Українських композиторів навчатимуть писати музику для кіно

Написання музики для кіно та телебачення широко практикується в Україні. Проте на сьогоднішній день у традиційній системі освіти навчальні можливості для кінокомпозиторів відсутні. Дует музики та кіно надихнув Британську Раду в Україні створити нову мультидисциплінарну програму, яка би виправила ситуацію й стала платформою для колаборацій та обміну досвідом.

Британська Рада у партнерстві з Національним центром Олександра Довженка (Довженко-Центр) відкривають прийом заявок на участь в Envision Sound – тижневій інтенсивній програмі для кінокомпозиторів із України та сусідніх країн.

Програма відбудеться у Києві 21-27 січня 2018. Ментори – знані кінокомпозитори - Майкл Прайс (Велика Британія) та Алла Загайкевич (Україна).

Триватиме Envision Sound п’ять днів. На учасників очікує насичена програма презентацій та практичних майстерень, а також розбір кейсів від професійних композиторів, дискусії, вечірні покази і нетворкінг. Разом із менторами ви досліджуватимете можливості та виклики написання музики для кіно. Робоча мова – англійська.

Крім професійного блоку, Envision Sound матиме ще й вечірню програму для широкої аудиторії.

До словам після Envision Sound Британська Рада запропонує можливості підтримки проектів, що виникли під час програми.

За допомогою відкритого конкурсу (з 29 серпня по 28 вересня) організатори виберуть дванадцять учасників Envision Sound. Шість із них - молоді кінокомпозитори із України. Ще шість – представники Азербайджану, Вірменії, Грузії, Польщі, Росії та Туреччини.

"Ми будемо раді бачити у групі людей із різнобічним досвідом. Жодних обмежень щодо музичних стилів та кіножанрів, із якими ви працювали. Головна вимога – сильна мотивація продовжувати писати музику саме для кіно та телебачення", - йдеться у повідомленні Британської Ради.

Детальніше про вимоги до учасників можна дізнатися тут.   Додамо лише, що участь в Envision Sound безкоштовна. Для учасників із України, які мешкають не в Києві, та представників інших країн Британська Рада також покриє витрати на дорогу (літак або потяг), а також проживання у готелі та добові.

Ментори:

Майкл Прайс (ментор) - один із найбільш затребуваних композиторів Великої Британії. Його робота в кіно і телебаченні широко визнана й відзначена такими нагородами, як “Еммі” (2014), Royal Television Society, Music&Sound, і Televisual Bulldog, а також номінацією на BAFTA та двома іншими номінаціями на “Еммі” за визнаний критиками серіал “Шерлок” виробництва BBC, до якого Прайс пише музику разом із Девідом Арнолдом.

До здобуття слави як композитор Майкл досяг чимало як звукомонтажер - у роботі над такими кінохітами, як трилогія “Володар перснів” Пітера Джексона, “Реальна любов” Річарда Кертіса, “Бріджит Джонс: Межі розумного”. Як монтажер звуку Прайс чотири рази номінувався на нагороду MPSE Golden Reel Awards Асоціації звукомонтажерів кіно, здобувши перемогу в 2001-му за фільм “Володар перснів: Хранителі персня”.

Перший досвід роботи в кіно Майкла - як музичний асистент, співпродюсер і аранжувальник Майкла Камена, з яким він співпрацював п’ять років. За цей період Прайс займався такими престижними проектами, як “Люди Ікс”, міні-серіал “Брати по зброї”, анімаційний фільм “Сталевий гігант”, “Metallica – S&M”, та працював на живих концертах по всьому світу.

Алла Загайкевич (ментор) - володарка призу української кіноакадемії “Золота Дзиґа” в номінації “Найкращий композитор” (квітень 2017, за фільм “Жива ватра”). Авторка саундтреків до фільмів “Мамай” та “Поводир”.

Алла поєднує роботу в жанрах симфонічної, камерної, електроакустичної музики, камерної опери та сучасному медіа-мистецтві: аудіо-візуальні інсталяції, електроакустичні перформанси, музика до кіно та відео-арту.

За сприяння Фонду „Відродження” у 1997 році заснувала студію електроакустичної музики в Національній музичній академії України. Кураторка міжнародних проектів електроакустичної музики «Електроакустика», «ЕМ-візія».

Освіту отримала в Київській консерваторії та Паризькому інституті IRCAM (Центр Помпіду). У 1986-1998 була учасницею фольклорного гурту "ДРЕВО".

Ґай Бартел (гостьовий спікер) - британський композитор, що працює у жанрах саундтреків до кіно, електронної та електроакустичної музики.

Серед його робіт - музика до культового шведського німого фільму “Відьми” та саундтрек радянської документальної стрічки “Турксиб” на замовлення Британського кіноінституту (BFI). Найновіша його робота - на замовлення українського Довженко-Центру та Британської Ради, музичний супровід до “Арсеналу” Олександра Довженка про більшовицьке повстання в Україні у 1918 році (прем’єра пройшла в Києві у квітні 2015 р.).

Саундтреки Бартела виконувалися на численних міжнародних кінофестивалях та подіях. Також він випустив чотири альбоми як Bronnt Industries Kapital на лейблах Static Caravan, Get Physical та I Own You Records.

“Бартел - один із найбільш ярих і унікальних поборників електроніки”. The Wire