кАчевники – Бодрый (2018)

кАчевники – новий проект Андрія Запорожця (SUNSAY, 5nizza), В'ячеслава Семенченка (Fame) і Дениса Михальченка (Den Da Funk). Незадовго після виходу дебютного відео "Бодрый" гурт випускає однойменний реліз на лейблі Gazgolder. Кожен з учасників має свою багату та насичену історію за плечима, володіє різними стилями та техніками виконання. Чи вдалося поєднати таких різних артистів в один гурт?

На мою думку, цю задачу чудово виконав Fame, який виступив у ролі саундпродюсера релізу, вміло виділивши найцікавіші риси кожного МС. Об’єднала їх усіх любов до класичного хіп-хопу 90-х років із запиленими вініловими семплами, фанковими барабанними брейками і соковитими басовими лініями. Все це приправлено гострими римами та чіткими флоу, де стиль кожного МС вирізняється серед інших.

Fame, будучи універсальним і багатогранним виконавцем, у контексті цієї команди все-таки обрав раггамафін стиль і вносить цікаву родзинку в колектив. Щодо Den da Funk, то він лишився вірним своїй фірмовій подачі у традиціях Beastie Boys або Zack de la Rocha. Слід також зазначити, що, оскільки Sun не дуже часто записує класичні реп-композиції, то на цьому релізі він чудово розкрився у речитативі; місцями його інтонації, рими та подача нагадують стару добру 5nizza, і це радує не просто через ностальгічні нотки, а справді органічно вписується у загальну картину звучання альбому.

Тематика релізу доволі стандартна, можливо, навіть частково банальна для такого стилю, але насичення "репрезентами" доволі виправдане тим, що це дебютний альбом. Тим більше, у назві вказано, що це тільки "Сторона А", відповідно, варто чекати на "Сторону Б", і сподіваємось почути там ще більше цікавих і свіжих ідей та думок.

У піснях "Вавилон" та "Мани мантра" кАчевники переплітають і підхоплюють фрази один за одним, тим самим демонструючи, що вони не просто об’єднання трьох окремих артистів, а справжня команда. Для цінителів цікавих рим та панчлайнів також є що зацінити. Виконавці грамотно використовують традиційні прийоми, наприклад, гру слів: "Корабля – Икара бля", "Я не пророк (про рок), я про рэп", "Пелевина – выпил Пеле вина", "East-ина – West-ина", тощо. У текстах є достатньо порівнянь і згадок для справжніх меломанів: Jimmy Hendrix, Amy Winehouse, Thelonious Monk, John Lennon, Funkdoobiest, тощо - це показує музичну освіченість та різносторонність хлопців, чого не можна сказати про багатьох сучасних реперів.

Можливо, варто було обрати першим синглом трек "От и до" - на мою думку, він навіть хітовіший за "Бодрый", хоча відео на останній доволі вдало розійшлося мережею і навіть деякими телеканалами. Загалом реліз занурює в атмосферу інтелігентного джазово-фанкового хіп-хопу, у його кращих традиціях. Можна довго сперечатись щодо того, чи актуальний звук 90-х у хіп-хопі на сьогодні, але слухаючи реліз, відчувається, що це йде від душі, хлопцям це насправді подобається, і у цьому амплуа вони почувають себе повністю гармонійно "от ноты до, до ноты до".

Цікаво, чи сприйняли би слухачі та медіа цей EP так само, якби він не вийшов на відомому лейблі і якби учасником гурту не був Sun, який, очевидно, є найбільш медійним та найбільш популярним артистом, у порівнянні з іншими учасниками команди. Можливо, так, а можливо, і ні, але те, що цей реліз зроблено дуже музично, мелодійно та грамотно, як по загальному звучанню, так і по виконанню – очевидний факт. Справжні цінителі та просто меломани обов’язково зацінять його, бо він суттєво відрізняється від більшості того хіп-хопу, який зараз панує у чартах, у якому все зводиться до мінімалізму, і не завжди потрібно багато вміти, щоб створювати подібну музику. Відчувається, що над цим релізом працювали справжні музиканти, з колосальним досвідом, великим багажем знань та вмінь; люди, які не мають зайвих рамок у творчості і можуть собі дозволити робити те, що у них йде справді від душі. Тому, якщо ви бажаєте збадьоритись, впевнено вмикайте "Бодрый"!

All in the music!

кАчевники у соцмережах:

1. Бодрый