаю, ви це все одно слухали.

Portrayal of Guilt — We Are Always Alone

Я вважаю, що це найцікавіше, що трапилося з блек-металом останніми роками (окрім Deafheaven, які випустили shoegaze альбом, але це окрема історія, не про блек). Portrayal of Guilt — майстри розмивати жанрові кордони, тож складно сказати, чи це screamo з елементами black metal, чи blackgaze гурт, що сягає корінням у metallic hardcore, чи щось інше. І цим вони мені й подобаються, напевно, бо я і сам не люблю рамки стилів, але найголовніше — це емоції, які лишаються центром пісень Portrayal of Guilt. Кожен текст вокаліста — це портал у депресивний епізод, додайте уривчастий блек-метал риф у куплеті, або метал хк риф у приспіві, і цей коктейль передає слухачеві всю бурю емоцій!

Стримінги

 

Lamp of Murmuur — Submission and Slavery

Це певна данина музиканта норвезькій другій хвилі у плані сирого блек металу, але з нальотом Gothic rock, dark wave 80-х. Обкладинка відсилає до "Floodland", альбому Sisters of Mercy 1987-го, а остання пісня — це кавер на Christian Death — "As Evening Falls". Виглядає, ніби блек-металісти тусять у Batcave.

Пісні, з одного боку, пронизані люттю блек-металу та мелодійними соло дет-року, а з іншого, водночас зберігають цілісну картину, похмуру та любовно сумну. Я думаю, лідеру проєкту подобаються ці два напрями у музиці. Як і мені, чому я і перейнявся альбомом.

Youtube Music 

 

Kanonenfieber — Menschenmühle

Це концептуальний альбом, "покликаний вшанувати пам'ять незліченних жертв Першої світової війни". Люблю історію з дитинства, тому й зацікавився, ну і факт, що мої родичі воювали на тій війні по різні боки.

Особисто мені реліз дуже сподобався через суміш мелодик блек і блекенд дет металу, ще є вилазки на територію дум-металу, що дає велику різноманітність у плані мелодій та ритміки. Семпли та польові записи того часу надають концепції глибини та допомагають поринути в атмосферу альбому. Особливо від епічного моменту, коли гітари змішуються зі звуками кулеметної черги, потім імітують її, а потім до неї приєднуються ударні. Сам альбом не привносить нічого нового у стиль, але він дуже хороший, враховуючи, що це one man band. Безнадійність, хаос та втома — таке почуття та ідея проходить через весь реліз!

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Annihilus — Follow a Song from the Sky

Я люблю нойз-рок, shoegaze, усю цю стіну звуку, а коли це є і в блеку, то дуже заходить. У цьому альбомі таких елементів предостатньо, а весь цей нойз робить блек з усім його звучанням більш атмосферним і зчитуваним. Пісні потопають у реверберації та ехо, вокал як із печери чи підвалу. Дуже емоційно заряджений альбом. Для любителів брудного звуку обов'язковий!

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Ghost Bath — Self Loather

Не міг не згадати у своєму топі dsbm, напевно, одне з найцікавіших відгалужень блек-металу.

"Ghost Bath" означає самогубство через утоплення! Це,  до речі, видно й у кліпі "Convince Me to Bleed", де головний герой тоне в кінці. Музиканти грають суміш dsbm, відповідно вся лірика про самотність та подібне, і post black metal останнім часом, звідси чистіше звучання, цікаві структури треків, піаніно, вставки плачу. А депресив все-таки проноситися скрізь, і це виявляється у мелодіях, вокалі та ліриці, присвяченій почуттям самотності, депресії та розпачу.

Особливо порадували фортепіанні партії та акустична гітара, які справді пов'язують все воєдино, але не виглядають нав'язливими або набридливими.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

 

Більше матеріалів із серії ТОП-5 альбомів 2021-го шукайте тут.

Neformat.com.ua ©