хоча, здавалося, він вже давно сягнув межі можливого.
Перед нами постала непроглядна стіна диму, пороху й  газів.

Ернст Юнґер. «В сталевих грозах»

рассвет на реке Ипр
косые штрихи дождя

Oneyroid– Иприт

Заснована якраз до столітнього ювілею Великої війни, більше знаної нині як Перша світова (і в перший рік нинішньої російсько-української війни), львівська група з символічною назвою 1914 стрімко увірвалася до сфери, що зветься українською метал-сценою. Почалося все в тому-таки 2014  випуском двох синглів, які засвідчили серйозні наміри львів‘ян і завдяки оригінальній тематиці привернули до них значну увагу вітчизняних металхедів. Наступний сингл «Zeppelin Raids» ще більше підігрів інтригу, проте чекати релізу повноформатника довелося аж до грудня 2015. Як нескладно помітити, Перша світова є війною значною мірою призабутою (на відміну від Другої, події якої навпаки впливають і впливатимуть на сучасність), тож і метал-музиканти вкрай рідко шукають натхнення в сюжетах битв сторічної давнини. Тим цікавіше слухати дебютник 1914, у треках якого до того ж відчувається, що його автори – далеко не новачки в музиці.

Не дивно, що така тематика спонукала «ансамбль осколково-фугасної музики» (як самі себе напівжартома деколи величають 1914 в соцмережах) до поєднання у своїй творчості рис блеку, дезу й дум-металу. Дещо забігаючи вперед, зазначу, що цей сплав їм вдався на славу, альбом сильний насамперед своїм грамотним і переконливим саундом.

Перше, на що звертаєш увагу при знайомстві з цією платівкою – це властива їй рамкова композиція трекліста. А поміж інструментальними інтро й аутро на слухача чекають 8 «забійних» пісень, які запросто можна було б назвати супербойовиками, якби не атмосфера зневіри, гіркоти й пригнічення, густо й в‘язко розлитих в їхній ліриці на спомин багатосоттисячних жертв цієї макабричної війни, де вперше в історії на перший план вийшла техніка. Власне, саме тут стає цілком зрозумілою присутність терміна «есхатологія» у назві альбому й саме звідси проростає його спрямованість, в якій годі шукати чогось героїчного.

З одного боку, таке бачення випливає зі специфіки самої Першої світової, але значно більше – із сучасного нам «світського гуманізму», який є одним із відгалужень нігілістично-постмодерного дискурсу. Про феномен модерної війни як явища написані гори літератури, слухачам же дебютного лонгплею 1914 варто мати на увазі, що тут маємо справу із саме таким нетрадиційно-«гуманістичним» підтекстом, який контрастує з брутальністю музики й дуже вдалим для неї хтонічним вокалом Діми Кумара. Про таку точку зору свідчить і недавній сабжевий пост групи, присвячений черговійрічниці початку WWI, де безапеляційно стверджується, що «за цих сто років людство так і не вивчило страшний урок, так і не зрозуміло нічого. Так і не навчилось цінувати життя.» Але ті, хто уважно читав фронтову прозу знаменитого відчайдуха Ернста Юнґера, знають, що не все так однозначно, тож сучасне моралізаторство на цю тему (попри всі фронтові жахіття) виглядає досить-таки плакатно й водночас прісно.

Окрім цього, враження від альбому нічого не псує, кожен риф – на своєму місці, і попри відсутність розлого-епічних гітарних соло чи якихось реально несподіваних прийомів у подачі, матеріалу цієї суворої платівки не бракує різноманітності. Особливо запам’яталися згаданий вже трек «Zeppelin Raids»(завдяки соковитому груву й сигналам повітряної тривоги) і «турецький» «Ottoman Rise» (через рефрен «Inshalah!» в якому диски й касети з альбомом напевно продаватимуть незабаром у європейських дістро з наліпкою «notforairplay», зважаючи на нинішню геополітичну обстановку). Також варто відзначити прикінцеву композицію «Battlefield», яка вдало підбиває собою підсумки всім прикметним віхам Великої війни, що пронеслися щойно просторами уяви слухача.

Факт виходу такого альбому є дуже корисним для української метал-сцени, адже він ще раз поєднує її з європейським контекстом. Окрім цього, тема WWIне менш актуальна й для самої України, зокрема й тим, що, як зазначив лідер 1914 під час торішнього виступу на фесті ElectricMeadow, «до цих пір на території України лежить майже мільйон людей, які загинули під час  Першої світової війни: Карпатська зимова операція 1914-1915 рр., Брусилівський прорив 1916 р. Вони так і залишились на схилах Карпат і в лісах Волині.»

Насамкінець пораджу слідкувати за новинами групи, адже зовсім скоро має вийти їх спліт зі стовпами американського мілітарного блеку Minenwerfer, присвячений Карпатській зимовій операції та участі Українських Січових Стрільців у ній у складі Австро-Угорської армії. Окрім цього, 1914 обіцяють ще цьогоріч засісти за створення другого повноформатника, тож сумніватися у перспективах цієї команди не доводиться.

01. War In
02. Gasmask
03. Frozen in Trenches