Ведення акаунту ВКонтакте, спам-атака і позиція клубу: ситуація навколо лайву Earmake

21 січня у клубі The Crown відбудеться спільний концерт ретровейв-синтвейв виконавців Evans, Andromeda Dreams та Earmake. І також днями в мережі стала поширюватися інформація, що найуспішніший виконавець з цього переліку, Earmake, продовжує співпрацю з росіянами та комунікацію через соцмережу Вконтакте. 

Скріни з постами зі сторінки Earmake у Вконтакте за 2022-2023 роки, а також його спільні з росіянами релізи на Spotify за цей же період поширювалися Телеграм-чатами, а також аналогічну інформацію на пошту нашої редакції надіслав невідомий користувач з, імовірно, анонімної адреси. За версією різних сторін, зібрали цю інформацію інші представники української ретровейв-спільноти. 

Співпраця з росіянами 

У вересні 2023 року на стримінгах з'явився ремастер спільного з російським виконавцем Astropilot треку "Fractal Forms". Роком раніше, у серпні 2022-го, в мережі з'явився ремікс на цю ж роботу.

Тут варто зазначити, що оригінальна співпраця Earmake, росіянина Astropilot та іншого українського проєкту Unusual Cosmic Process відбулася ще до повномасштабного вторгнення, у жовтні 2021 року, а подальші релізи "Fractal Forms" були її варіаціями. 

"Коллаби з русаками після війни не роблю. Ремастер був випущений без мене. Мені абсолютно все одно на нього, я його ніде не постив", - розповів у коментарі Неформату засновник проєкту Earmake Віталій Чис

Редакція Неформату може підтвердити, що на момент цієї публікації постів чи репостів з відповідним реміксом чи ремастером на офіційних сторінках  Earmake немає. Не було відповідних скрінів і у тій підбірці, що надійшла на нашу редакційну пошту. 

До слова, подібна ситуація нещодавно сталася з виконавицею Лілу45. На стримінгах раптово вийшов ремікс на її російськомовну пісню "Моя Душа" і виконавиця у коментарі порталу МУЗВАР  розповіла, що не погоджувала таку дію, а стримінги не мають якогось вбудованого запобіжника від таких несанкціонованих реміксів. 

Комунікація у ВКонтакте

Водночас слід зазначити, що всі скріни з соцмережі ВКонтакте є актуальними, і увесь цей час Віталій Чис дійсно підтримував зв'язок з російськими слухачами, публікував для них свою нову музику, апдейти, вітав слухачів з Новим Роком та скаржився на санкції. Виконавець часом уникав згадок війни або України, наприклад, переписав для ВКонтакте текст свіжого новорічного привітання, однак також згадував війну в деяких інших дописах і поширював свій трек "Silence Minute", присвячений українським військовим. 

У відповідь на численні особисті звернення з приводу комунікації у ВКонтакте, Віталій зробив офіційний пост, де заявив, що визнає свою помилку і відтепер припиняє використання цієї соцмережі 

"Останнім часом моє рішення продовжувати ділитися своєю музикою на російських платформах викликало дискусію, яку, на мою думку, важливо адресувати прямо та прозоро.

Перш за все, я хочу висловити свою глибоку солідарність з Україною та всіма, хто постраждав від війни, що триває. Біль і страждання, спричинені цією війною, глибоко засмучують мене, і моє серце з кожною людиною, яка переживає ці труднощі. Я сам багато разів страждав від війни.

Коли я починав свій шлях музиканта, моєю метою було поділитися своїм мистецтвом із якомога більшою кількістю людей, незалежно від географічних чи політичних кордонів. Для мене музика завжди була універсальною мовою, яка виходить за межі цих поділів. Однак я розумію, що під час конфлікту платформи та канали, які ми використовуємо, щоб поділитися своїм мистецтвом, можуть мати значення та наслідки, що виходять за межі наших початкових намірів.

Я хочу пояснити, що використання мною російської платформи VK ніколи не мало на меті продемонструвати підтримку конфлікту чи будь-яку політичну позицію. Це було рішення, прийняте з єдиним наміром — охопити широку аудиторію, рішення, прийняте до трагічних подій, які розгортаються.

Однак я розумію, що продовження використання цієї платформи може розглядатися як нечутливе або невідповідне цінностям, які мені дорогі. Тому я активно працюю над диверсифікацією платформ, де ділюся своєю музикою. Це крок до того, щоб моє мистецтво випадково не завдавало болю тим, хто страждає.

Крім того, я прагну використовувати свою музику як силу добра. Я планую співпрацювати з українськими митцями та досліджувати шляхи сприяння гуманітарним зусиллям у регіоні. Музика має силу зцілювати, об’єднувати та надихати, і я сподіваюся використати свою платформу, щоб зробити позитивний внесок у ці важкі часи.

Я вдячний за діалог, який відкрився навколо цього питання. Це дало мені цінні перспективи та підштовхнуло до роздумів про вплив моїх дій. Я відданий навчанню, зростанню та вибору, який більше відповідає моїм цінностям і очікуванням моєї аудиторії", - йдеться у заяві музиканта (ред. це переклад з англійського оригіналу заяви).

У соцмережі Вконтакте, Віталій, відповідно, написав, що не оновлюватиме її через війну росії проти України. 

Snímek obrazovky 2024-01-17 153048

Спам-атака на Earmake

Варто додати, що Віталій відчув на собі й миттєві наслідки поширення згаданих скрінів у вигляді спам-атаки на його особисті телефон та емейл. 

"Увесь цей вкид влаштований з метою травлі мене особисто та бойкоту сінтвейв-івенту. Вони замовляють якісь товари на мій номер телефону та пошту, а мені потім телефонують магазини", - розповів виконавець у коментарі Неформату та надав скріни, які це підтверджують. 

Наразі Віталій має певні здогадки, хто саме стоїть за цією акцією, однак не може підтвердити безпосередню участь тих чи інших людей. 

Музикант додає, що поширення згаданих скрінів, а також спам-атака  відбулися вперше за два останні роки та пов'язує їх саме з анонсованим виступом, першим за період повномасштабного вторгнення. 

Чи буде концерт?

Артдиректор клубу The Crown, Стасон Київський, у коментарі Неформату розповів, що заклад не планує скасовувати проведення івенту 21 січня:

"Вже тиждень Earmake зазнає агресивних і необґрунтованих атак з боку незрозумілих людей. Починаючи з завуальованих погроз викликати ТЦК на його концерт і завершуючи відвертим хуліганством у вигляді десятків замовлень з інтернет-магазинів на його номер телефону.

Перед анонсом концерту артист надав мені прямі та однозначні відповіді на питання щодо його політичної позиції, ставлення до війни та співпраці з російськими артистами. Тому в мене не було сумніву у проведенні концерту.

Після анонсу артист також надав відповіді незнайомим людям, які до нього зверталися з аналогічними питаннями. Попри його пояснення, він все одно зазнав травлі й цькування. Оскільки це робиться непублічно та анонімно – можна зробити висновок, що справжня мотивація цих людей лежить не в площині патріотизму чи пошуку істини. Чи це тусівочні заздрощі або ще щось – я не знаю. Мене турбує те, що хтось, прикриваючись ширмою благородних намірів, має нахабство цькувати артиста та опосередковано погрожувати нашому клубу".