Music Export Ukraine: музична індустрія втратить 30-50% річного прибутку

Минулого тижня незалежна музична ініціатива Music Export Ukraine провела опитування впливу коронавірусу та карантину на діяльність представників музичної індустрії України й зараз ділиться отриманими результатами.

Як йдеться у прес-релізі, в опитуванні взяло участь більше сотні респондентів, з яких 48,5% складають музиканти та виконавці, 9% — незалежні промоутери, 4% — концертні зали, 3% — фестивалі, 11% — інші надавачі музичних послуг (оренда, продакшн, PR-спеціалісти тощо), решта працює одразу в декількох сферах музичної індустрії (наприклад, промоутер+клуб, або лейбл+артист).

За період березень-травень 2020 року 58% від загальної кількості опитаних втратять до 50 тисяч гривень заробітку в Україні, при цьому понад 75% з них ще й змушені будуть витрачати власні заощадження на нагальні потреби в такому ж розмірі (покриття операційних витрат навіть тоді, коли діяльність не проводять).

MEU 1

При цьому, за результатами опитування Music Export Ukraine, нинішня ситуація вплинула на втрату доходу не тільки всередині країни, але й за кордоном. Переважна частина опитаних (94%) заробляють не тільки в Україні, а й поза її межами. Так, 57% з них зазначили, що внаслідок карантинних заходів вони недоотримають до 50 тис.грн зі своїх домовленостей, 22% недоотримають до 200 тис.грн, 13% зазначили недоотримані заробітки в рамках 200-500 тис.грн і 8% не зможуть отримати більше півмільйона гривень.

Майже кожен з опитаних (89%) має частину витрат, яку не вдасться повернути (куплені квитки на перельоти, бронювання, страховки, оформлення віз). Понад 76% з них втратять на таких бронюваннях близько 50 тис.грн, решта — це більші суми.

Як повідомляє Music Export Ukraine, українським промоутерам доводиться скасовувати та переносити масу концертів. У разі перенесення заходу основну частину витрат можна виправдати, провівши цей концерт пізніше. Проте в разі скасування концерту організатор, як правило, залишається у солідному мінусі — мало хто з артистів повертає передплату (в деяких випадках вона може сягати навіть 100% від розміру гонорару), втрачається вартість квитків на переліт, гарантія бронювання залу, відсоток квиткового оператора за надані послуги, витрати на промо та (не забуваймо) — зберігається зобов’язання повернути вартість квитків музичним прихильникам, тому що послуги не були надані. Вже зараз понад 29% локальних промоутерів змушені скасовувати понад 10 концертів, що завдає непоправної шкоди усій індустрії. З тих артистів, які грають закордонні концерти, 53% скасували до 10 виступів, інша частина не зможе поїхати й в більш солідний тур із 15-20 заходів.

Більш ніж половина всіх респондентів впевнені, що протягом наступних 3 місяців вони втратять 30-50% від свого річного заробітку, що свідчить про колосальні збитки для кожного працівника сфери та індустрії загалом.

79% всіх опитаних працює у командах до 10 людей, але є й 8%, які мають більш ніж 50 працівників.

"Усі вони зараз знаходяться на межі звільнення, оскільки немає інших пасивних можливостей доходу. Очевидно, що навіть така мала вибірка засвідчує, що роботу можуть втрати тисячі людей, оскільки (умовно) один музикант створює близько 10 робочих місць із суміжних/допоміжних сфер", — йдеться у прес-релізі. 

Що могло б допомогти музичному сектору за свідченням його представників у даній ситуації? Music Export Ukraine надає неповний перелік, який був запропонований респондентами:

  • Ввести податкові канікули для ФОП (до 2 років) та/або скасування ПДВ на культурний продукт взагалі;
  • Запровадити кредитування для ФОП до 5% річних та/або надання субсидій для малого бізнесу;
  • Скасувати ввізне мито на товари, які не випускаються в Україні (наприклад, вінілові платівки з українською музикою, оскільки всередині країни немає умов для їх виготовлення);
  • Допомогти в боротьбі з піратством задля покращення економічної ситуації для авторів музичних продуктів;
  • Втримати курс валют на нинішньому рівні, тому що закордонним артистам гонорари виплачуються виключно у валюті, при тому, що прибутки отримуються в гривні;
  • Внести зміни до квиткових інструкцій: надання відстрочки повернення коштів мінімум 180 днів з дати скасування заходу, а перенесення заходу не має тягнути за собою штрафи або компенсації;
  • Надавати на пільгових умовах комунальні приміщення та інвентар для проведення музичних заходів, що значно підтримає локальних промоутерів;
  • Після завершення карантину оголосити рік музики в Україні та запровадити підтримку ряду активностей для організації турів всередині країни.

Варто додати, що Міністерство фінансів готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і, зокрема, урізує фінансування всіх напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту на 7 мільярдів гривень, залишаються тільки витрати на зарплату. 25 березня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики заявив, що Мінфін хоче позбавити фінансування Держкіно, Український культурний фонд, Інститут книги, туризм тощо. Сьогодні, 30 березня, як повідомляє УП, має відбутися Позачергове засідання Верховної Ради, де, зокрема, депутати розглядатимуть урядовий законопроєкт, пов'язаний зі змінами до бюджету.

Нагадаємо, в Україні з 11 березня триває карантин, що передбачає скасування усіх масових заходів. Наразі його продовжили до 24 квітня. 

Детальніше про вплив карантину на окремих українських виконавців, промоутерів та клуби ми писали у матеріалі "Коронавірус vs музика: як допомогти індустрії".

Фото Music Export Ukraine