Tank-2000 - Positive Rage (2018)

Напевно, у вітчизняного пересічного слухача український хардкор може викликати неоднозначні емоції або враження, залежно від того, під яким кутом дивитися на загальний стан справ. Ну хардкор і хардкор, так? Що в ньому особливого? Але, можливо, треба просто мати бажання побачити більше та, озброївшись віртуальною лопатою, відкопувати реліз за релізом? Отоді є великий шанс побачити картину з усіх можливих сторін.

Жанр в Україні, насправді, представлений порівняно невеликою кількістю гуртів, але майже кожен із них відрізняється один від одного. Дехто заграє із металічними вставками (Knifeman); дехто робить звучання важчим та знижує стрій чи швидкість гітар (Juggernaut); хтось надихається сонячною Каліфорнією 90-х та скейт-панком (Redemption); хтось робить ставку на змішування пост-хардкору та гранжу (Bluesbreaker); якісь гурти більше уваги приділяють мелодіям та емоціям (Wendeavor та Orpha).

044Hardcore продовжують збирати навколо себе гурти, що, нібито, можна поставити в один ряд, але кожен з них має свої особливі погляди на жанр у цілому. Ось, до прикладу, Bluesbreaker, котрі з останнім релізом стали спокійнішими та, напевно, більш філософськими, але вогонь іх живих виступів нікуди не подівся. Або Reminded, для чіткішого опису важкості музики яких краще за все підійде артворк альбому "Vulgar Display of Power" від Pantera. Є також молода кров - Tank-2000, котрі видали дебютну платівку "Positive Rage", показуючи хардкор не тільки зі сторони музики для мошу.

Про гурт

Tank-2000 - це наймолодша кров об’єднання 044hardcore (якщо не брати до уваги шугейзерів Almaz), яка активно почала кипіти приблизно три роки тому. Це був гурт, який створив першу демку у 2016-му за 420 гривень після 10 відіграних концертів та власноруч займався її зведенням. Так було три роки тому.

Про альбом

Дев’ятого листопада 2018 року bandcamp гурту оновився й у світ вийшла робота "Positive Rage", що своїм прикладом показала, як гурт повинен еволюціонувати від сирого демо до продуманого повноформату.

Від створеного матеріалу після 10 івентів слід геть розвіявся - накопичення відбувалося протягом двох років. Запис за 20 баксів переріс у столичну Checkpoint Studio. Зведення із власних рук перейшло до рук Will Killingsworth із Dead Air Studio, Western Mass, USA

Про музику

За десять хвилин та сім треків, не зникає відчуття цілісності роботи - кожен гітарний риф або хук відчуваються саме на своєму місці, немає чогось зайвого. Здавалося б, через загальний хронометраж буде важко вирізнити якісь деталі, але саме через такі складові, через такий музичний пазл складається повна картина, суть якої у донесенні меседжу - хардкор це не тільки качові брейкдауни нової школи або hardcore punk на великих швидкостях.

  • Відкриває альбом композиція з досить цікавою назвою "Back In Business", яка всього лише за хвилину показує, що від гучного хардкор-панку дворічної давнини не залишилося майже нічого, гурт бере за основу власне осмислення груву та мелодійності. Середньотемпове ядро жанру, його качаюча серцевина, звісно, нікуди не ділася, але зараз вона окутана чистим звуком та кроками туди-сюди від сучасного звучанні NYHC до його класичного вигляду.
  • "No Matter What It Takes" зроблена за таким же прикладом, як і попередня робота, котра, до слова, мені найменше на альбомі нагадує про відношення до 044Hardcore.
  • Якщо казати про щось просте і влучне, то це може бути "Feel Free". Умовно її можна розділити на дві частини, де перша - це швидкість та навіть трохи хаотичних ходів, у той час як друга - спокійніша, немає перестрибування із місця на місце у плані темпу, і все це за 53 секунди!
  • На передостанньому місці у списку стоїть інструментальна "Autist Stomp II", початок якої був ще у дебютному демо "demo-2016".
  • Закриває реліз однойменна "Positive Rage", у якій загравання зі швидкістю поступово переходить у сповільнену суміш, котра нагадує, що праотцем сладжу є хардкор.

Про тексти

Якогось єдиного меседжу, що був би основною кожного тексту тут немає. В окремих фрагментах можна побачити як традиційно мотивуючі гасла, так і відверті слова ліричного героя, про те, який він негативний персонаж:

Stop kissing the ground, start writing your own fate
Release your inner power now, before it's too late
_____
Припини цілувати землю, почни створювати своє майбутнє
Дай волю зараз силі, що всередині, поки не стало надто пізно
"No Matter What It Takes"

Play by someone else's rules, I disagree
There’s a desire to be somebody, bigger than just being
So now I swim against this fucking stream
Cuz that's the only way I can feel free
_____
Я не згоден грати за чужими правилами
У мене є бажання бути кимось більшим, аніж просто бути
Тож зараз я буду плисти проти цієї чортової течії,
Бо це єдиний спосіб відчути волю
"Feel Free"

I’ll be an egoistic freak till the day I die
Such a piece of shit like me, you need to try to find
Time goes by, I'm still the same scum of mankind
_____
Я буду егоїстичним фріком до самої смерті
Тобі ще варто пошукати такий шмат лайна, як я
Час йде, але я все той же людський покидьок
"About Myself"

Висновок

Tank-2000 із гурту слабо граючих дітей 2000-х виросли до рівня, котрий показує, що таке справжня прогресія у рамках гурту. Від шумного, навіть нойзового хардкору до хардкору, у якому знайшлося місце цікавим соло, даунтемпо та високим швидкостям. Цією роботою вони гучно заявляють, що не дарма займають місце у 044hardcore.

Гарна та впевнена робота, хоча і доволі коротка.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Tank-2000 у соцмережах:
https://tank-2000.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/044tank2000/

Neformat.com.ua ©

1. Back In Business
2. No Matter What It Takes
3. Loud And Clear (The Abused)
4. Feel Free
5. Autist Stomp II
6. About Myself
7. Positive Rage

09.11.2018
9 листопада 2018