Джонні Дивний – Повний абзац (2018)

Історично, місто Калуш – дуже особлива точка на мапі українського хіп-хопу. Починаючи від легендарних фестивалів Represent, де встигли побувати артисти з усієї України, Штатів та Європи, до багатьох цікавих та оригінальних виконавців родом звідти, які й у наш час яскраво виділяються поміж інших. Сьогодні ми розглянемо реліз від одного з вихідців цього хіп-хоп осередку на Прикарпатті.

Учасник команди Ціна Ритму Джонні Дивний випустив свій дебютний сольний альбом під назвою "Повний абзац". Крім виходу на всіх цифрових майданчиках, реліз був представлений обмеженим тиражем на аудіокасетах. Нам пощастило почути оцифровану версію прямо з плівки, і за словами самого Джонні, на ній присутні цікаві бонуси, у порівнянні з версією, що виходила в інтернет. Крім того, на плівку зроблені й фото для обкладинки альбому, тому для справжніх цінителів та колекціонерів буде дуже цікаво мати примірник альбому на фізичному носії.

За кілька останніх років формація Ціна Ритму вдало зарекомендувала себе, як одні з найбільших трудоголіків і українському репі, причому як в командних треках, так і в сольних роботах. За 2018 рік учасник команди Довгий Пес випустив свій альбом "Соціальний алкоголік", а МС Аппекс експериментував зі звучанням і шукав свій звук у різних синглах та фітах. Крім того, Джонні разом із Псом беруть участь у проекті PentagRhyme, який минулого року випустив ЕР під назвою "V".

Рецензія Довгий Пес – Соціальний алкоголік (2018)

Але "Повний абзац" однозначно відрізняється звучанням і настроєм від інших проектів, у яких бере участь Дивний – на те вона і сольна творчість. За інструментальний супровід альбому повністю відповідав бітмейкер Wootabi, який доволі вдало втілив задумку зробити все звучання релізу у стилі Lo-fi. Крім того, згідно з радіоінтерв’ю Джонні Дивного – він сам також був присутній при створенні деяких бітів, тому співпраця відбувалася у реальному часі, і це відчутно в атмосфері та настрої альбому. Проте, варто зазначити, що деякі інструментали звучать аж занадто одноманітно, і деякі треки зливаються один з іншим - місцями складається враження, що це одна довга композиція. Хоча, звичайно, цей альбом має свою чітку концепцію, і його бажано слухати як одну цілісну історію. Власне і сама назва "Повний абзац" говорить про те, що це певний уривок з життя Джонні, ретроспективна частина минулого, тому дуже важлива послідовність треків: кожен скіт зі звуками друкарської машинки, або вирізкою з новин – це все відіграє надважливу роль при прослуховуванні цього релізу.

На мою думку, найсильнішим треком з "Повного абзацу" є "Місце зустрічі змінити можливо (при уч. Санчо Панама)". Дуже похмура та туманна атмосфера, як і у всьому альбомі загалом, але надія не втрачена, і "ставка на перемогу із цілим світом в поєдинку". Цей трек має приспів, який сильно в’їдається у голову, Санчо Панама з другим куплетом вдало доповнив лірику, але трохи не дотягнув за виконанням до Джонні, втім, думаю, все попереду. Звісно, варто згадати ще дві спільні речі з "Повного абзацу". Це трек "Слова", у якому взяла участь Alina Pash, яка заспівала приспів, доволі цікаво зачитала куплет речитативом на розспів і доволі цікаво вписалась у таку меланхолійну композицію; і "Жовтий дім" спільно із франківською командою ЛІРА, яка впевнено увірвалась на фіт і показала що таке флоу і досвід.

Загалом "Повний абзац" - це точно не яскравий і веселий уривок з життя, а похмура, меланхолійна і не дуже привітна, на перший погляд, історія. Але "нова дорога обіцяє підкинуть пригод" і все в наших руках, якщо мати бажання.

Ціна Ритму у соцмережах:

1. Вхід
2. Райська насолода