Kadaitcha - Corpus Caeli (2016)

У Сполучених Штатах є такий напрям у мистецтві —  називається «південна готика». Так от, в Україні є «південна апокаліптика» — це ще неймовірніше. 

Нещодавно ми вже писали про творчість оспівувачів кінця світу, дарк-фолк ансамбль Casa Ukrania з міста Одеси. Цього разу розповімо вам про інший південноукраїнський гурт Kadaitcha та їх альбом виданий на Quasi Pop Records

Шуми індустріальних вкраїнських міст, скрегіт пильних доріг та гуркіт провінційного безглуздя поєднанні під спільною назвою Corpus Caeli. Альбом має всі ознаки індастріалу, нойзу і місцями експерименталу. 

Взагалі це складна музика, що передає важкі та місцями ломані почуття, які виникають від існування в Залізну епоху з її ненажерами-заводами та містами-переростками. 

Що стосується концептуальної складової, то Kadaitcha поєднують у собі протилежності: старовинні мотиви переплітаються з елементами науково-технічного прогресу. Синтезаторна, інструментальна і експериментальна музика у поєднанні з архаїчною естетикою дають стовідсотковий результат. 

У своїх пошуках органічного шуму Kadaitcha цікавиться як надбанням минулого так і результатами пост-індустріальної епохи. До речі, відомий французький філософ Гійом Фай охарактеризував подібне явище терміном «археофутуризм».  

Мотиви шести треків альбому провокують нашу уяву на вивільнення образів із глибин колективного несвідомого. 

У композиції «Waspmen of the Apocalypse» перед нами постають далекі часи, коли люди жили в печерах та полювали на великих звірів, а сили природи обожнювалися. В кінці треку ніби грім посеред ясного неба чутно гітарні і синтезаторні партії, які тільки надають напруженості загальному тлу витвору. 

Виходячи з назви іншого треку — «Stone wind (sacrificial)» — можна зрозуміти, що мова йде про щось священне, нетотожне мирському та буденному.  Все це схоплюється на інтуїтивному рівні, який досить важко якось позначити буквами та словами. 

Проте найбільш дивовижним та неочікуваним у альбомі Corpus Caeli є композиція під назвою «Deprivatio». У ній поєднані шумовиння родом із сивої давнини, космічні мелодії і найголовніше — джазові мотиви. На такий зухвалий експеримент мало хто спромігся, проте у хлопців з Kadaitcha він вийшов на рівні.  

Будемо відверті і скажемо, що наші сучасники не готові до такої творчості, для більшості з них це вульгарна атональність і незрозуміла маячна. Позаяк саме вони і є тими останніми людьми, про яких писав Ніцше. 

Ця музика для шукачів і натхненників, гармидарів та кочівників. Саме вони і створять на руїнах цього світу нову цивілізацію, і, хтозна, може саме треки Kadaitcha стануть її гімном.  

Neformat.com.ua ©

1. Waspmen of the Apocalypse 
2. Deprivatio 
3. Stone wind (sacrificial) 
4. Mutecold mind 
5. Corpus Caeli 
6. Birthwards

04.12.2016