Mizantropia - Out of Mind (2018)

Запорізький гурт Mizantropia почав свій шлях півтора десятиліття тому. Подолавши час та численні зміни складу гурт виріс із любительського колективу, котрий, як я пригадую, на межі 2003-2004 років сприймався радше як жарт чи випадковість, до професіоналів важкої готичної музики. Поступово удосконалюючи й шліфуючи своє мистецтво Mizantropia записали та видали кілька альбомів та синглів. І ось в перший день осені 2018 року вийшло нове дітище Mizantropia – альбом "Out of Mind".

Перше і найважливіше, що хочеться написати стосовно альбому "Out of Mind" - його приємно слухати не тільки сидячи в автобусі або під час занять у спортзалі, як то нині відбувається у більшості випадків. Завжди десь поспішаючи, займаючись своїми буденними справами, що, на жаль, часто диктує наше повсякдення і швидкі темпи життя, ми відсуваємо музику в розряд фонового супроводження. "Out of Mind" класно слухати у якості рецензента, розкладаючи його на купу деталей. а також у якості меломана та шанувальника різних напрямів у "важкій" музиці, який може собі іноді дозволити сісти й просто протягом майже години вслухуватись, як ті деталі складаються у музичне полотнище. 

Друге, про що варто сказати та розписати детально, - це прогрес Mizantropia в сторону значно важчого звучання. Це було дуже приємною несподіванкою. Тобто Mizantropia ніколи і не грали легкої музики, але разом з тим, якщо порівнювати з попередніми записами, цей рух дуже помітний. Для гуртів, які грають мелодійну готичну музику, подібне не є характерним. Такі речі більше притаманні для death metal, наприклад, де звіріти від альбому до альбому - норма. Окрім того запоріжці значно додали динамічності, швидкості та зробили акцент на енергійній подачі музичного матеріалу на альбомі. У кожній окремій пісні велика увага надана побудові композиції. Зроблено так, щоб відчувалось різноманіття, але не перетинались межі та все лишалось в рамках "однієї обойми".

Відчувається кропітка і відповідальна композиторська робота, результатом якої стала музика, яка стилістично розвинулась за рамки того, що прийнято розуміти під gothic metal. Дуже добре чути, що ставка тут на гітарну роботу та на енергетику пісень з тим, щоб зацікавити максимально широку аудиторію слухачів. Тут практично немає місця готичній меланхолійності, спокійним і сумним пасажам. А внаслідок більш агресивного матеріалу та партій клавішних, які радше змусять згадати про кращі роки symphonic black metal, аніж, знов-таки, викличуть асоціації з gothic metal, утворюється особлива атмосфера припливу енергії, не лишаючи шансів спустошеності. Таким чином можна зробити висновок, що на "Out of Mind" гурт вже на повну грає extreme gothic metal, залізобетонною основою якого є black metal, melodic death metal та doom metal у своїх мелодійних проявах. Щодо вокалу: екстремальний скрімінг вокалістки на альбомі домінує практично у всіх піснях, а чистий вокал (хоч дійсно потужний і приємний) тут швидше покликаний, щоб музика стала більш насиченою і повнокровною.

Загальне звучання гурту на записі не має якихось суттєвих недоліків. Можна сказати, що з NutsForAll Studio гурт витиснув максимум. Але все ж хочу і мушу зауважити один нюанс, який в цілому не впливає на сприйняття альбому і не є критичним - на "Out of Mind" присутня така собі стриманість, чи то скутість звучання. І якщо до запису вокалу, гітар та басу питань немає, то у партії ударних чуємо найбільші прояви цієї скутості. Як загалом на альбомі, так і в рамках окремих пісень (наприклад, на "Вдоль пустынных аллей") барабанні партії звучать не монолітно, не "єдиною батарею", як мало би бути, а так, ніби записувались у різний час і з дуже різним настроєм.

Другий фактор, який висвітлює сказане вище, це партії клавішних та оркестрування, як ключова складова симфонізму на альбомі. Фортепіанні партії насичені та яскраві, у той час, як решта "оркестру" десь у тіні сцени та так, ніби їх з одного місця на інше переставляють. Ось такий дисбаланс. І тут питання навіть не у вмінні музикантів виконати власну музику. Швидше за все, звук, який отримали у результаті роботи, став певним компромісом між тим, що було задумано, і реальною змогою записати та "визвучити" щось у студійних умовах.

Наостанок скажу, що повторно відкрив для себе гурт Mizantropia на "Out of Mind". Вони змогли розвинутись, перекроїти свої надбання, показати себе у максимально вигідному світлі. Безумовно, це кращий їх твір на сьогодні. І дуже цікаво, що ми з вами почуємо на наступному альбомі, якщо музиканти збережуть темпи прогресу і поставлять планку вимог до себе ще вище.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Mizantropia у соцмережах: 

https://www.youtube.com/watch?v=NkdNIV3DLQg
https://mizantropia.band/
https://play.google.com/music/m/Bikqnbkhpl3dqvxtswld663zogi?t=Out_of_Min...
https://www.facebook.com/pages/biz/Mizantropia-130594892316/

Neformat.com.ua ©

1. My Forgotten Sins
2. Act of Freedom
3. Out of Mind
4. Вдоль пустынных аллей
5. Любить вечно (To Love Forever)
6. Don't Forget
7. Nowhere
8. My Wisdom
9. Vengeance
10. Километры (Kilometers)
11. Black Idol