Nabaath - Firestorm Bringer (2017)

Для мене гурт Nabaath завжди був трохи загадковим. Самі подумайте, вони не є гуртом видатним і дуже відомим на українській чорній сцені. У глобальному сенсі, європейському чи світовому, цей гурт - явище майже непомітне (на жаль). Разом з тим, із найпершого мого прослуховування, у їх музиці було впевнене відчуття перспективності та очікування. Відчуття, що близько той момент, коли відбувається критичний злам і гурт стає загальновідомим (у масштабах блек-метал сцени). Десь у такому стані для мене були справи після останнього повноцінного альбому Nabaath - "Common Graves" (2015).

Але чим далі, тим більше це відчуття втрачає свої іскри, а спалах актуальності поступово згасає. На превеликий жаль, це доля багатьох українських блек-метал гуртів. І не тому, що вони погано грають чи просто в чомусь не дотягують певної умовної планки. Якраз навпаки, мова про тих, які мають у своїх патронташах пристойний набір куль, а подекуди і важчу артилерію. Але все одно лишаються "одними з".

Чим краще гурт грає у своєму напрямку, тим меншу увагу він може отримати. Звісно, музичний андеграунд є андеграундом. Тут треба покопатись, щоб знайти щось цікаве, але це заняття не для кожного. Є певні нюанси і в музичному бізнесі. Дехто роками їздить на старому коні репутації та колишніх здобутків. У результаті, увага потенційних слухачів до якихось цікавинок чи новинок просто не доходить. Та і самі гурти, на музику яких маєш певні очікування, можуть зовсім не радувати регулярністю релізів. У конкретному випадку - всього один EP "Firestorm Bringer" за два роки.

Згідно з метал-архівами, Nabaath було створено у далекому 2002 році в російському місті Обнінськ. Згодом, місце постійної дислокації змінилося на Київ. Протягом шістнадцяти років своєї історії у складі гурту був незмінним лише один учасник - Warkhoros. Очевидно, ця людина і є двигуном та основним композитором музики. Він же є відповідальним за роботу над записом - зведення, мастеринг, продюсування. Відтак музика гурту виконана якісно та довершено.

EP "Firestorm Bringer" був виданий українським лейблом Noizr Productions у серпні 2017 року. Складається реліз з двох основних набоїв - це дві пісні, плюс аутро на третій доріжці у якості контрольного пострілу. Перша однойменна пісня "Firestorm Bringer" без зайвих розгойдувань підхоплює нас фактично там, де полишив у 2015 році попередній альбом "Common Graves". Швидкісна пісня, після кількох прослуховувань розумію, що цікава вона саме через ударні партії. Так, ніби вони побудована навколо технічної гри ударних. І ще цей несамовитий хворий сміх всередині доріжки.

Далі, ніби холодний темний стрімкий потік гірської річки, нас несе пісня "Corpses of All Religions", судячи з назви якої вкотре підіймаються релігійні питання (текстів, на жаль, знайти не зміг). У порівнянні зі згаданим вище попереднім альбомом, звучання гурту не зазнало принципових змін, хіба стало трохи більш агресивним. Та для блек-металу це тільки похвально. Закриває коротку вакханалію аутро"Voices of Hell" – гнітюча какофонія важких гітар і неначебто якихось ритуалів, які провадять темні сили потойбіччя.

Зі стилістикою гурту все чітко і зрозуміло. Це в міру технічний black metal європейського ґатунку (у сенсі коренів), ніякого додаткового навантаження у вигляді клавішних чи атмосферності. У цьому сенсі Nabaath викликають у пам’яті ряд приємних для вух асоціацій з музикою бельгійців Enthroned (часів альбому "XES Haereticum") чи зі славнозвісними поляками Behemoth, коли вони у кінці 90-х років ще тільки почали свою еволюцію від традиційного black metal до більш технічного матеріалу.

І знову Nabaath, трохи привідкривши завісу та вказавши напрямок, лишає в очікуванні чогось нового, потужного, цікавого. Наразі від гурту вже досить довгий час не було жодних публікацій у соцмережах чи на офіційному сайті. Незрозумілою є перспектива наступного альбому. На якому він етапі? Коли вийде? Чи буде взагалі? Нічого не вдієш, чекатиму.

Інжиніринг, зведення та мастеринг — Warkhoros у TyrantStudio.
Продюсування — Nabaath.
Nabaath: Warkhoros – усі інструменти, вокал; Zork – гітари