Nug: Ми граємо те, що нам подобається

Дебютний ЕР "Темна маса" Івано-Франківського гурту nug приємно здивував поціновувачів пост- металу та прогресіву у нашій країні та за її межами. Це й не дивно, адже за плечима учасників - участь в гуртах Octopus Kraft, Asthme та MAUT.

Ми не змогли оминути цей молодий колектив, тож на наші питання сьогодні відповідають учасники nug: Юрій Дубровський (вокал), Євген Тарасенко (ударні), Богдан Калинець (бас), Віталій Рисаков (гітара), Юрій Попов (гітара). 

- Для вас це перше інтерв’ю, тож без набридливих запитань не обійдемось) Розкажіть, будь ласка, як з’явився nug, назва колективу та чому вибрали саме такий музичний жанр?

- Взимку 2017 року ми з Євгеном, після розпаду попереднього колективу MAUT, вирішили пограти музику (конкретної стилістики на меті не було). Кілька разів поджемили, і придумалась перша пісня, яка вже мала якусь структуру і логіку... Після цього ми зрозуміли, що є потреба в інших учасниках. Після кількох змін складу ми врешті набули остаточної форми. Стилістика сформувалась сама собою, під впливом смаків учасників банди.

Назва виникла методом внутрішнього демократичного волевиявлення) Ми всі пропонували свої варіанти, та переміг саме цей.

- Ваш дебютний ЕР, в першу чергу, приємно здивував мене якістю звуку. Розкажіть про нього трохи детальніше: як народжувалися пісні та хто керував звучанням?

- Майже весь ЕР був придуманий за 2 місяці на репетиційній базі. Сам процес був досить звичним для нас: спочатку придумувались основні рифи та гармонія, потім всі разом працювали над структурою та аранжуванням. На студію ми прийшли з готовим матеріалом, а безпосередньо над звуком працювали Валентин Жуленко (виступив у ролі саунд-продюсера) та Олег Мороз (звукорежисер студії Frost Magnetic Records).

- Прочитав, що ви не збираєтесь багато виступати наживо, а "грати для прухи". Після виходу "Темної Маси" та схвальних відгуків не змінили свою точку зору щодо цього? Адже кожного дня зростає кількість людей, які б хотіли б вас почути не тільки на bandcamp, а й у своєму місті.

- По суті — ні, не змінили. Ми все ще не дуже женемось за живими виступами. Проте це дуже залежить від того, який саме захід. Для повного розуміння уточнимо: грати на різноманітних байк-рок фестах, відбіркових конкурсних концертах, або малобюджетних збірних солянках ми не плануємо. А якщо мова йде про тематичний івент з гарним лайн-апом та умовами виступу, то ми радо візьмемо участь.

- Чим займаєтесь окрім музики та як сприймаєте nug: як сайд-проект при основних гуртах чи як окремий колектив? До речі, питання до вокаліста: як тобі вдається створювати матеріал, граючи у різних гуртах? Чи не стикаєшся з проблемою одноманітності?

Юрій Попов: я працюю фронт-енд девелопером, а також веду музичний блог. Група для мене — це хобі, але ставлюсь я до музики доволі серйозно.

Юра Дубровський: Оскільки наразі група Octopus Kraft заморожена, то nug для мене є основним проектом.

Богдан Калинець: У вільний від репетицій час я займаюсь утворенням нейронних зв”язків у своїй голові. Окей, жартую...nug — це основне для мене, в плані музики.

Євген Тарасенко: Моя робота — це мобільний маркетинг. Nug – основне.

Віталій Рисаков: Я працюю у сфері торгівлі, виховую своїх дітей та граю у банді. Для мене це основний проект (заради цього я навіть продав шестиструнну гітару і купив семиструнну).

- Як зараз зі сценою в Івано-Франківську, та які українські гурти відкрили для себе за останні роки?

- У Франику з музлом, чесно кажучи, не айс. А якщо говорити про Україну, то досить багато цікавих банд...важко обрати щось конкретне, але ми спробуємо назвати кілька: White Ward, Покруч, [o], Doomeye. Це далеко не все...просто ми дуже зависли на цьому питанні)

- Чи є вже якійсь фідбек на ЕР із закордону та як відноситесь до відгуків на свою творчість в цілому?

- Фідбек є. І з закордону, і з України. Практично всі відгуки позитивні. Але ми завжди раді приймати будь-який фідбек про своє музло.

nug

- Тексти пісень для релізу написав Юрій Дубровський. І, за описом на bandcamp, вони нагадують про те, що всі ми не вічні у цьому житті. Чи поставало колись перед вами питання: "життя або смерть"? І що треба робити, щоб не концентруватися на тому, що щось не встигнемо у житті, а "сприйняти це як факт"?

- Ми, зазвичай, концентруємось на поточному моменті життя і не дуже хочемо думати про минуле чи боятись щось не встигнути. Загалом, смерть — це таке явище, яке тим чи іншим чином присутнє в житті кожної людини.

- У нещодавньому інтерв'ю Ігор Сидоренко розповідав, що однією з причин безстрокової відпустки Krobak став малий інтерес до пост-музики. Він казав, що всі великі гурти (на кшталт, Godspeed You! Black Emperor та Rosetta) завоювали свою популярність ще 10 років тому, а нові гурти вже не так захоплюють слухачів. Чи згодні з його словами та яке майбутнє пост-металу, як жанру, на вашу думку?

- Нас не особливо цікавить комерційна складова музики. Зазвичай мода (на будь-що) йде по спіралі. Зараз щось не популярне, а через кілька років знову популярне...це досить загальне питання, тому важко дати на нього конкретну відповідь. Ми граємо те, що нам подобається і це не означає, що ми навіки приліпили собі тег "post metal" чи будь-який інший.

- Ваш гурт названо на честь праотця Ктулху. Хто ще, окрім Говарда Лавкрафта, вплинув на вас та ваше сприйняття світу?

- Ой-ой...хто цей Говард? Ми знаєм Воловєца (ред. вигаданий персонаж з серіалу Теорія великого вибуху).

- На створення та запис якого треку з ЕР пішло найбільше та найменше часу?

- Якщо говорити про написання матеріалу, то найдовше набував остаточної форми трек "Четвер". А якщо говорити про запис на студії, то тут було плюс-мінус однаково — один робочий день на пісню (але він міг тривати значно довше, ніж 8 годин).

- З ким хотіли б зіграти на одній сцені?

- Deftones, Sumac, Amenra, Periphery, Katatonia, Cult of Luna, Meshuggah, Tool. Звичайно, щоб усі вони були на розігріві)

- Який у кожного з вас улюблений трек з "Темної Маси"?

- Досить важко обрати улюблений трек. Ми ж самі це і створили. Якщо слухаєш чужу музику, то значно простіше сказати: "о, цей трек норм", А до свого матеріалу якесь особливе ставлення. Спочатку може подобатись все. За деякий час починаєш щось вдосконалювати і додавати. Це довгий процес. У даний момент найбільше подобаються нові треки, ті, над якими працюємо.

- Які плани у nug на найближчий час?

- Поки ми писали, релізили та промоутили дебютний ЕР, ми майже написали матеріал для наступного ЕР. Маємо надію почати його запис восени.

- Дякую за інтерв'ю! 

Фото: Юлія Микитюк

Neformat.com.ua ©