Sea Berth - White Whale (2018)

Sea Berth — псевдонім Назара Ткачука, незалежного музичного продюсера з України. Цей проект вбирає теплу гаму стилів: чілвейв, дрім-поп, інді-поп, а з новим релізом знаходить межу з hip-hop’ом та r’n’b. Зі своїм першим треком, "I’m Not Sure", Sea Berth з’явився на YouTube-каналі ThaLazyLame та має вже понад 180 тисяч прослуховувань. Минулої осені у нього вийшли 4 сингли, в яких чути пошуки стилю: від гітарної енергії інді-року ("Call The Cell Phone) до повільної балади, на кшталт Cigarette After Sex ("I’m Faded"). 12 квітня на події 17TH Odessa Fashion Day виконавець презентував трек "C O N T R O L", класичний хаус в стилі Madonna "Vogue" з відголоском Kraftwerk "Tour De France". І, нарешті, 14 вересня Назар дозрів до повноцінного ЕР "White Whale".

В Україні лиш одиниці знають про існування Sea Berth, у той час, як у нього буквально просять нової музики американські та європейські радіо. Власне, цей огляд і є спробою заповнити прогалину національної гордості та познайомити читачів з вершковою музикою Назара.

14 вересня за підтримки молодого британського лейблу Bad Bat Records, вийшов 13-хвилинний ЕР, "White Whale", еволюційний реліз для Sea Berth. Співзвучність ніжної лірики, сучасних бітів та старих аналогових синтезаторів породжують глибшу енергію, ніж в, подібній стилістично, популярній YouTube-трансляції "lofi hip hop radio 24/7". Комфорт міні-альбому "White Whale" досягнутий відчутною увагою до деталей, бо, щоб зробити такий звук, треба тоненьким еквалайзером вирізати всі неприємні частоти. Звісно, це робота для терплячих.

Уся творчість Sea Berth прошита теплим гітарним звуком з великою кількістю реверберації. До нього додається мелодійний шершавий голос; подібну обробку можна розчути в гуртів Craft Spells та Wild Nothing. Ці ознаки характерні для стилю dream pop, яким в 1990-х називали музику лейблу 4AD з її потойбічними обробками вокалу та просторими гітарами Robin’а Guthrie. Після 2010 напрям набув нової сили через колективи Beach House, The Radio Dept., Teen Daze. Останній перейшов від dream-pop’у до chillwave’у, домішуючи в гулкі гітари повільні, синтетичні барабани з тою ж реверберацією. Подібні нахили лунають і в Sea Berth: в останньому релізі "White Whale" з’являється більше акценту на ударних, вони навіть протискають гітари з вокалом (пісня "Let You Know") ефектом sidechain-компресії. Схожий ефект вже був помітний в червневому синглі "Bed". Ця риса стосується, зокрема, нового хіп-хопу. Sea Berth зрізає частотний "верх", тобто проміжок від 5 до 20 тисяч герц, що дає певний lo-fi, ефект аудіокасети. Так утворюється теплий та ностальгійний звук.

Пісні на "Білому Киті" мають різні функції, відповідно до положення в міні-альбомі:

• "Let You Know" дає перший поштовх, рухається завдяки бас-бочці на першому плані під текст "I just want something more/I just want to let you know" (Я просто хочу чогось більшого/Я просто хочу, щоб ти знав (-ла). Ці слова звучать, як тривожна передмова, як перше, що кажуть на побаченні у переломний для стосунків момент.
  • Наступний трек "Push" і ритмічно, і словесно стає зізнанням та плануванням дій: "I will take you back" (Я заберу тебе назад), "I just wanna fix to convince my heart" (Я хочу все виправити, щоб заспокоїти моє серце).
  • З піснею "Late Night" чути заспокоєння та втілення бажання. М’який біт та вокальні лінії нагадують релізи від Frank Ocean. Це порівняння можна задіяти й до всього ЕР. Крім того, подібні house-синтезатори можна впізнати в роботах tchndrmlvthn.
  • Останній же трек продовжує настрій попереднього, "I don’t know", буцімто переносить автора в його повсякденний стан.

Звісно, робити lo-fi музику, з одного боку, здається дивним: технології дозволяють чисто записатися й показати усі частоти. З іншого, обрізаний верх та хірургічне втручання в аудіоспектр можуть зробити спокійний, ненасильний, співчутливий настрій пісні. Тож міні-альбом "White Whale" має шанси сподобатися інтровертам, людям зі стресовою роботою та мрійникам.

Посилання:

1. Let You Know
2. Push