Kortofertos - The Frozen Book (2016)

Погодьтесь, не часто доводиться зустріти серед усього сучасного творчого різноманіття людину-творця (музиканта), який ставить за мету створення не лише атмосфери для власних окремих творінь, а який прагне дати життя цілому світу, що вируватиме своїм життям, де музика одна зі стежок, що до нього вестиме слухача (чи то пак спостерігача). Так, ми можемо згадати цілий ряд переважно закордонних музичних проектів (колективів), які відомі своїми концептуальними роботами (альбомами), присвяченим чи то всесвіту Толкіна (Summoning), чи то різного роду фентезі, казкам, легендам взагалі (Blind Guardian), а є такі, що з кожним своїм релізом розповідають якусь свою історію, неповторну і захоплюючу, події якої можуть відбуватись у власних вимірах та часових обмеженнях (Ayreon, Dream Theater, Gandalf’s Fist тощо). Так само й жанри цих творінь градієнтом змінюються від епічного атмосферного блек металу до неопрогресивного арт-року, що тільки говорить про актуальність такої музики серед різних категорій слухачів різних епох. Втім, як згадувалось вище, назвати такий музичний проект в роботах якого все відбуватиметься у власному продуманому фантастичному світі, складно, хоча напевне знайти такий все ж можна.

 

Наприклад, в Україні, де киянин Олександр Швець, наслухавшись свого часу Therion, Nightwish, Midnight Syndicate, Adagio, Jeremy Soul та прагнучи якомога далі відсторонитись від сірої буденності, в 2015 році починає створювати свій власний фентезійний сетинг, до якого окрім музичної складової пишеться також й текстова частина у книжковому форматі, а також готуються відповідні концептуальні арти. При чому досить плодовито, адже на даний момент композитор (а саме в цьому Олександр вбачає свою участь в створенні музики) випустив два сингли та три повноцінних альбоми, до кожного з яких були написані три відповідних тематичних оповідання «The Book of Elements», «The Petrifield Book» та «The Frozen Book». Сам же проект отримав назву Kortofertos: в честь вигаданої казкової пташки з однієї з книжок Олександра. Таким чином, можна сказати, що Kortofertos це тріо. Тільки не класичне (вокал, гітара, ударна установка), а своє музикант, художник (або їх група) та письменник, а якщо точніше, то письменниця. 

 

В основі ж концепції проекту лежить історія у вигаданій реальності про друїда, якому випала честь врятувати світ від вселенського конфлікту стихій, богів та живого світу. Початок історії («The Book of Elements») розповідає про його перше знайомство з уособленнями усіх чотирьох стихій: Землі, Води, Повітря та Вогню. При чому кожне з них чомусь було налаштоване агресивно у відношенні до протагоніста, тому дані зустрічі обходились без зайвих чайних церемоній, а відбувались в боях. В двох же подальших книгах йдеться про мандрівки друїда до царства відповідних стихій («The Petrifield Book» стихія Землі, «The Frozen Book» води) для налагодження з ними контакту, щоб врятувати майбутнє. Крім того, в кожній з цих книг нас знайомлять з героями, які будуть подорожувати разом з друїдом: в першій книзі це була напівтролиха Ейтігар, в другій дварф (привіт, D&D!) Хайгор, в третій дроу (темний ельф у D&D) Елоріар, та історіями кожного з них. І, здається, зібрались ще далеко не всі персонажі.

 

Музична ж складова проекту по суті є характерним саундтреком до історії і повністю наділяє її правильно витриманою атмосферою: де треба динамічною, десь містичною, в певних моментах мрійливою. І, чесно кажучи, цей саундтрек в цілому нічим іншим від звичних аналогів, присутніх в комп’ютерних іграх (Trine, Gothic, Fable, Risen) чи фільмах (Lord of the Rings, The NeverEnding Story, Sturdust), не відрізняється, окрім… окрім хеві-метал аранжування з живими бас-, електрогітарами та акустикою і частково живими барабанними партіями, чим наближує своє звучання до проектів на кшталт Edguy, Timo Tolkki's Avalon, Avantasia тощо. І з самого спочатку Kortofertos планувався виключно як інструментальний проект, але вже на другому альбомі Олександр представив першу композицію («Flesh the Stone – Basilisk’s Garden») з вокалом Іллі Скребньова з київського павер-метал гурту Dominatos, чим ще більше наблизив звучання власного проекту до класичного симфонічного павер-металу. Подібний експеримент продовжився і на третьому повноформатнику The Frozen Book, реліз якого відбувся 11 листопада 2016 року. А от для «синглу землі», реліз якого відбувся через два місяці після виходу «земляного альбому» (04.06.2016), записувався вже вокал Ігоря Марченко з іншого київського гурту I Miss My Death. І не виключено, що кількість таких композицій буде зростати, бо сприймаються вони все ж краще, оскільки більше звертають на себе увагу слухача. Самі ж музичні альбоми випускаються періодичністю раз в 5-7 місяців, а кожен з них складається з аналогічної кількості глав в історії, частково зберігаючи їхні назви. 

 

В цілому ж новий альбом, а якщо бути більш коректним, нова історія характеризується більш якісним наповненням саме текстової складової, і це відчувається вже з перших хвилин читання: історія стала більш продуманою, послідовною і цікавою. Так, динаміки стало менше, але автор письменник нарешті почав розкривати характер персонажів, їхній зовнішній вигляд. Крім того, вперше з’явились діалоги та репліки героїв, що надало їм більш людських рис. І це вже не кажучи про літературні прийоми та більш професійний підхід до самого оповідання. В музичному плані The Frozen Book, окрім продовження експериментів з вокалом, повністю продовжує почате ще в 2015-му, залишаючись на пристойно високому рівні: мелодії все так же цікаві та приємні, а інструментальне доповнення у вигляді хитросплетінь акустичних переборів та жорстких гітарних рифів і мелодійних віртуозних соло радує слух. Окрім цього музика наповнена звучаннями класичних оркестрових інструментів, наприклад скрипок, віолончелей тощо. І подібна еклектика в сукупності з лаконічним хронометражем не дає можливості занудьгувати.

 

Втім, цей поки що останній альбом явно останнім не буде, оскільки на черзі вихід ще одного стихійного альбому, присвяченому Вогню, The Scorched Book, і не виключено, що Kortofertos цього разу знову нас здивує.

Facebook — https://www.facebook.com/Kortofertos/
VK — http://vk.com/kortofertos_vk
Youtube — http://www.youtube.com/channel/UC1JSZZ85f_MKibtWaHe6PZg
Soundcloud — http://soundcloud.com/aleksandr-kortofertos

Neformat.com.ua ©

1. Intro - Into the Lands of Chill
2. Deep Dead Ocean - Myrmidon Onslaught
3. Empire of Death - Terra de Morte
4. Water Elemental March - The Cold Path
5. Crystal Palace - Of Ice and Necromancy
6. Undead Feeling - Snow Elf Dungeon
7. Witchcraft - An Uncommon Village
8. Frozen Labyrinth - The Damned Ones
9. Sleep'n Tide - Aquatoriums Glacier
10. Water Spirit Ride - Unseen Horizons

11.11.2016