Neformat Family: Ilinx

Музична подорож цих двох дівчат розпочалася з віри у власні сили та взаємної підтримки – так у 2012 році народився акустичний анархо-панк проєкт Ilinx.

Цікавий дует Юліани Паранько зі Львова (де на той момент жила музикантка) та польки Зосі Голубовської - це явище кількох сцен, враховуючи походження учасниць i те, що запис усіх наявних релізів проводився у Варшаві. Найпершим із них є "demo 2012", назва якого говорить і про формат, і про рік видання. Запис демо-альбому проводився на польській Studio Fonia, а перипетії шляху до неї подано захопленими справою виконавицями в описі релізу (ред. збережена оригінальна орфографія):

"одного дощового дня ми поїхали автостопом на акустичний панк концерт і вирішили, що також можемо зробити гурт. ми допомагали одна одній створити цей проект і повірити, що можемо просто грати музику.

через деякий час ми розпочали нашу нічну дорогу, щоб записати демо. ми приїхали на україно-польський кордон і мусили зачекати до півночі, доки офіційно не розпочнеться юліанина віза. ми забули про різні часові зони і тому застрягли на польському переході. між нами було тільки 3 метри, але ми були розділені потужною політичною машиною. ми бачили як прикордонники кричали на людей та ображали їх. потім ми вийшли та продовжили наш шлях. ми сиділи під дощем, пили коньяк і навіть почали думати про сон в кущах. ми були змучені та відчайдушні і таки достопили до Варшави рано-вранці, щоб зробити річ, яку ти тримаєш у своїх руках. тому, робіть щось самостійно! робіть щось власними руками та насолоджуйтесь цим!"  

На виході першої спроби дуету маємо спокійний акустичний анархо-панк альбом із досить сумними текстами, що цілком у дусі жанру.

Другим релізом жіночої гармонії стає ніжно-агресивний сингл “Kobieto”, мелодика якого нагадує ранню американську Cat Power. Словами твору стала поезія відомої польської письменниці й поетеси Еви Шельбург-Заребіної. Юліана та Зося записали пісню того ж року, що й перший альбом, на тій самій студії, хоча вийшла вона аж двома роками пізніше, у квітні 2014-го. 

Між цими двома релізами колектив мав багато виступів і концертів по батьківщинах і не тільки, про що й досі свідчить велика кількість фотографій, дописи на форумах, сторінках подій та атмосферні відео із різноманітних закладів. Так, у 2013-му Ilinx з`їздили у тур Україною, Польщею та Литвою з гуртами з Польщі Miraz та Zdrada Palki. Також гурт мав концерти у Данії, Швеції, Польщі, Росії, Грузії у 2012-2014 роках. 

Останнім релізом дуету став "demo 2016", який не змінює традиціям називати речі своїми іменами та повністю вибивається із творчості новим електронним звучанням. Випуску релізу передували декілька фінальних виступів у Грузії, у рамках туру 2014 року. Через 2 роки на квартирі у Варшаві Юліана та Зося записали новий матеріал всього за 3 дні. 

"Ми відіграли свій останній концерт у Грузії два роки тому. Цього літа ми записали чотири пісні для нового демо. Музика змінилася, як і місто, де ми жили та створювали наш гурт. Але ми все ще любимо грати разом. Ми джемили три дні та провели один день, записуючи його. У нас було шість інструментів і, власне, були ми були одна в одної", - писали дівчата в описі релізу.

Опісля стильового експерименту учасниці більше не знайшли в собі сили продовжувати діяльність на декілька міст/країн, через що гурт припинив подальше існування. Кінець цієї історії збігається із її початком, навколо всюди кордони, географічні межі й перепони, хоча світ вже надто тісний, аби вживати саме слово "кінець".

Обидві дівчини продовжили спроби вже поза Ilinx. Українка Юліана приєдналася до житомирського пост-метал колективу Listera, а до того у неї ще були проєкти Thalidomidum та Curie. Полька Зося, яка ще до Ilinx встигла побувати у складі кількох гуртів, а саме Edelweiss Piraten (Ольштин, Польща) та Prison, створила сольний проєкт Mala Herba, за яким досі можуть спостерігати європейські слухачі.

Логічне питання, яке варто ставити собі частіше - "чому не ми?" - змінює багато, якщо торкається потрібних струн. Адже останні потім обов’язково шукатимуть зовнішній спосіб вивільнення, а знаходитимуть, поміж тим, прихильників, підтримку й власну нішу, яка твоя і нічия назавжди. 

Ilinx у соцмережах:

https://ilinx.bandcamp.com/

Раніше у рубриці: https://www.neformat.com.ua/neformat-family

Neformat.com.ua ©